Скандал

Спряха ТЕЛК-овете в страната (допълнена)

22-05-2017 14:27
Хиляди остават без решения и пенсии, здравно министерство спешно търси решение
Снимка: Offnews
Спряха ТЕЛК-овете в страната (допълнена)
Мария
Мария
Чипилева
chipileva@gmail.com
Всички ТЕЛК-ове в страната спират работа от днес. Причината е, че няма как да издават медицински експертизи, защото ВАС е отменил действащата методика. В същото време няма издадена нова. Това означва, че хиляди хора осатват без решения и пенсии, алармира пред Clinica.bg д-р Боряна Холевич, председател на Сдружението на лекарите от ТЕЛК-София.

Решението на ВАС е обнародвано в петък в „Държавен вестник". С него се отменя методиката за определяне процента на инвалидност. Заради това ТЕЛК-овете в момента не могат да работят.
Решението е взето от тричленен състав на съда, но е било обжалвано от МЗ и потвърдено окончателно. "Петчленен състав е потвърдил решението и то е окончателно, но за съжаление междувременно не са приети нови правила, логично би било да се предвиди влизането в сила на решението и отмяната на методиката, и да не се допуска законовата празнота, която сега възникна. Практически не може да се прилага предходната методика, а това поставя ръководството на МЗ в затруднена ситуация, защото в много кратък срок ще трябва да намери разрешение на проблема", коментира за clinica.bg адвокат Мария Шаркова. 
Самото дело срещу методиката е образувано по жалба на Мануела Огнянова Тошева от село Голяма Железна, тъй като наредбата за медицинската експертиза не е била публикувана на сайта на здравното ведомство за публично обсъждане.

Няма как да използваме старата методика, защото в нея се говори не за проценти инвалидност, а за три групи на увреждане, с тази система няма електронен продукт, който да използваме и да издаваме решения, обясни д-р Холевич. Според нея всички решения, които комисиите издават в момената, ако не са спрели работа, са невалидни.
Информацията потвърдиха и от здравно министерство. В момента ръководството търси спешно решение на проблема, обясниха от ведомството.

Не е ясно колко хора ще бъдат засегнати от проблема, защото зависи колко време ще продължи той. Със сигурност обаче ще са хиляди. В страната има 70 комисии, през които минават поне по десетина души за медицинска експертиза на ден, обясни д-р Холевич. Това прави поне 700 ежедневно.
Проблемът с блокирането на ТЕЛК-овете е бил ясен още на служебното министерство. На 6 април на сайта на ведомството се появи проект за приемане на наредба за медицинската експертиза с мотива, че самата тя е оспорвана в съда. Най-вероятно заради смяната на властта обаче, досега не бе приета от Министерски съвет (МС). Най-бързото решение на проблема би било обнардоването на нов нормативен акт. Ние също внесохме в здравно министерство проект за наредба, може да се ползва и нашият вариант, добави д-р Холевич. Тя, колегите й, както и хиляди пациенти са в очакване на решение. 

МЗ: Комсиите ще работят частично

 

Наредбата за медицинската експертиза не е отменена напълно, има текстове, които все още действат, коментираха от здравното министерство по-късно днес. Оттам обясниха, че се отменя изискването за срока на инвалидност от една до три години, отправните точки за оценка на трайно намалената работоспособност и на вида и степента на увреждане в проценти при малигнен тумор на гърдата, както и методиката за прилагане на отправните точки за оценка на трайно намалената работоспособност. Наредбата остава да действа в частта си за временната неработоспособност, а ТЕЛК комисиите трябва да я спазват.

От здравното ведомство допълниха, че чакат да се сформира новия Национален съвет за тристранно сътрудничество, за да разгледа проекта, който служебният кабинет е подготвил. Становището на тристранката е задължително, за да се спре приеме нов документ и да се спре правния вакуум.
Потвърдиха статута на алианса за социална отговорност

Потвърдиха статута на алианса за социална отговорност

Той е признат за национално представителна организация за още четири години, реши МС
Половината ТЕЛК работят със забавяне

Половината ТЕЛК работят със забавяне

То варира от 1 до 6 месеца, не са помогнали и новите пет комисии заради увеличението на решенията, става ясно от писмен отговор на проф. Христо Хинков
Продължават проблемите на хората с увреждания

Продължават проблемите на хората с увреждания

На първо място спирането на пенсиите за инвалидност от НОИ в случаите, при които НЕЛК отменя и връща решение на ТЕЛК за ново произнасяне, казва омбудсманът проф. Диана Ковачева
Качиха достъпните места за хората с увреждания в нета

Качиха достъпните места за хората с увреждания в нета

Те са отбелязани интерактивна карта, в нея са включени всички обекти в страната, които гражданите сами посочват в специален регистър на АХУ
Ускоряват решенията на ТЕЛК

Ускоряват решенията на ТЕЛК

Комисиите ще се произнасят по-бързо при оценките за намалена работоспособност и степен на увреждане, рещи МС
Проекти за заетост за хора с увреждания до 21 март

Проекти за заетост за хора с увреждания до 21 март

Срокът за кандидатстване по мярката се удължава, съобщиха от Управляващия орган на ОП "Развитие на човешките ресурси"
Изтича срокът на оценките на потребностите

Изтича срокът на оценките на потребностите

Хората с увеждания с пожизнен ТЕЛК да проверят валидността им, за да няма прекъсване в подкрепата
100 млн. лв. за заетост за хора с увреждания

100 млн. лв. за заетост за хора с увреждания

Проекти могат да подават работодателите, като минималният размер на безвъзмездната финансова помощ е в размер на 40 000 лв., а максималният - 391 166 лв.
Близо 6200 души с увреждания започнали работа

Близо 6200 души с увреждания започнали работа

Това се е случило по програми и мерки на Закона за насърчаване на заетостта и проекти, финансирани по ОП „Развитие на човешките ресурси" в периода 2021-2022 г.
 Издават документи за санаториум още осем дни

Издават документи за санаториум още осем дни

НОИ ще предоставя удостоверенията за парична помощ за профилактика и рехабилитация до 20 декември, съобщиха от института
1 2 3 4 5 ... 60 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Има ли недостиг на инсулин в аптеките?

Март 2024 Предишен Следващ