Иновации

Разбулват клиничните проучвания

23-05-2017 12:51
Clinica.bg

press@clinica.bg
Разбулват клиничните проучванияЕдни от най-големите спонсори си стиснаха ръцете да ги оповестяват в публични регистри
Резултатите от клиничните проучвания в света ще станат по-прозрачни. За това се договориха едни от най-големите спонсори на научните проекти на среща в Женева миналата седмица. Сред тях са Индийският съвет за медицински изследвания, Норвежкият съвет за научни изследвания, Медицинският съвет за научни изследвания в Обединеното кралство, Коалицията за иновации (CEPI), Институтът „Пастьор", Фондация "Бил и Мелинда Гейтс", съобщава Световната здравна организация (СЗО).

Идеята е резултатите на клиничните проучвания, които са финансирани от тези спонсори, да се публикуват задължително в рамките на определен период след приключването им в публични регистри. Според някои от експертите срокът за обявяване на резултатите е добре да бъде до 12 месеца след приклюването на проучването. По-голямата част от тези резултати ще се намират на сайта на СЗО, където има уникална база с данни за клинични проучвания. В нея се обединява информация от 17 други регистри, сред които тези от САЩ, Китай, Европа, допълват здравните експерти.

В момента резултатите на около 50% от клиничните проучвания в света не се обявяват, защото са неуспешни, съобщават от СЗО. Според специалистите това дава подвеждащи и непълни данни за рисковете от ваксините, лекарствата и медицинските изделия, което крие риск от появата на дори опасни за хората продукти.

„Спонсорите на научните изследвания заявиха, че няма да има извиннеия защо някои резултати остават недокладвани дълго след приключването на проучванията", заяви д-р Мари-Пол Кини, зам. директор на „Здравни системи и иновации" в СЗО. Организациите, които са подписали споразумението са се съгласили и да наблюдават и поощряват развитието на системата за докладване на резултатите.

„Нуждаем се от тази информация не само, за да предупреждаваме медицинските специалисти, но и за да вземаме решения за финансирането на бъдещи изследвания", категорична е д-р Сомя Сваминатан, директор на Индийския съвет за медицински изследвания. Очаква се реализацията на споразумението да стане в рамките на следващата година.Нови правила при изпитванията за Алцхаймер

Нови правила при изпитванията за Алцхаймер

Медикаментите в процес на разработка се опитват да променят хода на болестта
Намери своето клинично изпитване тук

Намери своето клинично изпитване тук

Clinica.bg стана първият сайт в България, който използва функционалностите на FindMeCure за търсене на нови лекарства

Трябват нови мерки за клиничните изпитвания

Трябват нови мерки за клиничните изпитвания

Организации настояват да се засили ролята на пациентите в тази дейност
По следите на клиничните проучвания

По следите на клиничните проучвания

Приходите в сектора ще надминат 64 млрд. долара през 2020 г., но България може да загуби позиции без промени
България е в ТОП 20 по клинични проучвания

България е в ТОП 20 по клинични проучвания

Клиничните проучвания са в основата на всяка нова терапия. Те дават възможности не само за пациентите, но и за бизнеса. Какви са ползите от тях, колко са, къде седи България в световния пазар, попитахме д-р Иван Георгиев.

Клиничните проучвания на едно място

Клиничните проучвания на едно място

Средно около 10 000 пациенти участват в тях всяка година

Отлагат за 2019 г. правила за клиничните изпитвания

Отлагат за 2019 г. правила за клиничните изпитвания

Клиниките ще имат още 2 години да реорганизират работата на болничните си аптеки
Клиничните проучвания се удвоиха за 6 години

Клиничните проучвания се удвоиха за 6 години

Броят на клиничните проучвания у нас се е удвоил за последните шест години. Това стана ясно на Третата национална конференция по персонализирана медицина, която се проведе днес.
Чакаме над 180 млн. лв. от клинични проучвания

Чакаме над 180 млн. лв. от клинични проучвания

Около 150 млн. лв. влизат всяка година от клинични изпитвания в България. Според бизнеса те могат да бъдат повече, ако се подобри средата за работа и нормативната уредба. Здравно министерство прегърна идеята и дори предприе първите законови промени, които да улеснят провеждането на изпитвания на нови лекарства у нас. Благодарение на това се очаква годишните постъпления да се увеличат до 186 млн. лв. Въпреки това те ще са една нищожна част от световния пазар на клинични изпитвания.

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Трябват ли по-строги мерки за КОВИД-19?

Юли 2020