Интервю

„Българската Коледа” доказва добротата на хората

16-12-2022 07:00
Недопустио е неонатологична апаратура да се подменя само благодарение на кампании, държавата абдикира, казва д-р Стилияна Томова„Българската Коледа” доказва добротата на хората
Силвия
Силвия
Николова
silnikol@gmail.com
И тази година бе даден старт на "Българската Коледа". Инициативата, която обръща вниманието ни към онези малки дечица, които още от ранна възраст водят битката за живот и здраве. А най-малките сред тях са недоносените бебета. Как кампанията подпомага грижата за тях, попитахме д-р Стилияна Томова. Тя е началник на Отделението по неонатология в УМБАЛ – Бургас.
- Д-р Томова, каква е заболеваемостта на децата в Отделението по неонатология в УМБАЛ – Бургас, което Вие ръководите, и какво е съотношението на новородените със заболяване и недоносените бебета?

- Тъй като сме университетска болница, при нас постъпват за раждане жени с определени патологии. Като се има предвид, че и отделенията по акушерство и гинекология приемат пациентски с повишен риск, то е ясно, че при нас новородените със заболявания не са никак малко. Патологията не е малка и предвид това, че обслужваме доста голям регион – цялата област Бургас, а заради кризата в здравеопазването, в последно време при нас идват да раждат и бременни от съседни области. Освен това, ние имаме висока раждаемост, около 1500 – 1700 новородени годишно, като по-голям процент са децата от рискови бременности. Тази заболеваемост е малко над 50 на сто. От тях само 20% са недоносените и преждевременно родените, които имат нужда от интензивно лечение и специални грижи. При тях престоят в отделението е доста продължителен. Имаме деца, които пролежават до шест месеца. Това са тези с екстремно ниско тегло, т.е. под 1 кг. Имаме голяма патология, като от нея преобладава инфекциозната.

- На какво най-често се дължи тази инфекциозна патология?

- Това са най-често вродени инфекции, вързани с различни заболявания при бременната. При новородените е почти невъзможно да се каже от коя система тръгва инфекцията и да се открие причинителят. При тях те протичат тежко, с отпадналост, затруднения в храненето, нарушения в адаптацията, инфектиране на белия дроб, но като цяло са с общи симптоми, които ни насочват към инфекция. За да я потвърдим, ние пускаме различни инследвания и когато се потвърди, започваме съответното лечение. Бременни, страдащи от гестационен диабет, например, страдат от вагинални течения. Самият диабет е рисков по отношение на инфекциите. Нещо дребно, което би предизвикало на майката банална пъпка, може да се предаде по кръвен път на бебето и при него да се прояви като тежка инфекция.

- Какви редки заболявания се наблюдават сред новородените, за които се грижите?

- По време на раждането ми могло да възникне състояние на асфикция. Това е състояние, при което поради някаква причина се нарушава и се затруднява кръвообращението на плода, съответно снабдяването му с кислород. Възниква в резултат на някакви заболявания при майката, като заболяване на плацентата или неправилното й формиране, така и на различни възпаление също на плацентата. Възможно е да се случи и в резултат на различни състояния на увиване на пъпната връв и образуването на възли по нея. Асфикцията може да се дължи на различни малформации при плода, както и на самият процес на раждане, тъй като по време на контракция се нарушава кръвоснабдяването на плода, както и нараства в пъти налягането, което се упражнява върху водещата част на детето, тоест върху главата. Ако контракциите са по-чести и по-продължителни, това намалява времето, за да може плодът да компенсира настъпването на едно такова усложнение.

От редките заболявания се срещат вродените малформации, като синдром на Даун. Хубавото е, че броят им, като цяло не се увеличава, тенденцията се запазва. Лошото е, че има родители, които не вярват на поставената диагноза и жената износа бременността, като отказват провеждането на по-специфични изследвания, за да се докаже със сигурност заболяването и евентуално тя да бъде прекъсната. От по-редките заболявания наблюдаваме аномалиите на централната нервна система и на гръбначния стълб хидроцефалия и спина бифида, цепване на устните и небцето, както и такива на храносмилателната система. Тези вродени състояния, с изключение на Даун, могат да бъдат лекувани.

- Редките заболявания имат ли връзка с начина на живот на родителите или с все по-късните бременности?

- Тези аномалии се срещат при бебетата на непълнолетните и дори на молелетните родилки или при такива в напреднала възраст след 35 години. Определено значение има и социално-икономическият статус. Има и наследственост. Някои заболявания се предават в потомството в резултат на увреден генетичен материал. Причините са много и различни. Шокиращо е, че в XXI век има родилки, че има доста голяма част от малцинствените пациентки, които са с непроследена бременност. Те не са посещавали гинеколог, не са им правени съответните изследвания. Най-често при тях са проблеми, станали явни по време на самото раждане. Лично мен ме шокират родилки на по 11 – 12 – 15 години, макар и да работя в отделението от 1996 г. Все още не мога да свикна с този факт и не мога да го приема. За съжаление, това продължава. Не знам какви мерки трябва да се вземат, но това не бива да продължава! Изумяващо е, че преди време имахме новородени с изключително тежка патология, маар и майката да беше пренатално диагностициране и да знаеше за тази аномалия на труда. Родителите не бяха повярвали на лекарите и бременността беше износена до последно. Работим с доста невежи и неграмотни хора. Има случаи, в които увредата е толкова голяма, че въпреки напредъка на медицината не всичко може да бъде повлияно и съответно излекувано. Напомням на бъдещите майки да ходят на лекар за проследяване на бременността, да бъдат по-търпеливи след раждането, когато полагаме усилия за техните деца. В последно време виждам, че претенциите им стават все повече и си мислят, че нещата могат да бъдат решени по най-бързия начин. Всяко нещо изискват търпение и време.

- Добре финансирани или недофинансирани са диагностиката и лечението на новородените. Какви грижи за тези деца са все още в недостиг и с какво би могла да помогне „Българската Коледа"?

- Благодаря за този въпрос, защото отдавна се чудя как да дам изява на проблеми, които ме дразнят, като специалист, в здравеопазването. Непрекъснато ни обясняват, че децата на България са приоритет. Аз искам да задам въпрос на управляващите и на всички, имащи отношение. С последния анекс към НРД, член 338, алинеи 25, 26 и 27 бяха въведени лимити. Обясняват ни, че се увеличават цените на клиничните пътеки, което е така. В същото време се въведе един член, който казва, че лечението на недоносени деца не може да превишава повече от 20% от общия преминал поток през дадено отделение. Тук са споменати клинични пътеки номера 7, 8 , 9 и 11 не могат надвишават повече от 20 на сто. В тези 20% са включени КП 7 и КП 8, които се отнасят до лечението на доносени деца. Така се оказва, че болните деца не могат да бъдат повече от 20 на сто от пациентопотока. При нас обаче, както вече казах, само 20% са недоносени, а 30% са доносени, които имат нужда от лечение. За тях здравната каса ни заплаща 65, а не на 100 процента. Въвели са ни ограничение колко болни деца да лекуваме, но това не зависи от нас, а от това, колко деца ще се родят, колко от тях ще бъдат увредени. Това е абсолютна неправда по отношение на въведените лимити, както и, че се смесват доносени и недоносени новородени. Това ограничение е дискриминационно.

- Каква апаратура е необходима на лечебното заведение, която би могла да се осигури от „Българската Коледа", за да се подобри дейността на Неонатологичното отделение и която болницата не може да осигури със собствени средства?

- Благодарение на „Българската Коледа" през годините получаваме апаратура, която са нас е от огромно значение, тъй като успяваме да държим нещата на високо ниво и в унисон със съвременните тенденции в диагностиката и лечението.

- Вие от години участвате в кампанията на "Българската Коледа", каква е равносметката ви?

- В неонатологията се използва голям обем апаратура и тя се амортизира много бързо. Затова и трябва да бъде доставена в голям обем. Аз работя в отделението от 1996 година. Тогава то беше оборудвано с нова. Впоследствие се дооборудва с ковьози, монитори, рентгенов апарат, апарати за функционално мониториране за насищането на мозъка, функционално-невронална оксиометрия и редица други неща благодарение на „Българската Коледа". И аз, и колегите сме много благодарни на кампанията. Не може обаче снабдяването с апаратура да става само с дарителство, макар и в днешно време това да е единственият начин да имаме модерна медицинска техника. Държавата тотално е адикирала и не финансира адекватно здравеопазването.

- Отзивчив ли е българинът към подобни кампании и достатъчно известно ли е, че те са целогодишни, а не само около Рождество Христово?

- Фактът, че се набират не малко дарителски средства говори, че хората у нас имат добри сърца. Не знам, доколко обаче им е известно, че кампанията е целогодишна. Те сякаш остават с впечатлението, че тя е само по Рождество Христово. Искам да кажа на всички да се отнасят с доверие към „Българската Коледа", защото всеки лев от кампанията отива по предназначение.


Как да помогнем

 

Каузата „Българската Коледа" може да бъде подкрепена:

Чрез изпращане на SMS на кратък номер 1117 за А1, Vivacom и Yettel. С всеки SMS дарявате 1 лев на дете в беда.

Чрез обаждане на номер 09001117 за фиксирани абонати на Vivacom и А1. С всяко обаждане помагате с 1 лев на дете в беда.

С банков превод на:

Получател: БНТ, за „Българската Коледа"

IBAN: BG13UBBS80023300186210

BIC код: UBBSBGSF

Банка: Обединена българска банка.

С превод по интернет с банкова карта или чрез ePay.bg.

Повече информация за благотворителната инициатива, реда за кандидатстване, както и начините, по които могат да бъдат правени дарения, са посочени на сайта www.bgkoleda.bg


Българската Коледа в подкрепа на детската хирургия

Българската Коледа в подкрепа на детската хирургия

Президентът Румен Радев даде старт на новото 21-во поред издание, то е под наслов „Дари надежда на дете в беда"
Българската Коледа събра 3.5 млн. лв.

Българската Коледа събра 3.5 млн. лв.

В новия НРД трябва да се заложи ръст на недофинансираните педиатрични клинични пътеки, каза здравният министър д-р Асен Меджидиев
Честита Нова Година!

Честита Нова Година!

С леко сърце да я приветстваме, да приемем всички хубави изненади, които ни е подготвила и нека да сбъдне мечтите ни
София ограничи фойерверките за Нова година

София ограничи фойерверките за Нова година

Те ще могат да се ползват 8 часа в празничната нощ, защото безконтролната употреба е вредна за здравето

Да оцелееш напук на болестта

Да оцелееш напук на болестта

8-годишната Ванеса Борисова страда от три тежки заболявания, „Българската Коледа" е шансът й да радва още родителите си
Над 2.7 млн. събра Българската Коледа

Над 2.7 млн. събра Българската Коледа

Двадесетото издание на благотворителната инициатива под патронажа на президента на България продължава

Мечтата да прегърнеш мама

Мечтата да прегърнеш мама

Петгодишният Симеон Мирославов е засегнат от аутизъм, „Българската Коледа" му помага да придобие умения
Държавата да поеме генетичните изследвания

Държавата да поеме генетичните изследвания

Не всички родители могат да си ги позволят, а някои струват хиляди, казва доц. Чайка Петрова, част от "Българската Коледа"
Честито Рождество Христово!

Честито Рождество Христово!

Нека то донесе светлина в душите и дните ни, бъдете здрави, весели и щастливи!
Да отворим душите си за любовта

Да отворим душите си за любовта

Коледа идва и отново се суетим около подаръците, трапезите и елхата. Какво обаче е духовното измерение на Рождество Христово, попитахме Тивериополския епископ Тихон.
1 2 3 4 5 ... 8 »
Банер
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Смятате ли, че правителството ще спре ненужното увеличение на болници и легла, както обеща?

Ноември 2023 Предишен Следващ