инфекции

Медиците се готвят за тежък грип

09-11-2022 13:48
Заради затварянето по домовете през пандемията сме загубили имунитет, казва д-р Илияна ВълкановаМедиците се готвят за тежък грип
Clinica.bg

press@clinica.bg

Макар и още да е топло, зимата наближава, а с нея идват настинките и вирусите. Какво да очакваме тази година, готови ли сме за грипа, който чакаме да се завърне, обяснява –д-р Илияна Вълканова. Тя е началникът на Отделението по вътрешни болести и пулмология към УМБАЛ-Пловдив.

Затишие пред буря, така д-р Илияна Вълканова определи ситуацията със заболеваемостта в момента. Въпреки че е спокойно, дори пациентите с хронични заболявания – астма и ХОББ след вълната през август и септември, са единици, увери тя.

Но сезонът на вирусите – респираторни, грипни, вариантите на COVID, започва и медицинският екип е в пълна готовност, а отделението е заредено с необходимите лекарства. Положението ще е по-различно от предходните 2 години, защото заради затварянето естественият имунитет беше изгубен. Сега медиците очакват заразените да бъдат повече, а преболедуването да е по-тежко.


Епидемия кога


Пулмолозите в бившата Окръжна болница очакват епидемията да избухне най-рано по Коледа, Нова година и след това, каквито са прогнозите на нашите епидемиолози и вирусолози. В Пловдив големите грипни вълни обикновено започват в края на януари и продължават до първата седмица на март, отбеляза д-р Вълканова.


Симптомите


При вирусните инфекции те са сходни – хрема, болки в гърлото и температура. Грипът започва внезапно, събаря човек, температурата е по-висока и предизвиква втрисане. Характерни за него, както и за COVID, са силната отпадналост и умората. Коронавирусната инфекция, която вече протича по-леко и не е така смъртоносна, както беше в началото на пандемията, все още обърква обонянието на болните, но много по-рядко, и обикновено протича с болки в гърлото.


Лечението


Лечението по традиция продължава 7 дни, ако болният не развие бактериална инфекция. Тогава може да се проточи 2-3 седмици, а в случай на пневмония – дори 4-5. Важно е приемът на антивирусни препарати да започне при първите симптоми или в първите 24 часа на болестта. Ако до 4-я ден пациентът не започне да се възстановява, лекар трябва да назначи друга терапия – най-често антибиотична.


Усложненията


Д-р Вълканова припомни, че освен пневмониите други чести усложнения са синузитите, бронхитите, миокардитите и перикардните изливи. Най-доброто в УМБАЛ-Пловдив е, че болницата прилага комплексен подход и веднага осигурява консултация със специалист, а при необходимост - настаняване в друго отделение.

Най-често усложнения се наблюдават при пациентите с хронични белодробни заболявания и се налага да им бъде провеждано допълнително лечение в отделението, каза д-р Вълканова.


Превенцията


Началникът на Пулмология препоръча пациентите да водят здравословен начин на живот, да се хранят балансирано, да спортуват или поне да правят разходки на чист въздух. Целта е да поддържат естествения имунитет на организма си и да му доставят необходимите витамини и минерали, които ще го предпазват от вирусите или от по-тежко протичане на болестта.

Все още не е късно пациентите да се ваксинират срещу грип, но да побързат, тъй като изграждането на имунитета изисква 20-30 дни, а по време на вълната е най-неподходящо. Имуностимулаторите са по-подходящи за хората с потиснат имунитет и за хронично болните, но е добре да се приемат след консултация с лекар, макар да са хранителни добавки, а не медикаменти.

При появата на симптоми е добре заразените да се изследват и за грип, и за COVID, защото по този начин се поставя точна диагноза, а това дава възможност за подбор на подходящата терапия. Според д-р Вълканова това изискване към тях ще е валидно поне в следващите 2 години.


 Пясъкът на плажа улеснява инфекциите

Пясъкът на плажа улеснява инфекциите

В периода на летните отпуски на море или край басейна дамите също трябва да следят за своето гинекологично здраве, особено ако са майки и са там с малките си дъщери. Какви са най-честите инфекции, които засягат и малките, и големите. Това попитахме д-р Диана Христова, детско-юношески гинеколог в СБАЛАГ „Майчин дом".
Все повече млади хора са с разширени вени

Все повече млади хора са с разширени вени

Расте делът на новодиагностицираните между 30 и 50 години, причини са масовото обездвижване и наднорменото тегло, казва доц. Димитър Петков
Болница „Тракия

Болница „Тракия" обучава на BULENDO 2024

Гастроентеролозите от лечебното заведение показаха наживо високотехнологични манипулации пред 350 свои колеги от страната

Повишеният тропонин не е синоним на инфаркт

Повишеният тропонин не е синоним на инфаркт

В тези случаи времето е ценно, след втория час 50% от засегнатия миокард некротизира и след това пациентите може да развият сърдечна недостатъчност, казва проф. Арман Постаджян

Все повече млади пациенти с кожен меланом

Все повече млади пациенти с кожен меланом

15.4% от всички регистрирани в българския регистър, са под 45 години, обясни доц. Ива Гаврилова
Азбуката на кръвта

Азбуката на кръвта

За българите най-голяма е честотата на група А - около 43%, следвана от О – 32.5%, казва д-р Елисавета Грънчарова от ВМА

Прегряването при децата често се бърка с вирус

Прегряването при децата често се бърка с вирус

Генетично сме подготвени за подобни горещини, но не и през юни, когато по-високата влажност на въздуха може да доведе до бронхоспазми, предупреждава д-р Рада Прокопова
Алергията към полените е до октомври

Алергията към полените е до октомври

Ежегодна имунотерапия облекчава проявите, ангеодемът може да блокира дишането и доведе до задушаване, казва доц. Анна Валериева
Алцхаймер засяга 30% от хората над 80 години

Алцхаймер засяга 30% от хората над 80 години

Диагнозата трябва да се приеме не само като неврологично, но и обществено, социално-икономическо заболяване, казва д-р Филип Алексиев
Кашлица над 8 седмици е признак на болест

Кашлица над 8 седмици е признак на болест

Тя трябва да се уточни от специалист, казва доц. Владимир Ходжев от УМБАЛ „Св. Георги" в Пловдив
1 2 3 4 5 ... 60 »
Банер
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Юли 2024 Предишен Следващ