Лице

Госпожа Воля

02-12-2022 07:00
В продължение на година и половина Анелия Кирилова е напълно неподвижна, открива изкуството и чрез него отново е на крака Госпожа Воля
Силвия
Силвия
Николова
silnikol@gmail.com
Да живееш година и половина неподвижно, на легло и да гледаш изгрева и залеза на слънцето само от една точка през прозореца. Да живееш с вяра, молитва и воля, и да се вдигнеш отново от постелята, за да твориш. Това е част от историята на Анелия Кирилова – една от художничките – приложнички, чиито неща ще бъдат показани на изложба в галерия „Сердика" в София. Тя ще бъде открита на 3 декември - Международният ден на хората с увреждания.
Със свои творци в нея участват десетина художници с увреждания, а инициативата е на Съюза на инвалидите. Мотото на изложбата е „Ние можем. Ние сме с неограничени възможности фантазия". Един от самоуките таланти е 54-годишната Анелия Кирилова от Перник.

 

Биографично за нея

 

Родена е през 1968 година в Перник. Завършила е Медицинския колеж „Йорданка Филаретова" в София и няколко години работи като медицинска сестра. Впоследствие завършва и Университета за национално и световно стопанство. В продължение на 24 години е работила като социален работник. Запозната е в детайли с проблемите на хората с увреждания – от невъзможността им да работят или нежеланието на работоатели да ги наеат на работа, щом разберат за здравословния им проблем, до финансовите несгоди и тегобите на здравната ни система, които трябва да понасят. Запозната е и с отношението на обществото към тях. Разбира се, професионално, докато обаче не се наложило да ги усети и върху себе си.

 

Край или ново начало

 

Случило се преди шест години. Започнало като невинна болка в гърба. Вместо обаче да отстъпва пред боркоуспокоителните, тя се засилвала все повече. Започнали изследвания. Диагнозата се оказала шокираща. Оказало се, че младата жена, която имала куп планове е прекарала безсимптомно заболяване в детска възраст, което с годините бавно е подяждало гръбначният й стълб. Развила шест хернии, тежка остеопороза. Започнало чупенето на ребра и кости дори при допир с минимална сила. Дошла и коксатрозата и възпаление на цялата костна система. „Вече не можех да работя. Напуснах работа. Започнах лечение. Дясната ми ръка и десния крак се парализираха. Получих възпаление на костната система. Беше кошмар. Гледах през прозореца от една точка как слънцето изгрява и залязва", разказва Анелия Кирилова за себе си със спокоен тон, сякаш става дума за друг човек. И бърза да допълни, че за нея онази Анелия, прикованата за леглото е останала в миналото. Че това е така се вижда съвсем ясно. Сегашната Анелия върви изправена, енергична е, но движенията й са отмерени и внимателни – пази здравето си от една страна, а от друга, иска със спокойствието на излъчването си да не напряга обстановката около себе си и да влияе на хората положително. „Много ми трябваше да го постигна, но волята ми помогна и вярата, че над мен има Някой, който няма да ме остави. Той бди над мен и ще ми помогне. Вярвах, вярвах, вярвах. Вярата ме роди отново. Сега, понякога, дори се чувствам по-жива от преди, защото някак си преосмислих много неща в живота. Открих ползата от това да минеш през ада, за да посочиш на другите, че изход има", разказва Анелия Кирилова.

 

Творчеството като терапия

 

Психолозите го използват отдавна в практиката си. Дъщерите й подарили листа за рисуване, четки, бои. „Въобще не подозирах, че ще се захвана с рисуване, а впоследствие и с направата на авторски сувенири. Въпреки това се захванах четките. Същевременно практикувах и психологически практики. След няколко месеца, постепенно, дойде подобрението на дясната ми ръка. Вече можех да работя, макар и по-бавно с нея. Преодолях и парезата на десния крак", разказва за чудодейното въздействие на изкуството върху себе си жената. По време на локдауна й дошла идеята да оползотвори всякакви ненужни предмети, създавайки от тях неща, които да радват оките и топлят сърцата на хората. За първите начертала сама скиците така, както си ги представяла. Впоследствие започнала да работи без да рисува предварително това, с което с е захванала. Така от непотребни копчета, конци, неизгорели восъчни свещи, панделки, маниста, клонки, картон и какво ли още не. Едни от първите й творби са водни кончета. Стилът се нарича стийм пънк. „За мен водното конче и израз на трансформацията. То се излюпва от ларвата и веднага литва нагоре с 30 км в час. Припознах ебе си в него – да се вдигна, да се движа, да върша отново домакинската си работа, но и да работя отново, макар и нещо съвсем различно и непланирано от мен пред", пояснява Анелия.

 

Как се прави малък бизнес

 

„Много трудно, но трудността не бива да ни отказва. Трябва да я преодоляваме", казва жената. Преди две години създала Сдружение „Направено с любов". Отворила и малък магазин в Перник за сувенири, картини и предмети, направени от хора с увреждания и от майки на деца с увреждания. Като човек, който е регистрирал такова малко предприятия, Анелия Кирилова, макар и инвалид, няма право да кандидатства за социално подпомагане. Независимо от това, тя е решена да запази магазина, колкото се може по-продължително време, защото с парите от продадените сувенири се подпомагат техните автори. Към момента 45 човека са предоставили и предоставят свои неща в магазина за продажба.

Коледа е най-силният сезон за тях, защото тогава хората купуват подаръци или дребни красоти дори само за себе си. Има обаче и други, които се отвръщат от тях. „Не са малко тези, които дори да си харесат нещо, щом разберат, че е направено от човек с увреждане го оставят. Не го искат, сякаш ги гони суеверие, е ще се заразят", недоумява подобни реакции Анелия Кирилова. Въпреки това заявява, че това не я гневи. Научила се е да носи мир в сърцето си, защото страданието може да сломи, но и да облагороди. На нея то е донесло ново начало.


Посланик на доброто

Посланик на доброто

Детският кардиолог проф. Анна Кънева е спасител на хиляди животи, настоява за безплатни ехографии на всяко бебе
Героят от КОВИД-отделението

Героят от КОВИД-отделението

Д-р Евгени Попов от Кюстендил е главният персонаж в наградения на Карлови вари филм „Една провинциална болница"
Зовът на сърцето

Зовът на сърцето

Минко Банчев и Берго – героите от руините в Турция, спасителят-доброволец и лабрадора се разбират от поглед
Да се бориш за всеки един живот

Да се бориш за всеки един живот

Водещият онколог проф. Иван Черноземски навършва 90 години днес, на 17 февруари, празнува в тесен семеен кръг
В плен на Антарктида

В плен на Антарктида

Биологът Светослав Димов с откритие от Ледения континент за резистентността на антибиотиците
Кръщение под знака на К-19

Кръщение под знака на К-19

Епидемиологът д-р Ваня Рангелова е сред финалистите в конкурса за научни постижения от Централна и Югоизточна Европа „Медис"
Да посрещнеш първа новия живот

Да посрещнеш първа новия живот

Д-р Калина Пиперкова е второ поколение лекар, началник е на АГ-отделението в болница „Тракия", един от най-търсените специалисти
Мъжът, който сбъдва мечти

Мъжът, който сбъдва мечти

Пилотът Васил Вълков е един от най-добрите въздушни вълци с 9500 летателни часа, подготвя колеги за медицинските хеликоптери
Да не се уплашиш от стената

Да не се уплашиш от стената

54-годишният Антонио Димитров не се побоя да се изправи срещу бездушието и да започне гладна стачка заради хората с ТЕЛК
Докторът, който не стана инженер

Докторът, който не стана инженер

Д-р Ивац Нацев взе годишната награда на болница „Проф. Александър Чирков" Заслужил лекар на 2022-ра
1 2 3 4 5 ... 8 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Очаквате ли партиите да изпълнят предизборните си обещания в сферата на здравеопазването, след като влязат в Парламента?

Март 2023 Предишен Следващ