С последната кампания

Българската Коледа помогна на 517 деца

29-11-2022 15:41
Здравният министър д-р Асен Меджидиев се ангажира да говори с всички партии, за да бъде осигурено чрез държавния бюджет допълнително финансиране за детското здравеопазванеБългарската Коледа помогна на 517 деца
Clinica.bg

press@clinica.bg
Инициативата „Българската Коледа" е събрала рекордните над 3 млн. лв. през 2022 г. и е подпомогнала 517 български деца през изминалата година. Това съобщи президентът Румен Радев, който даде старт на новото 2-то юбилейно издание на кампанията в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов" във Велико Търново. На откриването присъства и здравният министър д-р Асен Меджидиев, който даде заявка, че ще положи усилия за осигуряване на допълнително финансиране за детското здравеопазване през държавния бюджет.
„Българската Коледа" е много повече от дарителска кампания. Тя ни дава вяра, че сме цивилизовано общество, което се крепи на хуманни ценности. Тя е инвестиция в най-големия ни капитал – здравето на нашите деца. Тя е израз на надежда за бъдещето ни като общество и държава, защото успява да обедини хора с различни професии, образование и социално положение около една обществено значима кауза", заяви президентът Румен Радев, който обяви началото на 20-ото издание на благотворителната инициатива „Българската Коледа".

Тя се провежда под патронажа на държавния глава

и е в подкрепа на деца, нуждаещи се от диагностика, лечение и рехабилитация. Началото на тазгодишната кампания беше дадено в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов" във Велико Търново. В събитието участваха министърът на здравеопазването Асен Меджидиев, кметът и областният управител на Велико Търново Даниел Панов и Георги Гугучков и др.

 

Идеята за „Българската Коледа" възниква през

 

2003 година и вече 20-та година е символ на грижата за здравето на българските деца. Благодарение на активната подкрепа от цялото общество през 2022 година инициативата разполагаше с рекорден бюджет от 3 070 000 лева и успя да подпомогне 517 български деца с тежки хронични заболявания, а също така осигури съвременна високотехнологична медицинска апаратура за диагностика и съвременно лечение на 22 лечебни заведения. Кампания 2022/2023, която ще продължи през цялата 2023 г., ще бъде посветена на деца с редки генетични заболявания.

 

Държавният глава подчерта, че най-важното за

 

успеха на всяка дарителска инициатива е доверието в нея. Той изрази благодарност към българските лекари за спасените детски животи, грижите за децата, рационалното разпределение и оползотворяване на дарените средства в кампанията „Българската Коледа" и за повишаването на доверието в инициативата. Благодарение на нея все повече български лекари работят със съвременна, високотехнологична апаратура и разширяват възможностите да прилагат иновативни методи за диагностика и лечение. Здравният министър д-р Асен Меджидиев пък даде заявка, че ще положи усилия за повече средства за детско здравеопазване.

 

 „Екипът на Министерството на здравеопазването

 

полага целенасочени усилия за надграждане на постигнатото, за да гарантираме качествено, навременно и достъпно детско здравеопазване. Ще разговарям с всички парламентарни групи, за да бъде осигурено чрез държавния бюджет допълнително финансиране за детското здравеопазване", каза той.

Президентът Румен Радев обърна внимание и на това, че „МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов" е болница с повече от 150 годишна история и едно от водещите звена в българското здравеопазване, част от гръбнака на здравната ни система.

 

Той добави, че в лечебното заведение се полагат

 

грижи за хиляди български деца и открои водещите специалисти, работещи там, посветили живота си на най-хуманната професия. „Виждайки за пореден път българска болница с изключително професионален и сплотен, отдаден екип, съм убеден в бъдещето на инициативата „Българската Коледа" и на българското детско здравеопазване", посочи президентът и добави, че за да има българската нация бъдеще, именно за здравето на българските деца обществото и държавата следва да отделят все по-голямо внимание, средства и грижи.


Честита Нова Година!

Честита Нова Година!

С леко сърце да я приветстваме, да приемем всички хубави изненади, които ни е подготвила и нека да сбъдне мечтите ни
София ограничи фойерверките за Нова година

София ограничи фойерверките за Нова година

Те ще могат да се ползват 8 часа в празничната нощ, защото безконтролната употреба е вредна за здравето

Да оцелееш напук на болестта

Да оцелееш напук на болестта

8-годишната Ванеса Борисова страда от три тежки заболявания, „Българската Коледа" е шансът й да радва още родителите си
Над 2.7 млн. събра Българската Коледа

Над 2.7 млн. събра Българската Коледа

Двадесетото издание на благотворителната инициатива под патронажа на президента на България продължава

Мечтата да прегърнеш мама

Мечтата да прегърнеш мама

Петгодишният Симеон Мирославов е засегнат от аутизъм, „Българската Коледа" му помага да придобие умения
Държавата да поеме генетичните изследвания

Държавата да поеме генетичните изследвания

Не всички родители могат да си ги позволят, а някои струват хиляди, казва доц. Чайка Петрова, част от "Българската Коледа"
Честито Рождество Христово!

Честито Рождество Христово!

Нека то донесе светлина в душите и дните ни, бъдете здрави, весели и щастливи!
Да отворим душите си за любовта

Да отворим душите си за любовта

Коледа идва и отново се суетим около подаръците, трапезите и елхата. Какво обаче е духовното измерение на Рождество Христово, попитахме Тивериополския епископ Тихон.
Детското здраве е приоритет само на хартия

Детското здраве е приоритет само на хартия

Лекари пропускат хипотеза за рядко заболяване, родители неглижират поставената диагноза и не започват лечение, казва доц. Гергана Петрова
ВМА с дарение от Българската Коледа

ВМА с дарение от Българската Коледа

То е предназначено за специализирания център за кохлеарни имплантации в болницата и позволява ранна диагностика на глухота още при раждането

1 2 3 4 5 ... 8 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Има ли реалистични изгледи у нас да се проведе здравна реформа?

Януари 2023 Предишен Следващ