Лице

Жана Д’Арк от Добрич

18-11-2022 12:13
Медицинската сестра Нора Джамбазова е моторът на протестите в болницата, не се отказва от тях, каквото и да й струва товаЖана Д’Арк от Добрич
Силвия
Силвия
Николова
silnikol@gmail.com
Да рискуваш, да се бориш отчаяно, след като всякакво търпение се е изчерпало. Да не си оставиш път за връщане назад независимо, какво може да се случи занапред. Така воюват бойците. Така отстоява правата си и тези на своите колеги Нора Джамбазова. Тя е моторът на протестите и стачните действия в МБАЛ – Добрич", където специалисти по здравни грижи започнаха протести от 10 октомври, а от 14-ти някои от тях предприеха и стачни действия за по-виоки заплати. Управата на лечебното заведение обаче заведе дело срещу тях.
Биографично

Нора Джамбазова е родена през 1969 година в Добрич. завършила е математическа гимназия. Първоначално се насочва да следва агрономство, но след като не я приемат записва специалност акушерство в колежа при Медицинския университет във Варна. Първият й работен ден в болницата е на 1 април 1991 година веднага, след като завършва колежа. Оказало се обаче, че в болницата няма места за акушерки и я назначили в Детското отделение като медицинска сестра.

„Там придобих много добър опит. Научиш ли се да работиш с деца, можеш всичко, защото те са най-трудните пациенти, изискващи изключителна точност и прецизност. Там съм виждала една малка греша на колега до какво може да доведе", казва Нора Джамбазова. И си спомня, как визитациите в отделението там някога протичали твърде интересно – децата се гушкали в лекарите, в медицинските сестри. „Хората ни имаха доверие, поверяваха ни децата си. Отношенията бяха различни. Сякаш всички бяхме по-добри", спомня си Нора Джамбазова. От 1996 г. е насочена да работи с възрастни пациенти. И те, както и децата я обичат,отпускат се пред нея, споделят. Подчертано доброто отношение към пациента и ласкавият тембър на гласа й ги карат да я чувстват близка. Сега е медицинска сестра е в Първо вътрешно отделение на МБАЛ – Добрич. В него се лекуват не само вътрешно болести, но още ендокринологични и ревматологични заболявания. С малки прекъсвания тя е навъртяла трудов стаж в лечебното заведение вече близо три десетилетия.

 

В магазина с 10 лева

 

Казва, че това й се е случвало неведнъж в годините, в които работи като медицинска сестра, а те представляват целия й професионален път. Не иска да си спомня усещането, че детето вкъщи може да остане гладно, ако не намери нещо на много, ама на много добра промоция. „Когато се видех в пари, разбирайте дали са ни заплатите, бързах да купя някоя и друга консерва, бисквити, трайни неща. Да има запаси, че не е ясно, как ще бъде по-нататък", въздъхва Нора. Бързо се съвзема от емоцията и продължава. „Така живея не само аз, така живеят колегите, медицинските сестри, на чиито грижи лежат пациентите. Това е професия, достойна за уважение, а я превърнаха в нещо, за което говорим с унижение", ядосва се медицинската сестра. И допълва, че ако сега, след като я работи близо три десетилетия, трябва да избира, пак би я избрала. Нора Джамбазова е непримирима, че специалистите по здравни грижи винаги са на опашката по доходи в сектор здравеопазване. Твърди, че е от хората, които не надничат в чуждата паничка, не завиждат, но не крие гнева си по отношение на някои неща в системата. „Лекарите в МБАЛ-Добрич също не са адекватно платени. На лекарското съсловие обаче бяха дадени възможност да печелят под формата на избор на екип, избор на лекар. Затова и не се бунтуват, като нас. Затова и не излизат на протестите, макар и доста от тях да симпатизират на борбата ни", казва Джамбазова.

 

Защо сме такива

 

Този риторичен въпрос, на който не е намерил еднозначен отговор и народопсихологът Иван Хаджийски, често си задава и тя, особено в последните седмици. И не може да си обясни, защо колегите й, които започнала протестите, а след това и стачка за заплати, според колективния трудов договор в началото на месеца, от 136 вече намаляха на 53-ма. „Отказват се един по един вместо да се борят за правата си, за по-добър живот на децата си, за по-добро заплащане. Една сестра дори ми заяви, че не е просякиня, за да иска повече пари, но не мисли, че така се превръща в безропотно ниско платено същество, като в Третия свят", ядосва се не на шега Нора Джамбазова и заявява, че категорично няма да се откаже от протеста. „Дори да остана сама на бойното поле, ще воювам. Все някой трябва да е отпред. Все някой трябва да поведе тези, които ги е страх. А може би някои ще се престрашат", надява се тя. Замисля и се коригира. „Виждам как реагира управата на болницата, как реагират колеги, как настъпват вътрешни междуособици сред тях. Виждам реакциите им, кой стои зад думата си и кой не. Става ясно кой колко струва, казва Нора Джамбазова. В началото на протестите всички бяха много активни. Взимаха микрофона от ръка на ръка, говореха, палеха се. Сега голяма част от тях се изпокриха. Едни от тях не смеят да погледнат нас, протестиращите в очите, когато ни срещнат в коридора и отвръщат поглед. Други направо в упор питат: Защо да протестираме, като нищо няма да се получи. Лошото е, че това не е само в нашата болница. Така реагират повечето хора в България. А и как да е иначе, като имаме поговорка, като тази: наведена главица, сабя я не сече", разсъждава медицинската сестра.

 

Как ще я карат без нас

 

Заявява, че е от хората, които държат да довеждат нещата до край и за сетен път се зарича, че ще отстоява правата на медицинските сестри за достойни заплати, пък който я разбрал, разбрал. Който не е, и заради неговите интереси ще се бори. „Все трябва да има някой да се бори, да покаже на обществото, че сестринският труд е висококвалифициран, е ние не сме обслужващ персонал. Ние сме на 200 лв. разстояние от лекарите и на 100 лв. от санитарите по отношение на заплатите. Огорчена съм, че това не прави впечатление на лекарите, макар и без нас да не могат. Определено не биха могли да я карат без медицинска сестра наоколо, казва още Джамбазова. Системата е подредила нещата така, че сестрата да е само участник във веригата и никой не я пита доволна ли е, не е ли доволна. На лекарите са дадени повече възможности да печелят допълнително, което се явява и една от пропастите между нас", мотивира се Нора Джамбазова.

 

За самоотвержеността

 

За първото тя може да говори много при това с конкретни примери. „Виждала съм и виждам всеки ден медицински сестри, които рискуват здравето си и това на своите семейства в работата си с пациентите ообено по време на пандемията. Била съм свидетел на невероятни изрази на жертвоготоност. Ако някой няма сърце за тази професия, той просто не може да я работи. Ние все още сме в болницата, защото обичаме професията си и искаме да сме в помощ на болните. Доказваме го всеки ден", заявява медицинската сестра, която вече някои на шега наричат Жана Д'Арк. И разказва случай, как се е връщала от средата на пътя за дома заради болен, когато колега й се обадила, че е сама в отделението. С възхита си спомня, как по-възрастна медицинска сестра, вече с палтото и ботушите след 12-часово дежурство сваля връхната дреха и нахлузва престилката за секунди, като войник и се връща в реанимацията, за да помогне на двете сестри да се справят с двама пациенти, които се влошават по едно и също време. „И за всичко това получаваме едва ли не подигравки зад гърба си. В най-добрият случай мълчаливо пренебрежение", въздъхва медицинската сестра. ва

 

Индивидуалното спасяване

 

Практикуват го всички специалисти по здравни грижи в МБАЛ-Добрич, ако им се отдаде възможност – наемат се на второ работно място, търсят дори по-нискоквалифициран труд, за да свържат двата края.

Нора Джамбазова също е намерила изход за спасяване на положението, та макар и временен. Години наред тя се е грижила напълно сама за сина си. „Ако бях в САЩ, като нищо социалните щяха да ми отнемат детето, което 10-годишно стоеше само вкъщи, докато аз бях от дежурство на дежурство", казва тя. Щом синът й отраснал, вече е 30-годишен мъж и работи в бизнеса на баща си, Тя се наела да работи като медицинска сестра на круизни кораби. Работата е сезонна, но се печели добре. Не крие, че от едно пътуване се връща с 4000 долара. Това обаче не я радва. „Не може да се работи ден за ден. Каквото и да правя, болницата ме влече. Там е мястото, където може да се реализира една медицинска сестра да бъде полезна на пациентите. Затова се и боря, за по-добри заплати, за да работим истински в лечебно заведение", казва Джамбазова. И за сетен път се зарича, че няма да се откаже да протестира.

 

Какво ще каже на министъра

 

Много иска да го срещне, независимо дали е служебният сега д-р Асен Меджидиев или избран, и да се разговори с него. Иска да му опише проблемите на специалистите по здравни грижи от първо лице. Най-напред ще поиска от него да се погрижи за стабилен и адекватен доход на медицинските сестри, за да останат в държавата. „Не може сутрин на рапорт да си говорим как сме с парите и какви икономии ще правим. Това трябва да се забрави. Медицината в България трябва да върне хуманният си облик и да приключи с търговския модел на обслужване, защото не е човешко. Най-тъжно е да гледаш възрастните хора, които не могат да си купят лекарства, не могат да отидат на лекар в големия град. Ето това трябва да видят управляващите, казва Нора Джамбазова. Имаме болни, които се нуждаят от друг специалист, но ние ги държим в отделението, защото трябва да се извърви клиничната пътека. Това отвратително!", ядосва се тя. Не може и да се примири с мизерията, в която са принудени да бъдат болните и храната им от суров кренвирш и филия хляб. Смята, че ако здравният министър, който и да е той, види истинската картина, ще се опита да я промени. Дотогава обаче, ако въобще се случи, не й остава нищо друго, освен да се отдаде на хобито си. А то е простичко, човешко и не изисква много пари. Нора Джамбазова обича да слуша българска естрада. Твърди, че я отморява. Още разказва разпалено за великолепния концерт на Васил Найденов, на който била преди време. И съжалява, че заради скъпите билети не е успяла да отдели пари за този на Лили Иванова.


Да посрещнеш първа новия живот

Да посрещнеш първа новия живот

Д-р Калина Пиперкова е второ поколение лекар, началник е на АГ-отделението в болница „Тракия", един от най-търсените специалисти
Мъжът, който сбъдва мечти

Мъжът, който сбъдва мечти

Пилотът Васил Вълков е един от най-добрите въздушни вълци с 9500 летателни часа, подготвя колеги за медицинските хеликоптери
Да не се уплашиш от стената

Да не се уплашиш от стената

54-годишният Антонио Димитров не се побоя да се изправи срещу бездушието и да започне гладна стачка заради хората с ТЕЛК
Докторът, който не стана инженер

Докторът, който не стана инженер

Д-р Ивац Нацев взе годишната награда на болница „Проф. Александър Чирков" Заслужил лекар на 2022-ра
Лекар с летящ старт

Лекар с летящ старт

Д-р Ива Андреева е носител на „Златен Хипократ", завърши медицина в МУ-Плевен тази година въпреки забраната на родителите си
Призванието да си доктор на село

Призванието да си доктор на село

77-годишният д-р Боян Михайлов се грижи вече 40 години за хората от Средец, пренася болни на ръце до линейката
 Госпожа Воля

Госпожа Воля

В продължение на година и половина Анелия Кирилова е напълно неподвижна, открива изкуството и чрез него отново е на крака
Изборът да спасяваш

Изборът да спасяваш

Отец Дилян Цветков е дългогодишен кръводарител, увлякъл е по тази кауза куп приятели и близки
Лекарят – философ или защо сме си същите

Лекарят – философ или защо сме си същите

Д-р Петър Калайджиев от ИСУЛ стана съавтор в престижно медицинско издание, но не може да си отговори защо не си взимаме поуки от несгодите
Живот без компромиси

Живот без компромиси

Здравният инспектор от Благоевград Валентина Георгиева, е плашена неведнъж от „бизнесмени", но не се отказва от професията си
1 2 3 4 5 ... 8 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Има ли реалистични изгледи у нас да се проведе здравна реформа?

Януари 2023 Предишен Следващ