Искам думата

Нормално ли е 1 сестра да се грижи за 40 болни

15-11-2022 17:05
Никакъв опит за медиация от страна на държавата, никакво обществено внимание към стачкуващите в Добрич, кой от набързо сменящите се политици ще поеме отговорност за системната каша, казват от БАПЗГ Нормално ли е 1 сестра да се грижи за 40 болни
Clinica.bg

press@clinica.bg
Медицински сестри от МБАЛ-Добрич стачкуват и настояват за заплати съгласно браншовия КТД. Ръководството на лечебното заведение заведе дело срещу стачкуващите, като утре ще се проведе заседание по него. Публикуваме отвореното писмо по темата на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи.
На 16.11.2022 г. в гр. Добрич ще се проведе съдебно дело срещу стачкуващи за достойни заплати медицински специалисти. В същото време здравната ни система агонизира, заедно с работещите в нея. Някои напуснаха, други се дистанцираха от ежедневните проблеми, за да запазят относително приемливо психичното си здраве и изпълняват формално професионалните си задължения.

Дейността на много от болниците в момента се крепи

на героичните усилия на работещите в тях. Особено уязвими са медицинските сестри, акушерките, медицинските и рентгеновите лаборанти, рехабилитаторите, фелдшерите и лекарските асистенти в спешните звена и в практиките на личните лекари. Всички те са прекомерно и непосилно натоварени с работа, поради липса на достатъчно персонал. Заплатите им са унизително ниски, извънредните часове положен труд недопустимо високи. Кой контролира тези процеси? Може би Министерството на здравеопазването, или Изпълнителна агенция "Медицински надзор"? Какви са механизмите за контрол?

Какви са нормативните изисквания за брой на персонала

спрямо броя и тежестта на пациентите? Възможно ли е една медицинска сестра да се грижи за 40 болни вместо за 4-ма? Как се чувстват пациентите? Дали са доволни от грижите? Дали пък и те не стават агресивни, защото страдат от липса на внимание, информация и грижа поради чисто физическа невъзможност един и същи медик да присъства едновременно на две-три места? Как се излиза от този омагьосан кръг?

Кой от набързо сменящите се политици ще поеме отговорност

за системната каша, за унижението да си работещ и да си пациент в родното ни здравеопазване, за непосилно скъпите здравни услуги и твърде евтиния труд, за чудовищните диспропорции в системата? В условията на хаос институциите, които би трябвало да упражняват контрол в болничното ни здравеопазване, изобщо не се интересуват от качеството на оказваните медицинска помощ и здравни грижи.

Упорито и последователно политиците отказват да сложат начало

на важния разговор за финансиране на здравеопазването, за броя и квалификацията на персонала, работещ в лечебните заведения, за застрашителната кадрова криза, за търговията със здраве. На фона на всичко гореизброено един директор на общинска болница, който две седмици не пожела да приеме в кабинета си група медицински специалисти, ги дава на съд.

Само защото са си позволили да поискат полагащата им се заплата,

договорена в Колективния трудов договор, подписан от държавата чрез Министерството на здравеопазването.

Унизително, обидно, смазващо!

Никакъв опит за медиация от страна на държавата, никакво обществено внимание към стачкуващите в Добрич, само обвинения за стачката. Оценката на труда на професионалистите по здравни грижи очевидно не е толкова важна.

 

Те могат да изтърпят поредното пренебрежително отношение

 

и да бъдат притиснати да се откажат от исканията си. Ние от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи - съсловна организация с натрупан организационен опит - си даваме сметка, че спонтанните действия не винаги водят до желания резултат в пълен обем, но изразяваме уважение към колегите, които ясно и категорично заявиха, че повече така не могат да работят.

 

Те са гласът на цялото съсловие, което от години заявява 

 

готовност за протести, за да защити себе си, пациентите и цялото общество, в името на по-добро здравеопазване. И това е единствената правилна и ясна позиция, която трябва да получи политическо съгласие и решение!

Искрено се надяваме събитията в "МБАЛ-Добрич" да не се случат по познатия сценарий и справедливите искания на колегите да бъдат чути и подкрепени от обществото и институциите.

 

Не позволявайте отново да победи феодалният модел


на управление! Защитете медицинските специалисти на България!

Без нас системата на здравеопазването не може да съществува и ще рухне окончателно, а това ще застраши националната ни сигурност.

Погрижете се за нас, за да можем и ние да се грижим за Вас!

 

С уважение                                                     

Милка Василева,

Председател на УС на БАПЗГ

Одобриха новия правилник на ИАМН

Одобриха новия правилник на ИАМН

Министерския съвет одобри проекта, който предвижда запазване на числеността и нови дейности за някои дирекции
Спешни медици заминават за Турция

Спешни медици заминават за Турция

Общо доброволците са близо 30, като сред тях има и травматолози и сестри, очаква се да заминат в близките дни, казаха от здравното министерство
Пак отлагат е-отчитането за зъболекарите

Пак отлагат е-отчитането за зъболекарите

1 май е датата, която предлагат от НЗОК в отговор на недоволството на медиците, че няма готовност в НЗИС

Трябва да спре невярната реклама с имена на лекари

Трябва да спре невярната реклама с имена на лекари

Хората да купуват лекарства и хранителни добавки от аптеките, да се консултират със специалист како да взимат, казва проф. Александър Оскар
Разследват фалшива реклама с лекар

Разследват фалшива реклама с лекар

Сигналът е подаден до Софийската градска прокуратура от началника на Клиниката по очни болести към УМБАЛ "Александровска" проф. Александър Оскар
НЗОК да поеме изследванията за стерилитет

НЗОК да поеме изследванията за стерилитет

Това се налага, заради сигнал, че все повече млади хора на възраст между 25-35 години се оказват със сериозни нарушена репродуктивна функция, казва омбудсманът проф. Диана Ковачева
Наши медици спасиха живота на македонец

Наши медици спасиха живота на македонец

В три държави отказали да оперират трахеята на 24-годишния Денис Кралевски, но хирурзите в УМБАЛ "Св. Анна" се пребориха за живота му със сложна и рядка интервенция
БЛС с нов адрес и официално

БЛС с нов адрес и официално

Централният офис на съсловната организация от 6 февруари вече се намира на ул. „Доспат" 2, обявиха оттам
Здравето и образованието не трябва да са стока

Здравето и образованието не трябва да са стока

XI-ият конгрес на Конфедерация на труда „Подкрепа" ще се проведе на 8 и 9 февруари. Ще изгубим ли финансирането по Плана за възстановяване и устойчивост в сектор здравеопазване, очаква ли ни нова Жанвиденова зима и докога ще се разраства болничната мрежа, попитахме Димитър Манолов.
Ръст на младите лекари

Ръст на младите лекари

През 2014 г. те са били 8% от всички, а през 2021 г. – 16.7%, става ясно от писмен отговор на здравния министър
1 2 3 4 5 ... 407 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Доволни ли сте от работата на служебния кабинет в сферата на здравеопазването?

Февруари 2023 Предишен Следващ