Очаквано

Зациклиха преговорите за новото НРД

23-11-2022 16:25
Oт БЛС определиха предложенията на здравната каса като унижение за лекарите, междувременно двете страни се разбраха за анексаЗациклиха преговорите за новото НРД
Clinica.bg

press@clinica.bg
Преговорите между Лекарския съюз (БЛС) и здравната каса (НЗОК) зациклиха по новия рамков договорза 2023 - 2025 година. Това стана ясно от оценките на съсловната организация към предложенията за промени от страна на здравната каса. Според лекарите те са "унижение" за тях. Междувременно обаче двете страни се разбраха за детайлите по сегашния анекс и разпределението на близо 200 млн. лв. до края на годината от бюджета на НЗОК.
Днес, в късния следобед, в присъствието на здравния министър Асен Меджидиев, Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и Управителният съвет на Български лекарски съюз (БЛС), подписаха договора за изменение и допълнение на НРД за 2020 – 2022 г., съобщиха от касата. 


След тежки и дълги преговори и скандали

двете страни приеха предложената от БЛС методика за разпределение на излишъка и резерва на касата. До момента няма точна информация на колко възлиза сумата, но по прогнозни изчисления е около 200 млн. лв.

„Със задна дата, считано от 1 септември,

 

клиничните пътеки се увеличават с 8%, като решението е устойчиво, т.е. остава и за следващата година", посочи министър Асен Меджидиев след преговорите. Той припомни, че преди това е имало увеличение на клиничните пътеки със средно 25%.

Това означава, че реално увеличението за

следващата година ще бъде 33%. По отношение на медико-диагностичните дейности – увеличението е с 18%. Съответно останалите пари след увеличението на КП с 8% ще се дадат на болниците еднократно в края на годината, както искаше БЛС. Лечебните заведения ще получат средствата, които им се полагат, до края на годината", коментира председателят на УС на БЛС д-р Иван Маджаров.

 

При приемането на бюджета за следващата

 

година предстоят и разговорите за Националния рамков договор за медицински дейности, който ще важи за следващия тригодишен период. В анекса, подписан днес, е заложено, че новите цени, които ще се договорят за медицинска помощ в рамките на бюджета, който предстои да бъде приет, ще влязат в сила със задна дата от 1 януари, обясни още той.


Междувремено обаче се оказа, че от БЛС

не са съгласни с предложенията на НЗОК за новия рамков договор за 2023 - 2025 г. Общо 17 са точките, по които медиците не са съгласни с идеите за промени. Повечето от спорните моменти засягат извънболничната помощ, а част от тях и правилата, по които ще се изразходват средствата за дейности.

Така например здравната каса предлага

да отпадне текстът, според който неусвоените пари за ПИМП, СИМП, МДД и БМП да се разпределеят по ред, определен съвместно с БЛС. От фонда искат да го правят еднолично. В тази връзка от съсловната организация отбелязват, че текст е принесен в НРД от Закона за бюджета на здравната каса.

БЛС е недоволен и от предложението

да се ограничи правото на лекарите да работят по два договора с касата на цялата територия на страната, както е сега. Занапред НЗОК предлага това да става само в лечебни заведения, които са на територията на една област (РЗОК), става ясно още от аргуменитте на БЛС. Подобно ограничение обаче би намалило номадството на медиците и възможностите за отваряне на нови болници, които нямат кадри.


От касата предлагат и общопрактикуващите

лекари да могат да работят по един договор с НЗОК на територията на една РЗОК, освен като ОПЛ, така и в дежурен кабинет, разкрит към лечебни заведения. В ПИМП се предлага вдигане на летвата от пациенти – до 3000, над която личните лекари, ще могат да наемат допълнително медик, като тя е 2500. За наемане на допълнителен лекар на пълен работен ден, пък джипито трябва да има над 4000 пациенти, при сегашна норма за това от 3500.

 

Има и завишени изисквания при критериите

 

за качество и достъпност на ПИМП, така например степента на обхващане на профилактичните прегледи на пациентите се увеличава от 33 до 46% от подлежащите. Също така се предлага възстановяване на отпадналото изискване за продължителност на профилактични и диспансерни прегледи по минимум 15 минути. Предлага се и увеличаване на минималната продължителност на профилактични и диспансерни прегледи в СИМП от 10 мин. на 15 мин.

 

Добавен е и текст, че ако санкция


„прекратяване на договор" за нарушение по предходен НРД и издаден по неговия ред, влезе в сила по време на действащия в момента НРД, договорът с изпълнителя се прекратява. Също така здравната каса предлага договор с изпълнител да се прекратява без предизвестие при липса на представени отчети за повече от 2 последователни месеца, като в момента този срок е от 3 последователни месеца.

В болничната помощ по Механизма за гарантиране

 

предвидимост и устойчивост на бюджета на НЗОК - в общи линии предлага да се възстановяват текстовете от 2020 г. , но периодите, които се определят са декември 2022 г. - май 2023 г., юни – август 2023 г. и септември - ноември 2023 г. Това означава, че има едно шестмесечие и две тримесечия, в рамките на които болниците ще могат да прехвърлят икономии и/или да компенсират надвишения по бюджетите си, а за следващ период икономии не се прехвърлят, става ясно от обяснението на БЛС.

 

От съсловната организация отбелязват и че

 

здравната каса предлага завишаване на размера на санкциите - предимно на тези за болнична медицинска помощ, а извънболнична медицинска помощ само тези по по чл. 420. Така например финансовата санкция от 50 до 100 лв. става от 100 до 300, в случай че изпълнител на медицинска помощ е нарушил критериите за качество, разписани в НРД, или при неудовлетвореност на пациентите от оказаните медицински дейности и др. За повторно нарушение пък "финансовата неустойка" е в размер от 300 до 750 лв., вместо сегашните от 150 до 250 лв. Заради тези предложения от БЛС не са съгласни с новия НРД. След преговорите с касата от днес обаче, може да има промяна в текстовете и позициите.
Всички предложения от страна на НЗОК към момента, както и проекта на НРД изпратен от здравната каса и други документи вижте ТУК.


Безвластието поражда безвремие и безнадеждност

Безвластието поражда безвремие и безнадеждност

Втора година България се люшка в политическа криза, която рефлектира и върху здравната система. Докога болниците ще се роят, може ли държавата да се справи с незаконния износ на онколекарства, попитахме д-р Нигяр Джафер.

ББР дава до 5 млн. заем на болници

ББР дава до 5 млн. заем на болници

Вече може да се кандидатства по програмата, насочена към лечебни заведения със Спешни отделения, кредитите може да са за погасяване на задължения или за ремонти, ново оборудване
Не е работа на БЛС да променя методиката за леглата

Не е работа на БЛС да променя методиката за леглата

Това право е делегирано на управителите и изпълнителните директори на лечебните заведения в страната, заявява проф. Красимир Иванов
Облекчиха условията за заема на Александровска

Облекчиха условията за заема на Александровска

Болницата ще получи парите дори, ако не са сключени споразумения за опрощаване на лихвите с всички кредитори

Четирима в надпревара за детската болница

Четирима в надпревара за детската болница

Търсят се представили на държавата в Съвета на директорите в МБАЛ „Д-р Братан Шукеров"- Смолян и МБАЛ „Рахила Ангелова" – Перник
Искат ново разпределение на леглата по НЗОК

Искат ново разпределение на леглата по НЗОК

То да се прави по специалности на национален, а не на регионален принцип, така че финансирането да следва повечето пациенти, искат мениджъри от частни болници
Един определя правилата, друг карат да плаща

Един определя правилата, друг карат да плаща

Още по-бързо ще ни закрият болниците след ограничаването на лекарите да работят само в областта, казва д-р Неделчо Тотев
Враца е на път да се сдобие с нова болница

Враца е на път да се сдобие с нова болница

МЗ разглежда процедура за разрешаване на частно лечебно заведение с 12 специалности, става ясно от отговор на ресорния министър

Новият НРД е въпрос на преговори

Новият НРД е въпрос на преговори

Важното до тук е, че трайно увеличихме клиничните пътеки още малко, казва д-р Александър Златанов
НЗОК генерира постоянно нови проблеми

НЗОК генерира постоянно нови проблеми

Подходът й е деструктивен и изнервящ, с предложенията й за новия НРД явно искат да отвлекат вниманието от бюджета, казва д-р Светлин Митев
1 2 3 4 5 ... 389 »
Банер
Банер
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Ноември 2022 Предишен Следващ