ИЗБОР

Етиопец фаворит да оглави СЗО

23-05-2017 07:00
Скандал с потулване на холера може да спъне д-р Адханом, гласуването за първи път е прякоЕтиопец фаворит да оглави СЗО
Лора
Лора
Симеонова
lora@mail.bg
Световната здравна организация (СЗО) ще избере новия си генерален директор днес. 70-тата асамблея на СЗО започна на 22 май в Женева и ще продължи до 31 май. За първи път всички страни-членки имат право на глас. А делегацията на България се води от здравния министър ген. Николай Петров. Вотът на 23 май следобед ще е таен. А, ако никой от тримата кандидати, стигнали финалната права, не вземе 2/3 от бюлетините, може да се стигне до трети, дори – до четвърти, рунд.

Д-р Тедрос Адханом Гебрейесус – това е името на фаворита в състезанието за генерален директор, което започна на 23 септември 2016 г. 52-годишният етиопец, който е доктор по здравен мениджмънт, два пъти е бил министър – първо на здравеопазването, а после на външните работи. Опитният политик и дипломат събра най-голяма подкрепа и през януари 2017 г., когато шортлистът на кандидатите бе редуциран от шестима на трима претенденти. Toй се състезава с 54-годишната кардиоложка от Пакистан д-р Саня Нищар и 67-годишният британец и съветник в ООН по проблемите на климата д-р Дейвид Набаро.

Д-р Адханом е сочен за фаворит, защото, първо, зад него стои цяла Африка. После, се счита,

че е „дошло ред“ на Черния континент

да оглави ООН, след като през поста са минали представители на Северна и Южна Америка, Европа и Азия. Скандал отпреди две седмици обаче може да „минира“ пътя на етиопеца към върха. В началото на май д-р Адханом бе обвинен, че докато е бил здравен министър в периода 2005-2012 г., е потулвал епидемии от холера. Тези обвинения срещу него пред в. „Ню Йорк Таймс“ хвърли Лорънс Гостин, който ръководи Института за здравна политика „О‘Нийл“ към университета „Джорджтаун“. Той обаче е съветник на един от съперниците на етиопеца в надпреварата – британецът Набаро. Според Гостин, епидемиите от холера в Етиопия през 2006, 2009 и 2011 са

докладвани като „остра диария"

Д-р Адханом отрече обвиненията, но скандалът хвърля сянка върху доскоро безупречната му кандидатура, коментират анализаторите. Особено, като се има предвид, че за пръв път генералният директор ще бъде избран пряко от делегатите на страните-членки, при това – тайно.

За да бъде избран, следващият човек на върха на СЗО, трябва да събере поне 2/3 от  бюлетините на първи или втори тур. Ако при първото гласуване няма категоричен победител, третият в класацията отпада и двамата отиват балотаж. Ако и на втория тур никой не събере 2/3, се преминава към финалното, трето гласуване. При него победителят ще бъде излъчен с просто мнозинство – или

поне 98 бюлетини

В случай, че и това не стане, ще има прегласуване. И кандидатът с по-голяма подкрепа ще наследи д-р Маргарет Чан на поста от 1 юли, както Clinica.bg вече писа.

Досега генералният директор се избираше от Изпълнителния съвет, в който влизат 34 държави на ротационен принцип. Те вземаха решение кой да оглави СЗО и го предлагаха за ратифициране на останалите страни-членки. Анализаторите коментират, че прекият вот е крачка в правилната посока, но мнозина се обявяват и „за“ идеята той да е публичен.

СКАНДАЛНО

Пътувания гълтат повече от битката със СПИН и хепатит70-тата асамблея на СЗО стартира само ден след като световните медии гръмнаха със заглавия, че здравната организация харчи повече пари за самолетни билети и хотели, отколкото за битката със СПИН, малария, туберкулоза и хепатит. По информация на „Асошиейтед прес“, СЗО всяка година пръска по около $200 млн. за полети в бизнес класа и 5-звездни нощувки. И дават пример, че само за 12 месеца д-р Маргарет Чан е похарчила $370 000 за пътувания, като една от нощувките й в Гвинея например е струвала $1 008 за нощ. В същото време през 2016 г. са дадени $71 млн. за СПИН и хепатит, $61 млн. за малария и $59 млн. за борбата с туберкулозата. Бюджетът на СЗО е около 2 млрд. годишно, като най-големият донор на организацията са САЩ. На започналата в Женева сесия увеличаването на вноските на страните-членки ще е едно от предложенията, които ще се обсъждат. Делегатите ще трябва да приемат бюджетната рамка за 2018-2019 г.

Ракът на гърдата вече първи по честота

Ракът на гърдата вече първи по честота

В световен мащаб доскоро водеше карциномът на белия дроб, сочат данните на СЗО
Новият шеф на СЗО с дебют на Г-20

Новият шеф на СЗО с дебют на Г-20

Д-р Тедрос Адханом ще преследва 5 стратегически цели в идните 5 години
Африканец ще дирижира СЗО

Африканец ще дирижира СЗО

Компроматът с холерата не спъна д-р Адханом, етиопецът обеща повече прозрачност и грижи за най-бедните
Шестима се борят за шеф на СЗО

Шестима се борят за шеф на СЗО

Шестима са кандидатите, които ще се борят за нов шеф на СЗО.
Обявяват кандидатите за директор на СЗО

Обявяват кандидатите за директор на СЗО

Имената на кандидатите за нов директор на Световната здравна организация (СЗО) ще станат ясни утре.
Цигарите убиват по 6 млн. души

Цигарите убиват по 6 млн. души

С множество различни инициативи в цялата страна отбелязахме Световния ден за борба с тютюнопупенето. Той се отбелязва от 1987 година в страни по целия свят. Целта на този ден е да се насочи общественото внимание върху рисковете за здравето при употребата на тютюневи изделия.
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Декември 2023 Предишен Следващ