Проучване

Рекордно ниска употреба на антибиотици в ЕС

17-11-2022 15:58
23 % от европейците са заявили, че са вземали такива лекарства през последната година, у нас обаче този дял е 33%, показват данните на ЕвробарометърРекордно ниска употреба на антибиотици в ЕС
Clinica.bg

press@clinica.bg
Употребата на антибиотици в ЕС достигна рекордно ниски нива. 23 % от европейците са заявили, че са вземали антибиотик в перорална форма през последната година, най-ниското ниво от 2009 година насам. Това показват резултатите от проучване на Евробарометър. Данните показват още, че около 8% от антибиотиците се купуват без рецепта, както и че голяма част от европейците са взимали такива лекарства без основание.
Антимикробната резистентност (АМР) представлява един от най-големите рискове за здравето на човека и една от 3-те най-сериозни заплахи, установени от Европейския орган за готовност и реакция при извънредни здравни ситуации към Комисията (HERA), които изискват мерки за координация на равнището на ЕС.

Нови данни, публикувани от

Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията (ECDC), показват, че в целия Европейски съюз, Исландия и Норвегия всяка година от резистентни на антибиотици инфекции умират над 35 000 души. Тези инфекции водят до допълнителни 1,5 млрд. евро разходи за здравеопазване и загуба на работоспособност в ЕС. Като цяло между 2016 и 2020 г. в ЕС/ЕИО броят на инфекциите и смъртните случаи, дължащи се на антимикробна резистентност, се е увеличил значително. Между 2017 и 2021 г. също има нарастване на броя и процента на съобщените инвазивни инфекции с Klebsiella pneumoniae и Acinetobacter spp., които са резистентни на карбапенеми, група антибиотици, които често се използват само в краен случай.

 

Общото потребление на антимикробни

 

средства при хората (в сектора на първичната медицинска помощ и в болничния сектор) е спаднало с 23 % през периода 2012–2021 г. Това показва съществено намаление на ненужната употреба на тези лекарства, но потреблението на най-широкоспектърните антибиотици също така се е увеличило значително, особено в болниците. Например потреблението в болниците на карбапенеми е нараснало с 34 % между 2012 и 2021 г.

Рекордно ниски нива на употребата на антибиотиците пък отчете проучване на Евробарометър. 23 % от европейците са заявили, че са вземали антибиотик в перорална форма през последната година, най-ниското ниво от 2009 година насам. Но тези данни варират от 42 % в Малта до 15 % в Швеция и Германия. Данните за България показват, че 33% от респондентите са взимали антибиотици през последната година.

 

Това ясно показва, че усилията за информиране

 

на гражданите относно рисковете от прекалената употреба на антибиотици се отплащат. Но е нужна още много работа, заявиха от ЕК. Според проучването все още голяма част от европейците са вземали антибиотик без основание (т.е. за вирусни инфекции или само симптоматично). Данните показват още, че около 8% от антибиотиците се купуват без рецепта. Проучването показва също притеснителна липса на осведоменост у гражданите за правилната употреба на антибиотиците. Едва половината (50 %) от респондентите знаят, че антибиотиците не са ефективни срещу вируси.

 

Също така едва 3 от 10 европейци знаят,

 

че ненужната употреба на антибиотици ги прави неефективни, че пиенето на антибиотици трябва да спре едва след като е приключило цялото лечение, че антибиотиците често имат странични ефекти, като диария, и че антибиотиците не са ефективни срещу простуда. „Световната здравна организация посочи през 2021 г. антимикробната резистентност като една от десетте заплахи за здравето на хората. Тя вече взима жертви и България е една от страните, които най-трудно се справят с прекомерната употреба на антибиотици. В последните две години на Ковид пандемия България е единствената държава в Европа, в която антимикробната резистентност се задълбочи, защото 70% от инфектираните приемаха антибиотици абсолютно ненужно. В нашата страна употребата на антибиотици се увеличи с 20%, докато в останалите държави постигнаха 30% спад на употребата."

 

Висока смъртност у нас от тотално резистентни бактерии

 

България има най-високата смъртност от тотално резистентни на антибиотици Ешерихия коли и Клебсиела Пневмониа, съответно 7,29 на 100 000 души и 4,59 на 100 000. Това съобщи проф. Ива Христова, шеф на Националния център по заразни и паразитни болести, цитирайки публикация в „Лансет". Тя подчерта, че най-много антибиотици се изписват в доболничната помощ. В последните две години на КОВИД пандемия България е единствената държава в Европа, в която антимикробната резистентност се задълбочи, защото 70% от инфектираните приемаха антибиотици абсолютно ненужно, каза доц. Михаил Околийски от СЗО. В нашата страна употребата на антибиотици се увеличи с 20%, докато в останалите държави постигнаха 30% спад на употребата, стана ясно от думите му.


Решиха проблема с антибиотиците в ЕС

Решиха проблема с антибиотиците в ЕС

Очаква се увеличаване на доставките, както и да намалее пикът на инфекциите, което да намали търсенето им, казват от ЕМА
5 млрд. са застрашени от трансмазнините

5 млрд. са застрашени от трансмазнините

300 смъртни случаи от детски сиропи, в тях е имало разтворители и антифриз, СЗО призова за повече внимание
Липса на антибиотици в ЕС

Липса на антибиотици в ЕС

Очаква се, че ситуацията ще се подобри през следващите месеци, казват от ЕМА
Сестрите в Англия отново стачкуват

Сестрите в Англия отново стачкуват

На 6 февруари акцията им ще съвпадне и с тази на служители от спешната помощ на Острова
Без излишна смъртност у нас през ноември

Без излишна смъртност у нас през ноември

Стойностите в България дори са отрицателни от (-3) при 6.7% средно за ЕС, показват данните на Евростат
CDC със сигнал за ваксина на Пфайзер

CDC със сигнал за ваксина на Пфайзер

Двувалентната имунизация срещу КОВИД може да се свърже с исхемичен инсулт при по-възрастни хора
30 хил. медици на протест в Мадрид

30 хил. медици на протест в Мадрид

Недоволството им е провокирано от унищожането на общественото здравеопазване и облагодетелстването на частното, което според тях се извършва от регионалното правителство
ЕМА предупреждава за Zolgensma

ЕМА предупреждава за Zolgensma

В директна комуникация медиците ще получат информация за възникнали фатални случаи и обновени правила за пациентите 

Първи случаи на новия подвариант на КОВИД в Гърция

Първи случаи на новия подвариант на КОВИД в Гърция

Шестте проби са открити в северозападните райони на Атина, 149-ма починали за изминалата седмица
Първа тройна вирусна инфекция в Румъния

Първа тройна вирусна инфекция в Румъния

58-годишен се е заразил едновременно със SARS-CoV-2, грип и респираторен синцитиален вирус
1 2 3 4 5 ... 80 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Има ли реалистични изгледи у нас да се проведе здравна реформа?

Януари 2023 Предишен Следващ