Придобивка

Българската Коледа дари риноларингоскоп на ИСУЛ

25-11-2022 12:06
Апаратът е последно поколение, той е предназначен за Центъра за вадене на чужди тела от хранопровода и дихателните органи при децаБългарската Коледа дари риноларингоскоп на ИСУЛ
Clinica.bg

press@clinica.bg
„Българската Коледа" дари последно поколение риноларингоскоп на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ". Това съобщиха от лечебното заведение.
Модерният апарат е предназначен за Специализирания център за вадене на чужди тела от хранопровода и дихателните органи при деца, който е единствен в страната. 

Апаратът представлява HD видеоендоскопска система

за педиатрична назо-фаринго - ларингоскопия с инсертна част на видеоендоскопа до 3 мм за малки деца. Това позволява той да бъде използван и при кърмачета. С помощта на миниатюрна камера, която се намира на върха на оптичния риноларингоскоп, лекарите ще могат бързо и без травма да огледат дихателните пътища или хранопровода при деца, за които има съмнение, че са погълнали чуждо тяло или имат някаква патология, която засяга дишането им.

Това се прави с местна анестезия, тъй като манипулацията

е бърза и не наранява меките тъкани в устата и носа. Самият риноларингоскоп се включва към специална апаратура, също дарена преди няколко години от „Българската Коледа", на които предполагаемите засегнати участъци се изобразяват на два екрана. Специализираният център на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ" приема около 60 деца на година, в това число и съвсем малки бебета, с чужди тела в дихателните пътища, хранопровода, както и с друга патология, поясниха от болницата.


Освен за вадене на чужди тела, съвременното оборудване

 

ще помогне и при кърмачета, които имат проблеми с дишането. „Има разлика между ларинкса на дете и на възрастен човек. Едно бебе може едновременно да суче и да диша, докато за възрастен човек това не е нормално. При раждането на някои кърмачета ларинксът не е напълно развит и те изпитват затруднения при дишането. Това се проявява с характерни звуци, които силно стряскат родителите. В много от случаите състоянието до една годинка отшумява.

 

При други обаче това продължава по-дълго и се дължи

 

на вродени аномалии, в резултат на което те страдат от недохранване и изостават в развитието си. Затова е важно да бъде диагностицирано навреме, поясни началникът на отделението доц. Цоло Цолов. Той и колегата му д-р Тома Аврамов са едни от малкото специалисти в България, които имат сертификат за тази дейност. Те са вадили необичайни предмети от гърлото, дихателните пътища, носа и ушите на малчугани – от монети, топчета, сачми, безопасни игли и дори батерии.

 

Като особено опасни, д-р Аврамов посочва безопасните игли,

 

които могат да се отворят в гърлото на детето и да причинят сериозни наранявания. Не по-малко опасни са и плоските батерии, с каквито са заредени обикновено играчките. Попаднали в човешкия организъм, те могат да предизвикат окислителни процеси и да създадат огромни здравословни проблеми.


330 заявления за подкрепа от Българската Коледа

330 заявления за подкрепа от Българската Коледа

Толкова са подадени към момента по настоящото издание на кампанията, съобщиха от президентството
3.15 млн. са събрани за Българската Коледа

3.15 млн. са събрани за Българската Коледа

Днес президентът Румен Радев се срещна с партньорите на благотворителната инициатива
Честита Нова Година!

Честита Нова Година!

Нека 2024 г. бъде пълна със здраве, щастие, нови вдъхновения, сбъднати мечти и успехи!
2.55 млн. лв. за Българската Коледа досега

2.55 млн. лв. за Българската Коледа досега

Кампанията продължава целогодишно, тя е в подкрепа на детската хирургия, напомнят от президентството
Обърнете се към книгите

Обърнете се към книгите

Измина една година с предизвикателства и в личен, и в обществен план. Каква диагноза може да й бъде поставена, как да бъде описана с една дума, какво не ни достига, научихме ли уроците си от нея и с какъв багаж да влезем в 2024-та, попитахме Тео Буковски.
 Една необичайна мечта

Една необичайна мечта

„Българската Коледа" помогна за рехабилитацията на 14-годишния ни син, казва бащата на Шабан Семов
Нужен е скрининг за сърдечни малформации на деца

Нужен е скрининг за сърдечни малформации на деца

Чрез „Българската Коледа" имаме едни от най-добрите и модерни апарати, които са от изключително значение за работата ни, казва д-р Димитър Печилков
Непознатият вкус на сладоледа

Непознатият вкус на сладоледа

11-годишната Михаела Везиева страда от рядко заболяване, което по необходимост я прави веганка, „Българската Коледа" й помага тя да порасне
Честито Рождество Христово!

Честито Рождество Христово!

Да отворим сърцата си за чудото – за това, че Бог се роди, нека то отново ни вдъхне вяра, надежда и любов!
Носете винаги Младенеца в сърцата си

Носете винаги Младенеца в сърцата си

Рождество Христово не се измерва с богати трапези, то е увенчаване на очакванията и сбъдване на надеждите, казва архимандрит Никанор
1 2 3 4 5 ... 9 »
Банер
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Какво очаквате от новия парламент в здравеопазването?

Юни 2024 Предишен Следващ