Последствия

Доплащаме повече заради орязаните пари

22-05-2017 11:57
Бюджетите на много болници са намалени с 10-15%, дефицитът трябва да се компенсира, казва д-р Николай БолтаджиевДоплащаме повече заради орязаните пари
Clinica.bg

press@clinica.bg
Доплащането в болниците ще се увеличи в следващите дни заради орязаните бюджети от здравната каса. В някои клиники кешовите плащания от пациентите може да скочат с над 10%. Това прогнозира за clinica.bg председателят на Националното сдружение на частните болници д-р Николай Болтаджиев.

Услугата има една цена, у нас тя е най-ниската, но, ако не се плати, ще се ликвидира дейността, затова с колкото не достигат средствата, с толкова ще трябва да се вдигне доплащането, обясни д-р Болтаджиев. Според него листите с чакащи също водят до повишаване на кешовите плащания, тъй като означава, че има дефицит. Единственото спасение копеймънтът да не скочи прекалено много е наличието на някаква, макар и изкривена, конкуренция.

Въпреки че бюджетът на касата за болнична помощ е колкото миналогодишното касово изпълнение – 1.613 млрд. лв., парите на клиниките са по-малко. С 10-15 процента са намалени средствата на много от тях за април-юни в сравнение със същия период за 2016 г., според анализите на самите болнични асоциации. В тези пари не е включен буферът от 3%, който обещава здравната каса, тъй като той не фигурира в договорите на лечебните заведения.

Нека първо видим как ще работи този буфер

и тогава може да говорим за него, каза д-р Болтаджиев. Причините за намалението са както в увеличаването на новите дейности, така и в пълната липса на контрол от страна на касата.

Порязването на средствата за болниците обаче не е равномерно за различните региони. Има клиники, чиито бюджети наистина са намалени с близо 15%, докато други отчитат дори слаб ръст на парите си. Това създава предпоставки за увеличаване на неравнопоставеността сред пациентите и болниците, както и до още по-голямо изкривяване на пазара.

Доплащане в общинските болници нямаше, но е възможно да се появи и там, а в държавните и частните да се увеличи, като в първите обикновено това става под масата, коментира д-р Болтаджиев. Според него това е показателно за неравностойния пазар в системата.

Увеличаването на копеймънта за пациентите няма да е единственото последствие от намалените бюджети на лечебните заведения.

Очакваме да се премине към ликвидация на болници

категоричен е не само д-р Болтаджиев, но много други мениджъри, особено сред общинските клиники.

Директорите разчитат на решаване на проблемите си от новия Надзорен съвет на здравната каса. Такова обаче едва ли може да дойде, след като няма достатъчно пари в бюджета на обществения фонд. Според управителя на касата д-р Глинка Комитов очакваният дефицит в края на годината ще е 116 млн. лв. и ще се дължи основно на лекарствата.

В момента всичко се компенсира от парите за болници и доболнична помощ и от джоба на пациента, категоричен е д-р Болтаджиев. Засега

не е ясно дали ще има актуализация

на бюджета на касата, нито преразпределение на средствата по отделните пера. Асоциациите на държавните и частните болници все още мислят какви действия ще предприемат в бъдеще. Както обикновено, крайната стъпка е национален протест.


Колко доплащаме в болниците - очаквайте специалния материал на Clinica.bg в следващите дни.


Мая Илиева осъди Токуда

Мая Илиева осъди Токуда

Медицинската сестра беше уволнена преди година заради това, че оглави протестите за по-високи заплати

Kомерсиалните практики обезсмислиха осигуряването

Kомерсиалните практики обезсмислиха осигуряването

Здравната комисия в парламента отхвърли доста смущаващите текстове на здравно министерство, които предвиждаха доплащането за лечение да бъде бетонирано в Закона за здравното осигуряване. Това обаче не стана, а депутатите запазиха сега действащото положение. Редно ли е това и какво трябва да се направи, попитахме д-р Мими Виткова.
ГЕРБ не посмя да бетонира доплащането

ГЕРБ не посмя да бетонира доплащането

Да остане в сила сегашното положение, предлага депутатът Лъчезар Иванов, при което пак ще се искат пари от пациентите

СЗО: Доплащането в България е високо

СЗО: Доплащането в България е високо

Неформалните разходи са над 44% и застрашават достъпа до лечение, обяви д-р Скендер Сила

Даваме 36% от парите си при болест

Даваме 36% от парите си при болест

Почти всеки четвърти българин няма достъп до лекар, фелдшер или до лекарства, сочи проучване на БАН
Доплащането нямаляло наполовина

Доплащането нямаляло наполовина

За сметка на приходите от пациентите, клиниките са увеличили дълговете си, показват цифрите за миналата година

Ще се пребори ли властта с доплащането?

Ще се пребори ли властта с доплащането?

Ето идеите на д-р Даниела Дариткова и д-р Димитър Петров
Лекари и пациенти са жертва на парите

Лекари и пациенти са жертва на парите

Скоро нормалното здравеопазване ще е достъпно само за шепа хора, смята Десислав Вълчев
Доплащането е най-големият ни проблем

Доплащането е най-големият ни проблем

Ако не го решим, ни чака нация от болни хора, казва Станимир Хасърджиев

ЕК: Намалете доплащането за здраве

ЕК: Намалете доплащането за здраве

Високите му нива ограничават достъпа до лечение, смятат европейските експерти

Банер
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Декември 2023 Предишен Следващ