Коментар

Промените в ТЕЛК ще доведат до справедливост

11-11-2022 18:30
Дано те по-бързо влязат в сила и хората повече да не бъдат унижавани, заради това, че имат някакво увреждане, казва Веска Събева Промените в ТЕЛК ще доведат до справедливост
Clinica.bg

press@clinica.bg
Здравно министерство предложи нова формула за ТЕЛК с проект за промени в Наредбата за медицинска експертиза. Тя предвижда при определяне на трайната нерабоспособност, oсвен основното, да се отразяват и всички съпътстващи заболявания, независимо от техните проценти. Проектът предвижда и редица други промени. Необходими ли са те и как ще се отразят на хората с увреждания, попитахме Веска Събева. Тя е зам.- председател на Националния съвет за хората с увреждания и председател на Асоциацията на родителите на деца с епилепсия.
Проектът за изменения в Наредбата за медицинска експертиза е обща работа. Тя започна много отдавна и касаеше всички онези промени, които бяха изключително рестриктивни към хората с увреждания. Чухме и изказването, че „има фалшиви хора". Първо да кажем, че такива няма. Има издадени документи с невярно съдържание, но за това има две страни, които могат да бъдат виновни това.

И така се стигна до резултата, че доста хора с

увреждания останаха без съответната подкрепа. Затова и национално-представителните организации са много активни от години в тази сфера. Последно работната група беше създадена при предишния кабинет. Стигнахме до единодушно решение и сега служебното правителство финализира този процес. Тези изменения ще доведат наистина до справедливост при даване на оценката за вида и степента на увреждане при децата и неработоспособност при хората над 16-годишна възраст. Всички промени в Наредбата са много добри, защото колегите работиха активно във всички сфери – и за слуховите, и за очните увреждания.

За епилепсията имаме огромна подкрепа на

нашите специалисти в областта на епилепсията, за което безкрайно им благодаря, защото беше много сериозна битка. Ние останахме до края в нея и все пак успяхме да се преборим, включително и с подкрепата на специалистите от НЕЛК, които бяха съгласни с исканите от нас промени. Промяната е в определянето на вида и степента на увреждане и работоспособност или т.н. процент. Вече ще се събират всички проценти, които се добавят на най-високия процент, който е над 50%. Така, че ако имате 20, 30 или 40%, към най-високия процент ще се добавят още 20%. Така, ако имате 50%, с още 20% стават 70%, ако са 60 стават 80%. Подреждат се по някакъв начин нещата, така че хората да могат да получат и съответната подкрепа, която е необходима.

 Може би оттук нататък трябва да вървим към

следващата стъпка за индивидуализиране на всяка подкрепа, защото едни 60% не са равни на други, в зависимост от увреждането и индивидуалното развитие на човека. Това, което искам да споделя специално за епилепсията е, че вече за и над 80% степен на неработоспособност хората ще имат право на пожизнен ТЕЛК с чужда помощ. Знаете, че това е заболяване, което казваме, че се лекува, но в същото време то има и рецидиви, особено пациенти, които са с чести пристъпи, а в 80% случаите са с доста чести пристъпи. Затова, ако хората не се влошават или подобряват, няма нужда да бъдат разхождани по ТЕЛК, за да доказват, че се лекуват и спазват лекарските предписания. Особено съм щастлива за това и още веднъж безкрайно благодаря на всички наши специалисти, които подкрепиха това предложение, което ние направихме.

 При слуховите увреждания също има доста промени,

които бяха предложени от Асоциацията на родителите на децата с увреден слух. Също така за зрителни увреждания, включиха се от Центъра за психологически изследвания. Разбира се, ще има някои сътресения в системата, но дано това да е краят на всички тези перипетии, през които минават хората и повече да не бъдат унижавани по някакъв начин, заради това, че те имат увреждане. Нека системата се научи, че хората имат нужда от подкрепа независимо дали имат 10,20 или 30%. Просто трябва да се намери механизъм, по който да бъдат подкрепени. Дано по-бързо промените бъдат публикувани в Държавен вестник и влязат в сила.

 

Хубаво, че наредбата е качена за обсъждане и

 

всеки, може да праща и на мен становища. Остават обаче проблеми. И един от тях е връщането на обжалвания от НЕЛК за решения в ТЕЛК. И по тази тема сме подготвили едно писмо и бихме искали НЕЛК да излиза с решения, защото по този начин се скъсява пътя до съда, а и не остават хората без каквато и да е подкрепа. Имаме едно предложение за Правилника. Ще предложим до три месеца преди датата на прекратяване на ТЕЛК-ово решение, хората да са получили съответното писмо, да могат да подават документите си, за да може да се използва този тримесечен срок, който е заложен и те да получат експертното решение от съответната комисия в датата на изтичане на старото решение. И, когато изтече срокът на предходното ТЕЛК-ово решение, да не се получава един огромен луфт от празно време, през което хората не получават подкрепа. В момента имам писма, в които хората в едногодишен срок не са получили съответното писмо от ТЕЛК за определяне на дата, в която те да се явят, което е безумно.


Потвърдиха статута на алианса за социална отговорност

Потвърдиха статута на алианса за социална отговорност

Той е признат за национално представителна организация за още четири години, реши МС
Половината ТЕЛК работят със забавяне

Половината ТЕЛК работят със забавяне

То варира от 1 до 6 месеца, не са помогнали и новите пет комисии заради увеличението на решенията, става ясно от писмен отговор на проф. Христо Хинков
Продължават проблемите на хората с увреждания

Продължават проблемите на хората с увреждания

На първо място спирането на пенсиите за инвалидност от НОИ в случаите, при които НЕЛК отменя и връща решение на ТЕЛК за ново произнасяне, казва омбудсманът проф. Диана Ковачева
Качиха достъпните места за хората с увреждания в нета

Качиха достъпните места за хората с увреждания в нета

Те са отбелязани интерактивна карта, в нея са включени всички обекти в страната, които гражданите сами посочват в специален регистър на АХУ
Ускоряват решенията на ТЕЛК

Ускоряват решенията на ТЕЛК

Комисиите ще се произнасят по-бързо при оценките за намалена работоспособност и степен на увреждане, рещи МС
Проекти за заетост за хора с увреждания до 21 март

Проекти за заетост за хора с увреждания до 21 март

Срокът за кандидатстване по мярката се удължава, съобщиха от Управляващия орган на ОП "Развитие на човешките ресурси"
Изтича срокът на оценките на потребностите

Изтича срокът на оценките на потребностите

Хората с увеждания с пожизнен ТЕЛК да проверят валидността им, за да няма прекъсване в подкрепата
100 млн. лв. за заетост за хора с увреждания

100 млн. лв. за заетост за хора с увреждания

Проекти могат да подават работодателите, като минималният размер на безвъзмездната финансова помощ е в размер на 40 000 лв., а максималният - 391 166 лв.
Близо 6200 души с увреждания започнали работа

Близо 6200 души с увреждания започнали работа

Това се е случило по програми и мерки на Закона за насърчаване на заетостта и проекти, финансирани по ОП „Развитие на човешките ресурси" в периода 2021-2022 г.
 Издават документи за санаториум още осем дни

Издават документи за санаториум още осем дни

НОИ ще предоставя удостоверенията за парична помощ за профилактика и рехабилитация до 20 декември, съобщиха от института
1 2 3 4 5 ... 60 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Има ли недостиг на инсулин в аптеките?

Март 2024 Предишен Следващ