Коментар

НЗОК генерира постоянно нови проблеми

24-11-2022 14:36
Подходът й е деструктивен и изнервящ, с предложенията й за новия НРД явно искат да отвлекат вниманието от бюджета, казва д-р Светлин Митев НЗОК генерира постоянно нови проблеми
Силвия
Силвия
Николова
silnikol@gmail.com
Преговорите между Лекарския съюз (БЛС) и здравната каса (НЗОК) зациклиха по новия рамков договорза 2023 - 2025 година. Междувременно обаче двете страни се разбраха за детайлите по сегашния анекс и разпределението на близо 200 млн. лв. до края на годината. Защо отново има напрежение, попитахме д-р Светлин Митев. Той е председател на Регионалната лекарска колегия във Варна.
Националната здравноосигурителна каса оново се опитва да създава проблеми с предложенията по новия Национален рамков договор. Поне това стана ясно от последния Надзорен съвет, на който бяха и представители на Българския лекарски съюз. По отношение на анекса, поне клиничните пътеки бяха увеличени с 8%, то е ясно, че това не е достатъчно. То се случва според средствата, които касата може да предостави от излишъците.

Би могло обаче да се търси и друго решение, но 8-те процента

вече са факт. Големият проблем са инфлацията и липсата на нов Национален рамков договор (НРД), а такъв е необходим. При това, в него трябва да бъдат заложени нови параметри, които да са конструирани логично. Сега имаме продължаване на бюджета, което ще доведе до проблеми във функционирането на болниците и заплащането на труда на лекари и останалите, работещи в лечебните заведения.

Когато имаме нов НРД, нещата би трябвало да се коригират.

Тогава би следвало НЗОК да има и нов бюджет. Това може да стане, едва когато имаме стабилно правителство, каквото трябва да бъде сформирано, колкото е възможно по-скоро, и парламентът да приеме бюджет както на касата, така и на държавата. Ако обаче правителство няма, може да кретаме още половин година при същите условия, което е и тревогата на всички нас, на лекарите. Тогава ще се получат проблеми. Всяко лечебно заведение ще има своите възможности и капацитет за маневриране. Напълно реални са трусове в снабдяването с консумативи.

Кадрите трудно могат да бъдат задържани без адекватно заплащане.

Същевременно, болниците все имат нужда от ремонти – все неща, които се затруднят системата. Необходимо е да има финансиране с точни и планирани разчети, за да може да бъде планирана дейността и всичко необходимо така, че едно лечебно заведение да работи нормално. Пределно ясно е, че когато няма достатъчно финансови средства, започва да се търси откъде да се направят икономии, а това вече води проблемите след себе си. Да не дава Господ, това да се отрази върху обслужването на пациентите.

 

Недоумявам, как така НЗОК предлага да отпадне текстът,

 

според който неусвоените пари, например по ПИМП, СИМП и т.н., да се разпределят по ред, съгласуван с Българския лекарски съюз. Как е възможно касата да иска да прави това еднолично?! Да не се забравя, че има Закон за бюджета на НЗОК и договорености. Такива неща не могат да бъдат решавани едностранно. Има си ред, който е разписан и той предвижда недвусмислено, че това става със съсловната огранизация. БЛС отдавна е представил своите разчети, какво точно и как да се случи. Те са минал през широко обсъждане. Надявам се законът да се спазва! Виждаме не само проблеми в отсъстващия нов бюджет и недостатъчното финансиране, но има и нови проблеми, които самата каса генерира постоянно, въвеждайки в проектите си абсурдни и неприемливи текстове. Те затрудняват работата на лекарите.

 

Не ми е ясно, кой има полза от това, защо въвеждат такива неща?!

 

Искат да отвличат вниманието от проблемите ли, какво? Пак отварям темата за замерването на времето за преглед и поводите да не се заплаща за дейност. Да не говорим, че условията за комуникация с касата за затруднени. Това са неща, които много изнервят. Не ми е ясно защо все трябва да се правят стъпки назад. Да не говорим, че цяла Европа има електронна идентификация на гражданите, електронно здравеопазване. Ние въвеждаме електронна система НЗИС, която се развива, а сега се говори за спиране на работата й, за приключване на договори. Говори се за неперспективни неща. Не мога да разбера, как така се въвежда електронна система за функциониране на здравеопазването, а да няма електронен идентификатор и да се налага да се подписваме на хартия. Това са проблеми, които се замитат.

 

Научавам, че касата пак дава немотивирани предложения -

 

общопрактикуващите лекари да имат по един договор с нея на съответната територия, и да дават дежурства в кабинети в лечебните заведения, както и да се увеличат пациентите в листата им до 3000, както и за наемане на допълнителен лекар в практиката те да са над 4000 вместо, както е сега 3500. Предлагат и нови, завишени санкции при нарушения. Само ще припомня, че преди време имахме среща в национален мащаб на бордовете с експерти на НЗОК. Питам аз, защо тези експерти не представиха всички тези, предложения, които сега настояват да влязат в бъдещия НРД тогава, а ги казват едва сега. тогава трябваше да говорят, да видим и обсъдим мотивите. Тогава обаче те мълчаха!

 

За какво беше цялото това събиране и обсъждания, след като

 

те явно не бяха оторизирани за говорят. Изведнъж, когато тези срещи за обсъждане приключиха, се появиха предложенията на касата. Такъв подход е не само изнервящ, не само деструктивен. Той е възмутителен! Пределно ясно е, че предлаганите неща сега от страна на НЗОК се неприемливи. Може би искат да отвлекат вниманието от така важния проблем за бюджета. Не мога да си обясня, защо го правят, но виждам, че се очертават недобри неща.


Къде е моралът в „Майчин дом“

Къде е моралът в „Майчин дом“

Въпросът не е политически, ние можем да напуснем и да емигрираме, но какво ще обяснят управляващите на данъкоплатците, от които се хранят, казва д-р Стефан Костов
Държавните болници с 563 млн. дългове

Държавните болници с 563 млн. дългове

Te намаляват спрямо първото тримесечие, просрочените задължения са близо 60 млн. лв., показват данните към края на юни 2023 г.
За 14 години се родиха над 15 000 деца ин витро

За 14 години се родиха над 15 000 деца ин витро

Тази година бюджетът на Центъра за асистирана репродукция бе увеличен. Защо се налага повишаването и достатъчно ли е то, колко бебета са родени досега, попитахме д-р Мария Георгиева.

Лимитите стигнаха до Конституционния съд

Лимитите стигнаха до Конституционния съд

Въпрос за тях е задал ВАС във връзка със заведени дела, съобщиха от институцията
Един на всеки 10 в Европа е увреден в болница

Един на всеки 10 в Европа е увреден в болница

В България се мълчи за инцидентите в лечебните заведения, предстои проучване за удовлетвореността на пациентите, съобщи зам.-министър доц. Михаил Околийски
Искат допълнително оборудване за Спешна помощ

Искат допълнително оборудване за Спешна помощ

То да е за вдигане и носене на пациенти, предлага Съюзът на парамедиците в писмо до здравния министър проф. Христо Хинков
Кметът спира парите на болницата в Белоградчик

Кметът спира парите на болницата в Белоградчик

Преди две години общинският съвет гласува да й бъдат привеждани по 300 хил. лв. годишно, той не изпълнява решението, казва Боян Минков
Окончателно НС избира и подуправителя на НЗОК

Окончателно НС избира и подуправителя на НЗОК

Промените в Закона за здравното осигуряване бяха одобрени на второ четене в пленарна зала с 94 гласа „за", 26 против и един въздържал се
„Сърце и мозък

„Сърце и мозък" във фокуса на депутатите

Здравният министър вече се обясни за Кърджали, но предстои да се отчита и за новите болници на Търговска лига във Враца и В. Търново

Парламентът ще избира подуправител на НЗОК

Парламентът ще избира подуправител на НЗОК

Мандатът му ще е пет години, а функциите му ще се припокриват с тези на управителя
1 2 3 4 5 ... 450 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Какви са очакванията ви от Методиката на МЗ за изработване на нова здравна карта?

Септември 2023 Предишен Следващ