Проблем

Омбудсманът с предложение за промени в два закона

29-11-2022 16:38
НЕЛК да се произнася по същество при обжалване на експертните решения на ТЕЛК и да не връща случаите, предлага проф. Диана КовачеваОмбудсманът с предложение за промени в два закона
Clinica.bg

press@clinica.bg
Омбудсманът Диана Ковачева внесе проект за изменение на Закона за хората с увреждания (ЗХУ) и Закона за здравето. Целта е да бъдат преодолени най-сериозните им проблеми, свързани със забавяне на преосвидетелстването от органите на медицинската експертиза, както и невъзможността да упражняват правата си, не по тяхна вина. Това съобщиха от институцията на омбудсмана.
Очаква се предложените промени по отношение на меицинската експертиза да са от полза за повече от 660 000 хора с увреждания. Проф. Диана Ковачева предлага и текст, с който да се отстрани допуснатата дискриминация спрямо пенсиите на военноинвалидите.

Тя оповести подробности за проекта на заседание

на Националния съвет за хората с увреждания към Министерския съвет. На него бяха обсъдени изменения и допълнения в Наредбата за медицинската експертиза и на Проекта на Методика за оценка на потребностите от високотехнологични помощни средства за хората с трайни увреждания.

 

Хората с увреждания да имат достъп до полагащата

 

им се месечна и целева финансова подкрепа по чл. 70 от Закона за хората с увреждания за периода до произнасянето на ТЕЛК и НЕЛК, превижда едно от предложенията на омбудсмана. Предвидено е също така те да не бъдат отговорни за забавянето на компетентните органи и да не връщат получените средства дори при последваща промяна на вида и степента на увреждане, каквато е практиката сега.

 

„Със Заключителните разпоредби на ЗХУ е предложено

 

решение на проблемите с действието на експертните решения в процеса на преосвидетелстване, както и при обжалване, като са преодолени съществуващите затруднения с тълкуването и прилагането на чл. 112, ал. 9, изр. 1 и 2 от Закона за здравето във връзка с чл. 113, ал. 3", пише омбудсманът в мотивите. Предвижда се изричното задължение на НЕЛК да се произнася по същество при обжалване на експертните решения на ТЕЛК. По този начин ще се съкрати времето за разглеждане на преписките, включително като се отнема възможността на НЕЛК непрекъснато да връщат случаите на ТЕЛК.

 

„Така, се отваря пътят на заинтересованите граждани

 

да защитят правата си впоследствие пред съда", категорична е проф. Диана Ковачева.

Тя подчертава още, че за да не се допуска субективно и неправилно тълкуване и прилагане, което води до неблагоприятно засягане на правата на заинтересованите, в Допълнителните разпоредби на Закона за здравето са предложени и срокове. След изтичането им неустановяването на временната и трайната неработоспособност ще се приемат за забавяне.

 

„Важно е да се подчертае, че предложенията няма да

 

доведат до увеличение на разходите на държавния бюджет, тъй като броят на хората с увреждания е относително еднакъв и предвидим. Средствата, необходими за ползване на правата от тези граждани, са заложени в бюджетната рамка, като е предвидено те да бъдат отпускани без прекъсвания", мотивира се още общественият защитник.

 

Омбудсманът посочва още, че ще бъде решен и проблемът

 

с неправилното разпределение на правоимащите и размера на месечната финансова подкрепа по чл. 70 от Закона за хората с увреждания. „Хората с увреждания с над 90 на сто степен на увреждане с определена чужда помощ, които получават пенсия за военна инвалидност са пропуснати при изричното изброяване в чл. 70, т. 4 и 5. Те са включени в т. 3 и получават само 25% от линията на бедност. Става въпрос за около 160 военноинвалиди, като техният брой намалява всяка година.

 

Те получават близка до размера на социалната пенсия

 

за инвалидност пенсия за военна инвалидност и са ощетявани са ежемесечно с повече от 130 лв.", допълва проф. Ковачева.

Тя посочва, че макар държавата да е приела Закона за военноинвалидите и военнопострадалите, по който е предвидена определена подкрепа, тази помощ не е по-голяма от подкрепата, която хората с увреждания със социална пенсия за инвалидност, с право на чужда помощ, с финансова подкрепа по чл. 70, т. 5 от ЗХУ, получават към момента.

 

„Кодексът за социално осигуряване предвижда възможност

 

за избор на по-благоприятния вариант на пенсиите, което хората с увреждания са направили и са избрали наследствена пенсия, вместо социална пенсия за инвалидност (въпреки че разликата е незначителна – няколко лева на месец). КСО обаче не дава възможност за отказване от по-благоприятната пенсия и връщане към старата пенсия. Поради тази причина хората с увреждания, които получават пенсия за военна инвалидност или наследствена пенсия, попадат в общата група на хората с увреждания с над 90 на сто степен на увреждане и получават финансова подкрепа в по-нисък размер - чл. 70, т. 3", подчертава още Диана Ковачева и допълни, че е изпратила проекта за промяна в Народното събрание.

 

В заключение тя обявява, че за решаването на проблема

 

с пенсиите на военноинвалидите за отстраняване на допуснатата дискриминация към тях ще са необходими около 310 000 лв. за 2023 година.


До 20 хил. за бизнес на хора с увреждания

До 20 хил. за бизнес на хора с увреждания

С до 740 000 лв. ще се финансират предложения за създаване на Центрове за защитена заетост, казват от ресорната агенция
Приеха новата формула за ТЕЛК

Приеха новата формула за ТЕЛК

Министерският съвет одобри промените в Наредбата за медицинската ескпертиза, каза здравният министър д-р Асен Меджидиев
До 100 хил. лв. за достъпна среда

До 100 хил. лв. за достъпна среда

Социалното министерство вече набират проектни предложения по националната програма, документи се подават до 24 април, казаха оттам
Освободиха шефка на ТЕЛК в Благоевград

Освободиха шефка на ТЕЛК в Благоевград

Тя е д-р Елена Дюлгерова, която досега бе начело на една от комисиите в областната болница, причина за решението са множество жалби от пациенти
Окончателно приеха промените за ТЕЛК

Окончателно приеха промените за ТЕЛК

Хората няма да остават без доходи, ако се забавят решенията им от експертните комисии

Приемат промените за ТЕЛК спешно

Приемат промените за ТЕЛК спешно

След вчерашните протести народните представители одобриха на първо четене в зала измененията в Закона за хората с увреждания
Внасят медицинската експертиза в МС

Внасят медицинската експертиза в МС

Това ще стане най-рано в края на януари, предстои наредбата да бъде обсъдена от кабинета след постъпилите предложения по време на обществените консултации, казаха от МЗ
МС да приеме промените в наредбата за ТЕЛК

МС да приеме промените в наредбата за ТЕЛК

Не може всеки, който дойде на власт да експериментира с нас, от 2018 година сме по площадите, казва Павлина Григорова
Мъж започва гладна стачка заради ТЕЛК

Мъж започва гладна стачка заради ТЕЛК

Хора с увеждания излизат на протест утре пред МС, настояват кабинетът да приеме промените за медицинската експертиза
Повече средства за 670 000 души с увреждания

Повече средства за 670 000 души с увреждания

Помощите се увеличават с 22% от Нова година заради ръста на минималната заплата

1 2 3 4 5 ... 54 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Има ли реалистични изгледи у нас да се проведе здравна реформа?

Януари 2023 Предишен Следващ