Интервю

„Българската Коледа” е най-успешната ни инициатива

09-12-2022 07:28
Пренаталните изследвания не са по джоба на всеки, затова и родители изоставят децата си с увреждания, казва д-р Люба Бъчварова„Българската Коледа” е най-успешната ни инициатива
Силвия
Силвия
Николова
silnikol@gmail.com
Новата кампания на "Българската Коледа" е в ход. Това е инициативата, която обръща вниманието ни към болните деца, които още от ранна възраст водят битката за живота и здравето си. Как кампанията подпомага грижата за тях, попитахме д-р Люба Бъчварова. Тя е началник на Отделението по педиатрия в МБАЛ „Д-р Иван Селимински" – Сливен.
- Д-р Бъчварова, каква е заболеваемостта на децата в Отделението по педиатри в МБАЛ „Д-р Иван Селимински" – Сливен, което Вие ръководите?

- Педиатричното отделение обикновено е пълно на 80 – 90 на сто предвид това, че Сливенски регион е с най-младото в страната население. В определени социални групи има висока раждаемост, което води и до по-висока заболеваемост. Тежък проблем на региона са непълнолетните майки. До преди десет – петнадесет години те все още бяха изключение, а сега са една трета от лежащите в отделението майки Още по-тежко е, че те са неграмотни. Оттам идва и лошото гледане на децата. Голяма част от тях се отглеждат от по-възрастните членове на семейството, като майките от този контингент имат много малко участие в това. Тревожно е, че точно там заболеваемостта е много висока. Много често имаме случаи на изоставени деца след раждането също от такива непълнолетни майки. Обикновено те постъпват в много тежко състояние, в интензивния сектор на отделението, след което семейството не ги търси с месеци независимо от нашите усилия и тези на социалните случаи, а понякога и на полицията да бъдат издирени родителите, за да дойдат и си ги вземат.

- Кои са най-честите заболявания сред Вашите малки пациенти?

- Най-честите болести са възпалителните заболявания на дихателната система.

- На какво се дължат те?

- Тези възпалителни заболявания са най-чести в ранна детска възраст. Това се дължи най-напред точно поради малката възраст и все още неукрепналата имунна система на децата. От значение са и лошите битови условия и наличието на много хора от едно семейство на едно място. Възможностите за заразяването при тях са много по-големи. Другите деца, извън този контингент също боледуват. При тях също има възпалителни заболявания на дихателната система. В последно време се наблюдава повишаване на стомашно-чревните заболявания. Имахме доста деца с горен и долен диспепсичен синдром и се лекуваха при нас. По-редки са случаите на заболявания на отделителната система. Има и доста, които се регистрират с големи сърдечни пороци. Ако става въпрос за вродена сърдечна малформация, подлежаща на оперативно лечение се насочват към Националната кардиологична болница.

- На какво се дължи завишеният брой сърдечни пороци при децата?

- Известно знаение има и това, че някои от тях са родени от твърде млади майки. Такива случаи обаче се срещат и при деца от много добри семейства. Това е нещо, което се формира по време на бременността и не винаги може да се предвиди. В случая външните фактори влияят по-малко, отколкото вътрешните.

- Какви редки заболявания се наблюдават сред новородените, за които се грижат лекарите в Отделението по педиатрия в МБАЛ „Д-р Иван Селимински" – Сливен?

- Имаме единични случаи на муковисцидоза. В последно време по-интересно беше случаят на едно дете със синдром на Тар. При него липсва лъчевата кост на двете ръчички, горните му крайници са недоразвити. В същото време детето беше с тромбоцитопения, която налага чести кръвопреливания и вливане на тромбоцитна маса. За съжаление, годишно имаме и около десетина случая на деца със злокачествени онкологични заболявания. Последният такъв пациент диагностицираме преди месец с клетъчен лимфом и се лекува в Детската онкохематология в София. Рязко увеличение на раковите заболявания не наблюдаваме, но за нас всеки случай е тревожен, макар и да не са редки заболявания. Има деца със сарком на Юинг и с невробластоми. Левкемиите са най-честите онкологични заболявания в ранна детска възраст. Солидните тумори или синдром на Хочкинг са по-редки.

- Ясно е, че редките заболявания са генетични, но имат ли връзка с начина на живот на родителите или с все по-късните бременности?

- Генетичните заболявания възникват в момента на създаването на детето. Всички бременни минават на ехографски контрол. Жените трябва да се преглеждат, да знаят за евентуални аномалии. Детето със сарком на Юинг има сестра-близначка, която е без увреждания. Много от тези проблеми могат да бъдат доказани пренатално. Ако в семейството има болен с определено генетично заболяване и предстои нова бременност или тя вече е налице, могат да се направят изследвания, които да покажат дали детето е здраво или е носител на патологичния ген. За съжаление, много от тези изследвания са скъпи.

- Това ли отказва хората да си ги направят?

- Например, дете със спинална мускулна атрофия – едно много тежко неврологично заболяване. Родените с него са абсолютно неподвижни. Изследването и доказването на заболяването струва 800 лева и не се поема от НЗОК. Родителите трябва да го направят. Има семейство, което направи съответните изследвания за детето и друго семейство, в което единият родител отказа заради цената и бяхме принудени да настаним детето им в Дома за деца с увреждания в Бургас, за да могат там, за сметка на дома, да направят по-нататъшните му изследвания. Без такова изследване домовете тип „Майка и дете" за настаняване отказват да приемат. Въпросните родители нямаха средства и се отказаха и от бебето, защото решиха, че така по-лесно ще си решат проблема. Би трябвало при съмнение за такова заболяване детето да бъде настанено за изследване в съответната клиника, ако това не може да стане амбулаторно. Когато родителите се откажат от такива деца, социалните работници правят постъпки те да бъдат настанени в приемни семейства, което е по-добре за тях, отколкото да са в Дом „Майка и дете". Процедурата е много тромава. Добре е да бъде улеснена, да е в помощ на децата.

- Добре финансирани или недофинансирани са диагностиката и лечението на новородените. Какви грижи за тези деца са все още в недостиг и с какво би могла да помогне „Българската Коледа"?

- „Българската Коледа" си върши чудесно работата. Ние сме безкрайно доволни от тази инициатива, тъй като апаратът за бърза диагностика – количествено измерване на С - реактивен протеин и мобилният рентгенов апарат са поредните дарения, които получаваме от нея. В предишни години от нея имаме и ехограф. Тези неща обаче би следвало да са приоритет на държавата, а не на благотворителни кампании и организации. На всички е известно, че цените на клиничните пътеки в педиатрията са едни от най-ниските. Това е единственият начин за финансиране на детските отделения. Благотворителните инициативи би трябвало да са бонус, а не основен начин за снабдяване с апаратура. Основното е цените на клиничните пътеки и броят за първичните прегледи и медицинските направления за диагностика в доболничната помощ да бъдат увеличени. Така ще бъде подобрена и диагностиката, и лечението на болните деца.

- Каква апаратура е необходима на лечебното заведение, която би могла да се осигури от „Българската Коледа", за да се подобри дейността на Педиатричното отделение и която болницата не може да осигури със собствени средства?

- Ние сме редовни реципиенти на „Българската Коледа". В Педиатричното отделение нямаме проблеми с медикаментите и консумативите, имаме нужда от апаратура, независимо каква е. Тя винаги е употреба, износва се, разваля се. Всекидневно използваме перфурзори, монитори, а те остаряват от продължителната употреба. Затова, каквото и да ни донесе тя, ще го приемем с радост и огромна благодарност.

- Вие от години участвате в кампанията „Българската Коледа", каква е равносметката ви?

- „Българската Коледа" е най-добрата инициатива, която съществува от доста време. Тя наистина ни помага много в работата. Всичко, каквото сме получили от нея са много качествени, влизат ежедневно в работата ни. Очакваме даренията с голяма благодарност и надежда.

- Отзивчив ли е българинът към подобни кампании и достатъчно известно ли е, че те са целогодишни, а не само около Рождество Христово?

- Всички знаят за „Българската Коледа", тъй като тя е широко отразявана. Всички знаят, че по нея нищо не се губи, а отива там, където е необходимо. От нея най-много се видели полза. Надявам се, че хората са наясно, че тя не е само по Рождество Христово, а е през цялата година.

 

Как да помогнем

 

Каузата „Българската Коледа" може да бъде подкрепена:

Чрез изпращане на SMS на кратък номер 1117 за А1, Vivacom и Yettel. С всеки SMS дарявате 1 лев на дете в беда.

Чрез обаждане на номер 09001117 за фиксирани абонати на Vivacom и А1. С всяко обаждане помагате с 1 лев на дете в беда.

С банков превод на:

Получател: БНТ, за „Българската Коледа"

IBAN: BG13UBBS80023300186210

BIC код: UBBSBGSF

Банка: Обединена българска банка.

С превод по интернет с банкова карта или чрез ePay.bg.

Повече информация за благотворителната инициатива, реда за кандидатстване, както и начините, по които могат да бъдат правени дарения, са посочени на сайта www.bgkoleda.bg


Българската Коледа в подкрепа на детската хирургия

Българската Коледа в подкрепа на детската хирургия

Президентът Румен Радев даде старт на новото 21-во поред издание, то е под наслов „Дари надежда на дете в беда"
Българската Коледа събра 3.5 млн. лв.

Българската Коледа събра 3.5 млн. лв.

В новия НРД трябва да се заложи ръст на недофинансираните педиатрични клинични пътеки, каза здравният министър д-р Асен Меджидиев
Честита Нова Година!

Честита Нова Година!

С леко сърце да я приветстваме, да приемем всички хубави изненади, които ни е подготвила и нека да сбъдне мечтите ни
София ограничи фойерверките за Нова година

София ограничи фойерверките за Нова година

Те ще могат да се ползват 8 часа в празничната нощ, защото безконтролната употреба е вредна за здравето

Да оцелееш напук на болестта

Да оцелееш напук на болестта

8-годишната Ванеса Борисова страда от три тежки заболявания, „Българската Коледа" е шансът й да радва още родителите си
Над 2.7 млн. събра Българската Коледа

Над 2.7 млн. събра Българската Коледа

Двадесетото издание на благотворителната инициатива под патронажа на президента на България продължава

Мечтата да прегърнеш мама

Мечтата да прегърнеш мама

Петгодишният Симеон Мирославов е засегнат от аутизъм, „Българската Коледа" му помага да придобие умения
Държавата да поеме генетичните изследвания

Държавата да поеме генетичните изследвания

Не всички родители могат да си ги позволят, а някои струват хиляди, казва доц. Чайка Петрова, част от "Българската Коледа"
Честито Рождество Христово!

Честито Рождество Христово!

Нека то донесе светлина в душите и дните ни, бъдете здрави, весели и щастливи!
Да отворим душите си за любовта

Да отворим душите си за любовта

Коледа идва и отново се суетим около подаръците, трапезите и елхата. Какво обаче е духовното измерение на Рождество Христово, попитахме Тивериополския епископ Тихон.
1 2 3 4 5 ... 8 »
Банер
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Смятате ли, че правителството ще спре ненужното увеличение на болници и легла, както обеща?

Ноември 2023 Предишен Следващ