Коментар

В текстовете на касата за НРД има абсурди

28-11-2022 17:18
Увеличението на клиничните пътеки с 8% задоволява лекарите донякъде, все допълнителни пари са, със сигурност обаче те няма да са достатъчни, казва д-р Христо ДимитровВ текстовете на касата за НРД има абсурди
Силвия
Силвия
Николова
silnikol@gmail.com
Българският лекарски съюз (БЛС) и здравната каса се разбраха за детайлите по сегашния анекс и разпределението на близо 200 млн. лв. до края на годината от бюджета на НЗОК. Междувременно обаче двете страни зациклиха по новия рамков договор за 2023 - 2025 година. Докъде ще стигнат тези пари и защо предложенията на касата по НРД не са приемливи, попитахме д-р Христо Димитров. Той е председател на Регионалната лекарска колегия във Велико Търново.
Увеличението на клиничните пътеки с 8% задоволява лекарите донякъде, все допълнителни пари са. Те са първата стъпка към индексиране и промяна в цените.

Със сигурност обаче те няма да са достатъчни.

По-важно е да знаем ще има ли и кога нов бюджет, защото нито това е известно, нито каква сума ще залегне в него. Следва и по-скоро да се договори Новият рамков договор, да се знае какви суми, какви проценти се залагат, като увеличение. В него очаквам да има индексиране на всички цени, като това е минимум с процента на инфлацията.

В предложените от НЗОК текстове в последните дни

има, меко казано, доста странни, направо абсурдни неща, които не можем да приемем. Например, как така ще връщам пак 15 минути за преглед в доболничната помощ. Ако пациент е прегледан да 12 или за 10 минути лекарят ще трябва да изчака уреченото време, а пред кабинета може да има друг в сериозно състояние.

Представят ни и някакви измислени от касата критерии

за качество. Тя предлага да отпадне текстът, според който неусвоените пари за ПИМП, СИМП, МДД и БМП да се разпределеят еднолично от нея без това да става съгласувано с Българския лекарски съюз. Затова и нашата съсловна организация е категорично срещу това положение.

Всички предлагани сега текстове от НЗОК са тотално

неприемливи, няма как такъв договор да бъде подписан. И тук не става дума само за преходния остатък. БЛС предложи отдавна текстове, съгласувахме неколкократно. В един момент обаче касата вади свой вариант, който виждаме сега за пръв път и е абсолютно неприемлив. Такива текстове са обидни за съсловието. Затова и продължава да е актуално искането за оставката на управителя на касата д-р Петко Салчев.

 

Недоумявам, как така ще искат да ограничават лекар,

 

който има договор с касата да работи само в обсега на една РЗОК. Аз винаги съм подкрепял тезата, че българските лекари трябва да са толкова добре платени, че да не им се налага да работят на второ и трето място, за да си осигурят някакви прилични доходи. Така трябва да бъде. Както вече сме казвали, БЛС разработва методиката за остойностяване на лекарския труд.

 

Това трябва да се случи и със сестринския труд и с труда

 

на всички, които работят в сферата на здравеопазването. При огромния дефицит обаче възниква въпроса, откъде ще намерим лекари – специалисти, живи хора, за да покрият необходимите позиции, за да няма недостиг в лечебните заведения. Освен това, всеки български гражданин има право на медицински грижи и на консултация, ако състоянието му го изисква. От кого, къде и как ще бъде направена консултация, ако в областта няма необходимия специалист. Това е въпрос, на който ще се радвам някой да ги отговори.

 

Какво означава касата да иска общопрактикуващите лекари

 

да работят само по един договор с нея, пак на територията на една районна каса, най-много в дежурен кабинет към лечебно заведение. В това изискване е нонсенс. Ясно личи, че касата не е запозната с материала – личните лекари работят на един договор, няма как да работят на два. И сега, където има възможност колегите покриват почасово график в кабинети към болници, където няма лекари или поемат замествания на колеги, когато единият излезе в отпуска. Предлага се промяна в броя на записаните в пациентската листа от 2500 на 3000 души, за да може общопрактикуващият лекар да наеме втори колега в практиката. Слагат някакви фриволни числа.

 

Отново питам касата, знае ли откъде точно човек може да вземе

 

втори, за да му помага. Явно не знае. Само за сведение на незнаещите, в България има дефицит на лекари. Ясно ли й е още, че има места с по 10 000 души население и там има само един лекар. Например, в цялата община Трън има само една колега и тя е на 80 години, колкото и да не се вярва някому. НЗОК може да напише, каквото си иска.

 

Може, ако иска да напише, че слънцето изгрява от запад,

 

но живата реалност е, че то изгрява от изток. Кризата за лекари е толкова голяма, колкото не можем да си представи. Ще я усетим още по-болезнено в следващата една, две, три години, когато тези в пенсионна възраст, а и след пенсия започнат да отказват да работят. Хората не са от желязо.

 

Всички искаме да има кой да ни лекува, но скоро ще опрем

 

само до желанието. В текстовете, предложени от касата в НРД виждам абсурдни неща. Предложението й е доста различно от това, което предлага Българският лекарски съюз. Много се надявам да надделее здравият разум, защото това, което видях по време на преговорите в НЗОК на ниво експерти ме притесни значително. Необходимо е оттам да има желание за комуникация.


Потребителската такса при джипи да отпадне

Потребителската такса при джипи да отпадне

С увеличението й личните лекари искат ограничение в доболничната помощ, което носи голям риск за пациентите, казва Пенка Георгиева
В здравната стратегия има пропуски

В здравната стратегия има пропуски

Но неприемането й от депутатите, след като е така категоричнo, би следвало да беше станало много по-рано, за да се даде възможност за подготвяне на нова, казва д-р Диян Ганев
9 болници с наказания за доплащане

9 болници с наказания за доплащане

През миналата година Изпълнителна агенция "Медицински надзор" е извършила общо 942 проверки, открила е над 450 нарушения
Майчин дом без независим член

Майчин дом без независим член

За представител на държавата е класирана Теодора Табакова, става ясно от класирането на МЗ
Меджидиев потвърди за МЗ - местят го на Лъвов мост

Меджидиев потвърди за МЗ - местят го на Лъвов мост

Както clinica вече писа, това бе една от двете обсъждани локации, очаква се промяната да стане факт до ноември 2025 г.
НЗОК да поеме кислородолечението у дома

НЗОК да поеме кислородолечението у дома

Месечният наем за концентратор при различните фирми е различен, но средно е около 200 лева и във всички случаи пациентът си го плаща, казва Стефан Тамбуев
Израел ще ни помага за Детската болница

Израел ще ни помага за Детската болница

В техни болници ще се обучават наши медииц, освен това държавата иска да създаде у нас обучителен център за женско здраве и репродуктивна медицина
Трябва да се реимбурсира кислородотерапията

Трябва да се реимбурсира кислородотерапията

Хората с хронична дихателна недостатъчност трябва да получат това, което им се полага, казва доц. Диана Петкова
Колегите са изпратили формално писмо до НЗОК

Колегите са изпратили формално писмо до НЗОК

Нашите пациенти с хронична дихателна недостатъчност нямат нужда от дефиниция, казва проф. Коста Костов
МЗ може да направи отлична здравна стратегия

МЗ може да направи отлична здравна стратегия

Връщането й от Народното събрание за преработване няма да осуети Плана за възстановяване и развитие, казва Соня Върбанова
1 2 3 4 5 ... 395 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Има ли реалистични изгледи у нас да се проведе здравна реформа?

Януари 2023 Предишен Следващ