Интервю

С грипа шега не бива

24-11-2022 07:00
Покритието със задължителните ваксини намаля с 10%, проблемът с антибиотиците в доболничната помощ, нашата надежда е тези лекарства да започнат да се изписват само на електронна рецепта, казва проф. Ива ХристоваС грипа шега не бива
Силвия
Силвия
Николова
silnikol@gmail.com
През миналата седмица епидемиолози, специалисти по вътрешни болести, педиатри обсъждиха въпросите на ваксинопрофилактиката в България. Спаднало ли е имунизационното покритие в страната, има ли опасност от пробив и при кои заболявания, попитахме проф. Ива Христова. Тя е директор на Националния център по заразни и паразитни болести.
- Проф. Христова, преди броени дни се проведе симпозиум по въпросите на задължителния имунизационен календар. Какво е имунизационното покритие на населението, къде има или е възможен пробив и при кои заболявания?

- Все още няма пробив, няма и опасност от пробив в резултат на неосъществени ваксини, но като цяло има намаляване на интереса към тях. Ние, в България, никога не сме достигали 100 – процентен обхват, но сме имали едно добро покритие от 95 – 96 на сто. В последните години и най-вече по време на КОВИД пандемията, когато тръгна антиваксърската кампания по отношение на аксините срещу коронавируса, се забелязва отлив и от ваксините, залегнали в задължителния имунизационен календар.

- С колко процента е паднало покритието?

- При някои ваксини падна до 90, при други до 80 процента. Като цяло имунизационното покритие падна с 10 на сто. Не може да диференцира, кое заболяване може да вземе превес в резултат на този намалял интерес. Самите ваксини в задължителния имунизационен календар, както знаем, са за най-тежките, за смъртоносните заболявания. Това са дифтерия смъртоносно заболяване с задух, което педи е убивало много деца. Другото тежко заболяване, срещу което има задължителна ваксина е тетанус- засяга мозъка и човек умира в адски мъки, болки и извиван на тялото като струна. Задължителни са ваксините още срещу коклюш – тежко заболяване, сега имаме по-често паракоклюш, който не е смъртоносен, а е една продължителна кашлица. Включени са още срещу полиомиелит – опасно заболяване, което може да влезе с мигранти от Азия или хора от други страни с лошо ваксинално покритие. Тук са още тези срещу хепатит В, както и БЦЖ срещу туберкулоза, като се обсъжда намаляване на бустерните дози срещу нея, тъй като имаме много повече приеми на тази ваксина, отколкото в Западна Европа. Много важна е пневмококовата ваксина, която родителите не бива да отказват за децата си. Тя предпазва от тежки пневмонии.

- В Украйна имунизационният календар е различен от българския, като някои от задължителните тук ваксини там са препоръчителни. Има ли опасност чрез бежанците оттам да се внесе инфекция?

- Следва тези ваксини, които там не са направени, да бъдат направени у нас. Ваксини имаме достатъчно, но въпросът е как логистично да стане това, както и въпрос на желание от тяхна страна. Имунизационният каленар в Украйна е доста по-различен от нашия, ваксините също са по-различни. Добре би било поне да удостоверяваха какви са им поставени, но много от хората не носят документи. МЗ подължава да търси активно начини как да обхване имунизационно и тази група бежанци. Проблемът не е решен.

Като цяло, в страната нещата с имунизациите стоят добре. Не очаквам пробив в имунизационното покритие. Напротив, смятам, че този процес ще е стабилизира и интересът да започне да се покачва. От месец – два се забелязва подобрение на тези показатели. Това е и световна тенденция за известно намаляване на задължителните ваксини по време на пандемията и стабилизиране на места и повишаване на интереса от тази есен. Убедена съм, че здравият разум по отношение на ваксините ще надделее.

- Какви промени в задължителния имунизационен календар обсъдихте?

- Обсъдихме ваксината за хепатит В да остане без промяна, да е както и сега с първо приложение до 24 часа след раждането, а след това като част от 6-валентната ваксина. Ваксината морбили, рубеола, паротит също да е без промяна – първата доза е на 13-месечна възраст, но втората да се измести между 4 и 6 години. Досега тя беше на 13-годишна възраст. Това е и европейска препоръка. За туберкулоза също ще е без промяна, до 48-я час след раждането, след това на 7-годишна възраст, но да се въведат туберкулинови проби и манту в пети и десети клас, за да се провери имунитета. Има много по-високовалентни пневмококови ваксини, покриващи по-голямо разнообразие от пневмококи. Целта ни е да преминем към тяхното прилагане. Има предложение ротавирусната ваксина, която сега е препоръчителна, да влезе в задължителния имунизационен календар, като да може да се прилага до 8-месечна възраст предвид голямото социално значение на ротавирусите и инфекциите, които те създават. Сега, като препоръчителна, тя се прилага до 3-4-месечна възраст. Идеята е с промяната да се обхванат повече деца или при противопоказания да се изчака и се сложи по-късно, но да не се пропуска. След изчезването на вариолата, варицелата е следващата много тежка шарка. Ваксината срещу нея беше регистрирана преди година и половина и тя вече се внася в България, но е по желание. Предложението е да стане задължителна, като бъде прилагана комбинирано с тази срещу морбили, рубеола, паротит.

- Предвижда ли се ваксината срещу менинкококовия менингит група Б също да стане задължителна така, както е задължителна в повечето страни в Европейския съюз?

- За нея най-напред трябва да бъде предвиден внос, а след това е възможно да поискаме и тя да стане задължителна, тъй като заболяването е обществено значимо. Доброто в случая е, че тази ваксина вече има регистрация в България. заболяването е много коварно. Протича за 24 часа – време за което едно здрав дете може да почине. Освен това, следва ваксината срещу човешкия папиломен вирус да бъде предложена, макар и като препоръчителна, и на момчетата. Предвид ранното започване на сексуален живот, следва тя да се прилага на момичетата не на 12, а на 9 –годишна възраст, като това да важи и за момчетата. тя да се прилага и занапред до 18 години стига желаещите да не са имали полови контакти. Всички тези приложения вече са оформени и в скоро време ще бъдат внесени в Министерството на здравеопазването. Убедена съм, че те ще бъдат приети, тъй като на форума присъстваха и колеги от министерството, които ни подкрепиха в нашите искания. Това е стъпка за една по-добра превенция на хората в България.

- Имате ли обяснение, защо ваксината срещу рака на маточната шийка така и не придоби популярност в България за разлика от други страни?

- В началото сякаш интересът беше нормален, но заради един случай на усложнения, които не бяха свързани с нея, се подкопа доверието. Вдигна се шум и всички застанаха срещу ваксината.

- Какво показват проучванията по отношение на антимикробната резистентност в България?

- Проучванията показват, че се повишава резистентността на бактериите в страната, като в нашия център получаваме щамове от индикаторните бактерии, които тестваме към съответния набор антибиотици и така отчитаме повишаване на резистентността. За клебсиела пневмония вече 50 на сто от щамовете са резистентни на цефетин, т.е. на четвърта генерация цефалоспорини. Aцинетобактер баумани на 80% са резистентни също към последните генерации. Като цяло, има тенденция за повишаване на антибиотичната консумация и това повишаване колерира с повишаването на антимикробната резистентност. Това прави трудни за лечение някои животозастрашаващи инфекции.

- Влезе в сила електронната рецепта, като задължителна, но след оживени обсъждания от нея изключение направиха антибиотиците, които продължават да се изписват на хартиена. Как ще коментирате този факт?

- Нашата надежда е този процес да се стопира и антибиотиците също да започнат да се изписват само на електронна рецепта. Много се надявам на една такава промяна и тя да остане единственият начин за отпускането им. Така определено ще намалее употребата им, а с това и постепенно ще се намали степента на антимикробната резистентност. Това е крайно необходимо, за да не стигнем до момент, в който да сме безсилни, въпреки модерните лекарства, пред редица опасни заболявания.

- Какво показват проучванията по отношение на антимикробната резистентност в България?

- В публикация на "The Lancet" от месец октомври се казва, че най-високата смъртност в Европа от ешерихия коли и клебсиала пневмония в резултат на тотална резистентност е в България. За ешерихия коли тя е 7,29 на 100 000 и 4,59 на 100 000 за клебсиала пневмония.

- Следва ли личните лекари да бъдат задължени да изпращат проби за антибиограми на пациентите преди да им назначават антибиотично лечение?

- Някои от тях и сега го правят и изпращат проби, когато става дума за бактериална инфекция, в микробиологични лаборатории, за да се докаже микробът и на какво са чувствителни изолираните бактерии. Не мога да преценя дали трябва да бъдат задължени. Всичко зависи от подготовката на лекаря.

- Трябва ли да бъдат въведени по-строги рестрикции в лечебните заведения предвид прекомерната употреба на антибиотици и какви да бъдат те?

- Проблемът не е в лечебните заведения, а в доболничната помощ. От години говорим за резистентността и болниците въведоха антибиотична политика и я спазват. Според тази политика антибиотиците са групирани като такива, които могат да се използват всекидневно, други – за ограничени случаи и трети, които се пазят за абсолютна резерва и се пускат в случай на живото застрашаваща инфекция при тотално резистентни, които се изолират от пациента. Освен това, там за прилагането им следи болничен епидемиолог, както и вътрешен комитет, отговарящ за антибиотичната политика. Повтарям, проблемът е в доболничната помощ, където няма контрол върху изписването на антибиотиците.

- Вече сме в грипния сезон, НЦЗПБ вече изолира негови щамове. Каква е картината към момента и да очакваме ли тежка епидемия тази зима?

- Действително, вече изолирахме щам на грипа, но все още е рано да говорим с точност каква ще бъде картината. Все още не се хваща ясно и навреме, затова и доказаните случаи са малко. Вълната ще започне да се надига през декември и януари. Въпросът е докога тя ще се покачва. Напълно възможно е тя да бъде висока и през февруари, а да започне да слиза чак през март и април. Заболеваемостта от грип и ОРЗ, като цяло, е малко по-висока, отколкото през същия период на миналата година. Трябва да помним, че досега доминираше КОВИД-19, спазваха се противоепидемични мерки, включително носене на маски, което ограничи другите респираторни заболявания. Сега с отпадане на мерките няма как те да не се увеличат и ще се увеличават. Независимо, че мерките отпаднаха, за ограничаване на острите респираторни заболявания е добре управителите на лечебни заведения да въведат задължително носене в тях на маски и да се следи дали изискването се спазва. Препоръчително е хората да влизат в големите магазини и там, където има струпване на хора в закрити пространства също с маски, защото освен КОВИД-19 има и други инфекции. Както вече казах, очакваме доста повече случаи на грип и дори те да протичат по-тежки спрямо предишната година. Вече видяхме в южното полукълбо, в Австралия, а също и в Северна Америка, че вълната се надига. Няма как тя да не дойде и до Европа. Затова трябва да взимаме мерки. Щамовете този сезон са обичайните. Пандемичният щам ще бъде AH3N2, който вече доказахме като наличен в страната. Той е характерен за малките деца и възрастните хора над 65 години. Очакване и H1N1, макар и той да е по-слабо разпространен, като цяло. Той засяга всички възрасти. Обикновено към края на вълната се появяват и щамовете от група В. Това съвсем не означава, че веднага трябва да хвърлим маските и да не се пазим.

- Много хора смятат, че грипът може да мине със самолечение и пропускат да отидат навреме на лекар. Възможно ли е това наистина?

- Не. С грипа шега не бива. Вярно, че мнозина се сещат за лекар едва, когато състоянието им се усложни и едва стига до лекарския кабинет. А после обвиняват, че лекарите са им виновни. Затова, нека бъдем благоразумни и да не прибягваме до самолечение. При характерното неразположение лекарят е този, който може да определи дали става дума за грип, остро респираторно заболяване или КОВИД-19. Освен това, личният лекар позната придружаващите заболявания на своя пациент и може да реагира с адекватно на тях лечение. Затова, да не се прибягва към самолечение, а да се потърси навреме лекарска помощ.


Отмениха правилника за Централната комисия по етика

Отмениха правилника за Централната комисия по етика

Решението на кабинета е заради отменени текстове в Закона за лекарствата, на базата на които тя е функционирала
Бюджетът бави договорите за отстъпки с фармата

Бюджетът бави договорите за отстъпки с фармата

Компаниите, които не са ги подписали, а без тях бюджетът на касата няма да стигне с над 500 млн. лв.

Пестим 188 млн. лв. от КОВИД ваксини

Пестим 188 млн. лв. от КОВИД ваксини

Толкова средства ще икономиса България чрез предоговаряне на договора с Пфайзер, съобщиха от здравното министерство
Купуваме по-малко ваксини

Купуваме по-малко ваксини

Допълнително споразумение на ЕК създава възможност България да заявява реално необходими количества до 2026 г., казаха от МС
Аптеките у нас са повече от нужното

Аптеките у нас са повече от нужното

Заради високия им брой, специалистите не стигат за всички, въпреки че броят им е над средния за ЕС, казва маг. фармацевт Светослав Крумов

10 препоръки за недостига на лекарства

10 препоръки за недостига на лекарства

ЕМА публикува ръководство за предотвратяване дефицита на медикаменти и намаляване на въздействието му
Пациенти искат проверка за скрити лекарства

Пациенти искат проверка за скрити лекарства

Подозират, че се пазят за паралелен износ, а производителите информират, че няма да има внос до юли включително
Възраждане искат денонощна аптека във всяка област

Възраждане искат денонощна аптека във всяка област

В общинските центрове да има на всеки 10 000 души население, предлагат депутатите в проект за промени в Закона за лекарствата
Искаме информация в реално време за дефицита

Искаме информация в реално време за дефицита

Лекарите не знаят какви лекарства липсват, а не всяко е заменяемо и добро за пациента, казва д-р Филип Алексиев
Епилептиците пак без лекарства

Епилептиците пак без лекарства

Заради това пациенти и невролози ще подготвят поредния сигнал до здравната комисия в парламента, МЗ, НЗОК и ИАЛ
1 2 3 4 5 ... 197 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Юни 2023 Предишен Следващ