Интервю

Пробойната е огромна - липса на държава

14-11-2022 06:37
Това, което видях през последната година на политическа криза, няма аналог в досегашния ми опит, каза д-р Стефан КонстантиновПробойната е огромна - липса на държава
Clinica.bg

press@clinica.bg

Вече втора година България се намира в политическа криза. Как тя се отразява на здравната система, с колко трябва да се увеличат КП, има ли нелегален реекспорт на онколекарства, както се твърди в доклад на службите, какви са очакванията му за развитие на най-голямата държавна онкологична болница, която управляваше до средата на тази година и накъде продължава професионалния си път. Това попитахме бившият здравен министър д-р Стефан Константинов.

- Д-р Константинов, начело на УСБАЛО отново застава нов директор, дали това ще стабилизира лечебното заведение и какво бихте му казали от позицията на своя опит?

- Болницата няма нужда от стабилизация, защото е стабилна. Няма дългове, сметките са пълни, заплатите вече са съобразно КТД. На болницата сега и трябва развитие. Нищо не искам да казвам на класирания на първо място кандидат за директор. Поговорката на човек може да вземеш, не може да дадеш е особено актуална за управленските кадри в здравеопазването. А личният ми опит казва, че няма никакво значение дали работиш добре, дали постигаш резултати и какви са целите ти – това не е важно у нас за директорската кариера, а май и за доста други кариери. Важно е да си добре с имащите власт.

- Четири месеца, след като не сте начело на УСБАЛО, как ви изглежда болницата?

- Изглежда ми поела по грешния път на административната некомпетентност, феодални взаимоотношения и неефективно ползване на ресурсите – финансови, материални, човешки. Този път винаги води до едно – изоставане от другите лечебни заведения и заживяване в свят на собствена самодостатъчност и неадекватно чувство за величие. Въпрос на време е да дойдат големите проблеми – дългове, липса на персонал и пациенти.

- Беше отстранен началника на ключова клиника в болницата - по химиотерапия, напрежение имаше и в клиниката по лъчелечение, защо и поправимо ли е?

- Точно за това казах по какъв път се върви. Недостойни действия продиктувани от лични амбиции, реваншизъм, вероятно и комплекси. Случаят в химиотерапията е показателен – да знаеш че си отиваш, но да уволниш млада колежка с обяснението, че имаш право да си подбереш екип показа много ниско управленско, бих казал и човешко ниво. Що се касае до клиниката по лъчелечение, там нещата са малко по-различни. Истината е, че тази клиника е финансовия мотор на болницата. Работещите там са много добри в математиката и бързо си дават сметка какво изкарват и какво получават. Трябва да има чувствителност на исканията на персонала. За съжаление имам основание да подозирам дългосрочни планове, в които точно тази дейност ще бъде разчистена като конкурентен проблем пред външни на болницата интереси

- Оказа се, че в ДАНС има данни за осъществяване на незаконен реекспорт на онколекарства, здравните власти вече свикаха и работна група по темата. Вие знаете ли нещо по тази тема, засягана ли е тя по времето ви в УСБАЛО?

- Любопитно е, че на среща с настоящия министър в началото на август той ми говори за доклад на ДАНС, в който имало „страшни работи" или нещо подобно каза. Беше доста възбуден, но с времето интересът му бързо изчезна по тази тема. Иначе да – отдавна се говори на ухо за различни схеми, някои си мислех, че са останали в миналото, но явно не са. Изглежда този бизнес е съвсем актуален. Тук трябва да кажем, че той може да бъде под формата на законен реекспорт, нелегален реекспорт или чиста кражба – когато едно лекарство се изписва и плаща по здравна каса, но не се прилага на пациент, а се изнася и продава на вън. Знаейки цените на онкологичните медикаменти, докато ръководех болницата винаги сме следели особено зорко случващото се в аптеката. Използвали сме всякакви форми на контрол, включително системата за верификация на лекарствата със случайни извадки на скъпи медикаменти. И никога не сме се натъквали на проблеми при нас. А чувам, че далеч не всички болници могат да се похвалят със същото. Странно е, че тема свързана с потенциално източване на милиони от здравните ни вноски остава извън прожекторите на общественото внимание.

- Къде са според вас пробойните за осъществяване на подобен износ, при който лекарството веднъж се плаща от НЗОК, втори път се продава в друга страна? Какво се случва тогава с пациентите у нас?

- Пробойната е една. Но огромна. Липса на държава. Тази липса е идеална среда са индивидуални и организирани престъпни действия за получаване на лични облаги в ущърб на средствата, които всички ние плащаме като осигурени.

- Какво би могло да подобри контролът и да премахне слабите места?

- Веригата е следната: служби-следствие - прокуратура-съд. Когато има престъпление (а да крадеш лекарства и ги препродаваш е такова), щом бъде засечено трябва да се стига до прокуратурата. А съдът на края да наложи наказание. Ако само едно от тези звена не функционира, или връзката с тях е скъсана, цялата система спира да работи.

- Липсата на контрол ли е най-големият порок на здравната ни система като цяло?

- Не. Най-големият порок е конструкцията на система, която изисква контрол, вместо да залага на самоконтрола. Ако държавата беше силна, тя може да осъществява контрол и така да вървим напред. Но тя не е. Толкова е отслабнала, че не само няма сили да промени системата, но дори контролът е сведен до обикновена бухалка, която избирателно се стоварва на нечия глава, в зависимост това коя ръка в момента я държи. За това виждаме наказания след безсмислени, дълги и скъпи проверки, които не откриват нищо съществено и обратното – отявлени беззакония биват прикривани.

- Заговори се за нов бюджет и болниците поискаха ДСГ и близо 4 млрд. лв., но така или иначе според разчетите на касата ще има около 3 млрд. догодина, това ли е пътят - все повече пари, никакви правила?

- Ако ползвахме ДСГ, за въвеждането, на които работех като министър през 2010-2012 г., сега щяхме да имаме много по-обективна оценка за това какви пари са ни нужни, както и прозрачност и справедливост в харченето им. Но ние използваме недоносчетата на прехода – клинични пътеки и т.нар. договорно начало. Казано по народно – пазарлък. Аз искам толкова – ти даваш толкова. Въпрос на лоби, натиск, необходимост, лични или групови виждания и исторически стойности. Това на кратко е финансовата система на здравеопазването. Ще си стиснат ръцете по някое време. Нека сме наясно – никой реално не иска ДСГ. Това е дъвка, предимно предизборна. Всички имат едно единствено общо искане – повече пари.

- БЛС искат 18% увеличение на КП, НОЗК дава 8%, къде е истината?

- Нямам точната информация като ресурс, потребление. Но този спор мисля, че може да се реши бързо от финансист с компютър в рамките на ден. Въпрос на смятане. Вижда се какъв е излишъка, правят се изчисления. Разбира се, включва се „договорното начало", за което горе обясних и всички си стискат ръцете. Буря в чаша с вода.

- Има ли пресищане от лечебни заведения на болничния пазар и започнаха ли чрез това непрестанно разрастване да се (само)изяждат?

- Въпрос за отделно интервю. Забавлявам се да гледам как хора, които преди десетилетие издигаха в култ пазарните отношения в здравеопазването и продължават да го правят избирателно в момента, днес искат регулации, призовават държавата да се намеси. Кратък отговор – пресищане има, без никакво съмнение. Държава няма. Има борба между икономически субекти за икономически интереси. При тях темата за здравето на населението е на много по-заден план, въпреки, че тя се ползва за легитимация както на страната, която иска още повече да се увеличават болничните заведения, така и от страната, която казва, че те са ни достатъчно.

- Как се отразява според вас политическата криза на здравната?

- Ужасно. Това което видях през последната година няма аналог в досегашния ми опит. Къде е проблемът? Хубави или лоши, политическите партии имат определени интереси. И в тях има някаква централизация на решенията, някаква линия. Не е задължително да е добра, но има някаква устойчивост. При кризи всичко е бързо, неустойчиво. Тези, които се докопат до властта, искат да я консумират на момента, нямат време за губене. И често правят големи зулуми. Липсата на капацитет на озовалите се на най-висок пост в изпълнителната власт дава поле за действия на лица от доста по-ниско ниво, които да кажем са по-пластични или имат акумулиран финансов ресурс. В един момент политики, кадруване и решения започват изцяло да зависят от тях и всичко потъва в хаос.

- Кое според вас е по-лошо служебното или редовното безвластие?

- Безвластието винаги е лошо, независимо от това дали е служебно или редовно. Нюансите идват от конкретните личности. Ако някой няма базисен морал, поставя личните си интереси над тези на обществото, интересува се само от кариерата си и собственото си моментно материално благо, то това няма как да доведе до добри резултати за системата. За съжаление имам лични преки впечатления както от редовен, така и от служебен здравен министър, които силно се разминават с това, което наричаме почтен човек.

- Какви са очакванията ви за развитието на сектора?

- Никакви. Той ще продължи да се развива както до сега. По време на пандемията имаше свръхфокусиране върху здравеопазването, но това не накара държавата да си направи изводи, още по-малко да се предприеме промени за подобряването му. Днес фокусите са други – инфлация, война. За това не питая особени очаквания за позитивни промени идващи от горе. Ако нещо ще се промени то ще дойде от икономическите играчи, които виждаме, че почват да кръстосват шпаги.

- А накъде продължавате вие?

Аз съм лекар. Връщам се към по-интензивна практика. Акушерство и гинекология.


Потребителската такса при джипи да отпадне

Потребителската такса при джипи да отпадне

С увеличението й личните лекари искат ограничение в доболничната помощ, което носи голям риск за пациентите, казва Пенка Георгиева
В здравната стратегия има пропуски

В здравната стратегия има пропуски

Но неприемането й от депутатите, след като е така категоричнo, би следвало да беше станало много по-рано, за да се даде възможност за подготвяне на нова, казва д-р Диян Ганев
Кислородотерапията стигна до депутатите

Кислородотерапията стигна до депутатите

Две фирми са заявили желание да предоставят апарати за реимбурсация, но медиците и касата още не могат да се разберат по какъв начин да стане това

Благоевград с денонощна аптека до дни

Благоевград с денонощна аптека до дни

От февруари ще заработи първото гише, на което хората ще могат да се снабдят с лекарства през всеки час на денонощието, казаха от общината
9 болници с наказания за доплащане

9 болници с наказания за доплащане

През миналата година Изпълнителна агенция "Медицински надзор" е извършила общо 942 проверки, открила е над 450 нарушения
Майчин дом без независим член

Майчин дом без независим член

За представител на държавата е класирана Теодора Табакова, става ясно от класирането на МЗ
Меджидиев потвърди за МЗ - местят го на Лъвов мост

Меджидиев потвърди за МЗ - местят го на Лъвов мост

Както clinica вече писа, това бе една от двете обсъждани локации, очаква се промяната да стане факт до ноември 2025 г.
НЗОК да поеме кислородолечението у дома

НЗОК да поеме кислородолечението у дома

Месечният наем за концентратор при различните фирми е различен, но средно е около 200 лева и във всички случаи пациентът си го плаща, казва Стефан Тамбуев
Израел ще ни помага за Детската болница

Израел ще ни помага за Детската болница

В техни болници ще се обучават наши медииц, освен това държавата иска да създаде у нас обучителен център за женско здраве и репродуктивна медицина
Допълнителен код върху опаковката на лекарствата

Допълнителен код върху опаковката на лекарствата

По този начин ще се подобри контрола върху потреблението им, смятат депутати от ГЕРБ

1 2 3 4 5 ... 504 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Има ли реалистични изгледи у нас да се проведе здравна реформа?

Януари 2023 Предишен Следващ