Интервю

С грипа шега не бива

24-11-2022 07:00
Покритието със задължителните ваксини намаля с 10%, проблемът с антибиотиците в доболничната помощ, нашата надежда е тези лекарства да започнат да се изписват само на електронна рецепта, казва проф. Ива ХристоваС грипа шега не бива
Силвия
Силвия
Николова
silnikol@gmail.com
През миналата седмица епидемиолози, специалисти по вътрешни болести, педиатри обсъждиха въпросите на ваксинопрофилактиката в България. Спаднало ли е имунизационното покритие в страната, има ли опасност от пробив и при кои заболявания, попитахме проф. Ива Христова. Тя е директор на Националния център по заразни и паразитни болести.
- Проф. Христова, преди броени дни се проведе симпозиум по въпросите на задължителния имунизационен календар. Какво е имунизационното покритие на населението, къде има или е възможен пробив и при кои заболявания?

- Все още няма пробив, няма и опасност от пробив в резултат на неосъществени ваксини, но като цяло има намаляване на интереса към тях. Ние, в България, никога не сме достигали 100 – процентен обхват, но сме имали едно добро покритие от 95 – 96 на сто. В последните години и най-вече по време на КОВИД пандемията, когато тръгна антиваксърската кампания по отношение на аксините срещу коронавируса, се забелязва отлив и от ваксините, залегнали в задължителния имунизационен календар.

- С колко процента е паднало покритието?

- При някои ваксини падна до 90, при други до 80 процента. Като цяло имунизационното покритие падна с 10 на сто. Не може да диференцира, кое заболяване може да вземе превес в резултат на този намалял интерес. Самите ваксини в задължителния имунизационен календар, както знаем, са за най-тежките, за смъртоносните заболявания. Това са дифтерия смъртоносно заболяване с задух, което педи е убивало много деца. Другото тежко заболяване, срещу което има задължителна ваксина е тетанус- засяга мозъка и човек умира в адски мъки, болки и извиван на тялото като струна. Задължителни са ваксините още срещу коклюш – тежко заболяване, сега имаме по-често паракоклюш, който не е смъртоносен, а е една продължителна кашлица. Включени са още срещу полиомиелит – опасно заболяване, което може да влезе с мигранти от Азия или хора от други страни с лошо ваксинално покритие. Тук са още тези срещу хепатит В, както и БЦЖ срещу туберкулоза, като се обсъжда намаляване на бустерните дози срещу нея, тъй като имаме много повече приеми на тази ваксина, отколкото в Западна Европа. Много важна е пневмококовата ваксина, която родителите не бива да отказват за децата си. Тя предпазва от тежки пневмонии.

- В Украйна имунизационният календар е различен от българския, като някои от задължителните тук ваксини там са препоръчителни. Има ли опасност чрез бежанците оттам да се внесе инфекция?

- Следва тези ваксини, които там не са направени, да бъдат направени у нас. Ваксини имаме достатъчно, но въпросът е как логистично да стане това, както и въпрос на желание от тяхна страна. Имунизационният каленар в Украйна е доста по-различен от нашия, ваксините също са по-различни. Добре би било поне да удостоверяваха какви са им поставени, но много от хората не носят документи. МЗ подължава да търси активно начини как да обхване имунизационно и тази група бежанци. Проблемът не е решен.

Като цяло, в страната нещата с имунизациите стоят добре. Не очаквам пробив в имунизационното покритие. Напротив, смятам, че този процес ще е стабилизира и интересът да започне да се покачва. От месец – два се забелязва подобрение на тези показатели. Това е и световна тенденция за известно намаляване на задължителните ваксини по време на пандемията и стабилизиране на места и повишаване на интереса от тази есен. Убедена съм, че здравият разум по отношение на ваксините ще надделее.

- Какви промени в задължителния имунизационен календар обсъдихте?

- Обсъдихме ваксината за хепатит В да остане без промяна, да е както и сега с първо приложение до 24 часа след раждането, а след това като част от 6-валентната ваксина. Ваксината морбили, рубеола, паротит също да е без промяна – първата доза е на 13-месечна възраст, но втората да се измести между 4 и 6 години. Досега тя беше на 13-годишна възраст. Това е и европейска препоръка. За туберкулоза също ще е без промяна, до 48-я час след раждането, след това на 7-годишна възраст, но да се въведат туберкулинови проби и манту в пети и десети клас, за да се провери имунитета. Има много по-високовалентни пневмококови ваксини, покриващи по-голямо разнообразие от пневмококи. Целта ни е да преминем към тяхното прилагане. Има предложение ротавирусната ваксина, която сега е препоръчителна, да влезе в задължителния имунизационен календар, като да може да се прилага до 8-месечна възраст предвид голямото социално значение на ротавирусите и инфекциите, които те създават. Сега, като препоръчителна, тя се прилага до 3-4-месечна възраст. Идеята е с промяната да се обхванат повече деца или при противопоказания да се изчака и се сложи по-късно, но да не се пропуска. След изчезването на вариолата, варицелата е следващата много тежка шарка. Ваксината срещу нея беше регистрирана преди година и половина и тя вече се внася в България, но е по желание. Предложението е да стане задължителна, като бъде прилагана комбинирано с тази срещу морбили, рубеола, паротит.

- Предвижда ли се ваксината срещу менинкококовия менингит група Б също да стане задължителна така, както е задължителна в повечето страни в Европейския съюз?

- За нея най-напред трябва да бъде предвиден внос, а след това е възможно да поискаме и тя да стане задължителна, тъй като заболяването е обществено значимо. Доброто в случая е, че тази ваксина вече има регистрация в България. заболяването е много коварно. Протича за 24 часа – време за което едно здрав дете може да почине. Освен това, следва ваксината срещу човешкия папиломен вирус да бъде предложена, макар и като препоръчителна, и на момчетата. Предвид ранното започване на сексуален живот, следва тя да се прилага на момичетата не на 12, а на 9 –годишна възраст, като това да важи и за момчетата. тя да се прилага и занапред до 18 години стига желаещите да не са имали полови контакти. Всички тези приложения вече са оформени и в скоро време ще бъдат внесени в Министерството на здравеопазването. Убедена съм, че те ще бъдат приети, тъй като на форума присъстваха и колеги от министерството, които ни подкрепиха в нашите искания. Това е стъпка за една по-добра превенция на хората в България.

- Имате ли обяснение, защо ваксината срещу рака на маточната шийка така и не придоби популярност в България за разлика от други страни?

- В началото сякаш интересът беше нормален, но заради един случай на усложнения, които не бяха свързани с нея, се подкопа доверието. Вдигна се шум и всички застанаха срещу ваксината.

- Какво показват проучванията по отношение на антимикробната резистентност в България?

- Проучванията показват, че се повишава резистентността на бактериите в страната, като в нашия център получаваме щамове от индикаторните бактерии, които тестваме към съответния набор антибиотици и така отчитаме повишаване на резистентността. За клебсиела пневмония вече 50 на сто от щамовете са резистентни на цефетин, т.е. на четвърта генерация цефалоспорини. Aцинетобактер баумани на 80% са резистентни също към последните генерации. Като цяло, има тенденция за повишаване на антибиотичната консумация и това повишаване колерира с повишаването на антимикробната резистентност. Това прави трудни за лечение някои животозастрашаващи инфекции.

- Влезе в сила електронната рецепта, като задължителна, но след оживени обсъждания от нея изключение направиха антибиотиците, които продължават да се изписват на хартиена. Как ще коментирате този факт?

- Нашата надежда е този процес да се стопира и антибиотиците също да започнат да се изписват само на електронна рецепта. Много се надявам на една такава промяна и тя да остане единственият начин за отпускането им. Така определено ще намалее употребата им, а с това и постепенно ще се намали степента на антимикробната резистентност. Това е крайно необходимо, за да не стигнем до момент, в който да сме безсилни, въпреки модерните лекарства, пред редица опасни заболявания.

- Какво показват проучванията по отношение на антимикробната резистентност в България?

- В публикация на "The Lancet" от месец октомври се казва, че най-високата смъртност в Европа от ешерихия коли и клебсиала пневмония в резултат на тотална резистентност е в България. За ешерихия коли тя е 7,29 на 100 000 и 4,59 на 100 000 за клебсиала пневмония.

- Следва ли личните лекари да бъдат задължени да изпращат проби за антибиограми на пациентите преди да им назначават антибиотично лечение?

- Някои от тях и сега го правят и изпращат проби, когато става дума за бактериална инфекция, в микробиологични лаборатории, за да се докаже микробът и на какво са чувствителни изолираните бактерии. Не мога да преценя дали трябва да бъдат задължени. Всичко зависи от подготовката на лекаря.

- Трябва ли да бъдат въведени по-строги рестрикции в лечебните заведения предвид прекомерната употреба на антибиотици и какви да бъдат те?

- Проблемът не е в лечебните заведения, а в доболничната помощ. От години говорим за резистентността и болниците въведоха антибиотична политика и я спазват. Според тази политика антибиотиците са групирани като такива, които могат да се използват всекидневно, други – за ограничени случаи и трети, които се пазят за абсолютна резерва и се пускат в случай на живото застрашаваща инфекция при тотално резистентни, които се изолират от пациента. Освен това, там за прилагането им следи болничен епидемиолог, както и вътрешен комитет, отговарящ за антибиотичната политика. Повтарям, проблемът е в доболничната помощ, където няма контрол върху изписването на антибиотиците.

- Вече сме в грипния сезон, НЦЗПБ вече изолира негови щамове. Каква е картината към момента и да очакваме ли тежка епидемия тази зима?

- Действително, вече изолирахме щам на грипа, но все още е рано да говорим с точност каква ще бъде картината. Все още не се хваща ясно и навреме, затова и доказаните случаи са малко. Вълната ще започне да се надига през декември и януари. Въпросът е докога тя ще се покачва. Напълно възможно е тя да бъде висока и през февруари, а да започне да слиза чак през март и април. Заболеваемостта от грип и ОРЗ, като цяло, е малко по-висока, отколкото през същия период на миналата година. Трябва да помним, че досега доминираше КОВИД-19, спазваха се противоепидемични мерки, включително носене на маски, което ограничи другите респираторни заболявания. Сега с отпадане на мерките няма как те да не се увеличат и ще се увеличават. Независимо, че мерките отпаднаха, за ограничаване на острите респираторни заболявания е добре управителите на лечебни заведения да въведат задължително носене в тях на маски и да се следи дали изискването се спазва. Препоръчително е хората да влизат в големите магазини и там, където има струпване на хора в закрити пространства също с маски, защото освен КОВИД-19 има и други инфекции. Както вече казах, очакваме доста повече случаи на грип и дори те да протичат по-тежки спрямо предишната година. Вече видяхме в южното полукълбо, в Австралия, а също и в Северна Америка, че вълната се надига. Няма как тя да не дойде и до Европа. Затова трябва да взимаме мерки. Щамовете този сезон са обичайните. Пандемичният щам ще бъде AH3N2, който вече доказахме като наличен в страната. Той е характерен за малките деца и възрастните хора над 65 години. Очакване и H1N1, макар и той да е по-слабо разпространен, като цяло. Той засяга всички възрасти. Обикновено към края на вълната се появяват и щамовете от група В. Това съвсем не означава, че веднага трябва да хвърлим маските и да не се пазим.

- Много хора смятат, че грипът може да мине със самолечение и пропускат да отидат навреме на лекар. Възможно ли е това наистина?

- Не. С грипа шега не бива. Вярно, че мнозина се сещат за лекар едва, когато състоянието им се усложни и едва стига до лекарския кабинет. А после обвиняват, че лекарите са им виновни. Затова, нека бъдем благоразумни и да не прибягваме до самолечение. При характерното неразположение лекарят е този, който може да определи дали става дума за грип, остро респираторно заболяване или КОВИД-19. Освен това, личният лекар позната придружаващите заболявания на своя пациент и може да реагира с адекватно на тях лечение. Затова, да не се прибягва към самолечение, а да се потърси навреме лекарска помощ.


Още има драстични разлики в цените на онколекарствата

Още има драстични разлики в цените на онколекарствата

Те са налице и след въвеждането на новата средна стойност от 1 юли, по която здравната каса плаща на болниците, но се очаква постепенно да се намалят
И ВАС спря лимитите

И ВАС спря лимитите

Решението на съда е временно, докато трае делото по поредната жалба от частните болници срещу всеки опит за финансов контрол
Проучват ваксинацията срещу HPV

Проучват ваксинацията срещу HPV

Обект на анкетата са факторите за приемане на имунизацията в Румъния, България и Хърватия, инициирана е от Европейската организация за борба с рака
НЗОК и фармацевтите се разбраха

НЗОК и фармацевтите се разбраха

Аптеките ще получават 15% от крайната цена на 100% платените лекарства, но не повече от 25 лв. на опаковка

Очакваният недостиг на бюджета на НЗОК засега е 159 млн.

Очакваният недостиг на бюджета на НЗОК засега е 159 млн.

Бюджетът на здравната каса през тази година няма да стигне, а ръководството й вече заяви, че ще сезира за това и новият парламент. Какъв е очакваният дефицит и решенията за преодоляването му, попитахме проф. Момчил Мавров.

Такса рецепта - до цената на лекарството

Такса рецепта - до цената на лекарството

Това означава, че касата няма да плаща 5 лева, ако стойността на медикамента е по-ниска, както често се случва с хапчетата за сърце

Възможно е аптеки да прекратят работа с НЗОК

Възможно е аптеки да прекратят работа с НЗОК

Свидетели сме на хаоса с Е-рецепти за лекарства при антибиотици, той ще се повтори, казва маг. фарм. Любима Бургазлиева
Аптеки ще затворят и за цял ден

Аптеки ще затворят и за цял ден

В много области колеги вече подават предизвестия до НЗОК за прекратяване на договорите с нея, казва маг. фарм. Константин Попов
Бюджетът на НЗОК за рецепти свършва

Бюджетът на НЗОК за рецепти свършва

Към 31 юли плащанията за дейността на аптеките по отпускане на 100% реимбурсираните лекарства ще е 34 млн. или 94% от заложения за цялата година, казват от фонда

Не приемаме промените за рецептите

Не приемаме промените за рецептите

Наредба 4 следва да се преработи изцяло след обсъждане с всички страни, които имат отношение и то на тяснопрофесионален принцип, казват от НСОПЛБ
1 2 3 4 5 ... 233 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Юли 2024 Предишен Следващ