инфекции

Медиците се готвят за тежък грип

09-11-2022 13:48
Заради затварянето по домовете през пандемията сме загубили имунитет, казва д-р Илияна ВълкановаМедиците се готвят за тежък грип
Clinica.bg

press@clinica.bg

Макар и още да е топло, зимата наближава, а с нея идват настинките и вирусите. Какво да очакваме тази година, готови ли сме за грипа, който чакаме да се завърне, обяснява –д-р Илияна Вълканова. Тя е началникът на Отделението по вътрешни болести и пулмология към УМБАЛ-Пловдив.

Затишие пред буря, така д-р Илияна Вълканова определи ситуацията със заболеваемостта в момента. Въпреки че е спокойно, дори пациентите с хронични заболявания – астма и ХОББ след вълната през август и септември, са единици, увери тя.

Но сезонът на вирусите – респираторни, грипни, вариантите на COVID, започва и медицинският екип е в пълна готовност, а отделението е заредено с необходимите лекарства. Положението ще е по-различно от предходните 2 години, защото заради затварянето естественият имунитет беше изгубен. Сега медиците очакват заразените да бъдат повече, а преболедуването да е по-тежко.


Епидемия кога


Пулмолозите в бившата Окръжна болница очакват епидемията да избухне най-рано по Коледа, Нова година и след това, каквито са прогнозите на нашите епидемиолози и вирусолози. В Пловдив големите грипни вълни обикновено започват в края на януари и продължават до първата седмица на март, отбеляза д-р Вълканова.


Симптомите


При вирусните инфекции те са сходни – хрема, болки в гърлото и температура. Грипът започва внезапно, събаря човек, температурата е по-висока и предизвиква втрисане. Характерни за него, както и за COVID, са силната отпадналост и умората. Коронавирусната инфекция, която вече протича по-леко и не е така смъртоносна, както беше в началото на пандемията, все още обърква обонянието на болните, но много по-рядко, и обикновено протича с болки в гърлото.


Лечението


Лечението по традиция продължава 7 дни, ако болният не развие бактериална инфекция. Тогава може да се проточи 2-3 седмици, а в случай на пневмония – дори 4-5. Важно е приемът на антивирусни препарати да започне при първите симптоми или в първите 24 часа на болестта. Ако до 4-я ден пациентът не започне да се възстановява, лекар трябва да назначи друга терапия – най-често антибиотична.


Усложненията


Д-р Вълканова припомни, че освен пневмониите други чести усложнения са синузитите, бронхитите, миокардитите и перикардните изливи. Най-доброто в УМБАЛ-Пловдив е, че болницата прилага комплексен подход и веднага осигурява консултация със специалист, а при необходимост - настаняване в друго отделение.

Най-често усложнения се наблюдават при пациентите с хронични белодробни заболявания и се налага да им бъде провеждано допълнително лечение в отделението, каза д-р Вълканова.


Превенцията


Началникът на Пулмология препоръча пациентите да водят здравословен начин на живот, да се хранят балансирано, да спортуват или поне да правят разходки на чист въздух. Целта е да поддържат естествения имунитет на организма си и да му доставят необходимите витамини и минерали, които ще го предпазват от вирусите или от по-тежко протичане на болестта.

Все още не е късно пациентите да се ваксинират срещу грип, но да побързат, тъй като изграждането на имунитета изисква 20-30 дни, а по време на вълната е най-неподходящо. Имуностимулаторите са по-подходящи за хората с потиснат имунитет и за хронично болните, но е добре да се приемат след консултация с лекар, макар да са хранителни добавки, а не медикаменти.

При появата на симптоми е добре заразените да се изследват и за грип, и за COVID, защото по този начин се поставя точна диагноза, а това дава възможност за подбор на подходящата терапия. Според д-р Вълканова това изискване към тях ще е валидно поне в следващите 2 години.


Сложна двуетапна операция в ИСУЛ

Сложна двуетапна операция в ИСУЛ

Тя е извършена на 44-годишна жена от мултидисциплирен екип, в който участва и АГ специалист от Майчин дом, съобщиха от УМБАЛ „Царица Йоанна"
Спасиха сърцето на дете с

Спасиха сърцето на дете с "чадърче"

То е на 5 години, с вродена малформация, a интервенцията ще му позволи да живее пълноценно, съобщиха от УМБАЛ „Чирков"
Кои хормони пречат на отслабването

Кои хормони пречат на отслабването

Правилото на „калорийния дефицит" работи, ако сте здрави, имате ли метаболитно разстройство или хормонален дисбаланс, диетите и спортът са напразни усилия, казва д-р Анелия Нанкова
Малко известни рисковe за високо кръвно

Малко известни рисковe за високо кръвно

Около 50% от пациентите с обструктивна сънна апнея имат хипертония, казват кардиолозите от ИСУЛ
Боледуваме тежко заради пропусната профилактика

Боледуваме тежко заради пропусната профилактика

Не е възможно при близо 400 болници да има качествени услуги, но лобисти пречат на промяната на това положение, казва проф. Димитър Шишков
 Апнеята – крадецът на сън

Апнеята – крадецът на сън

Заболяването удря сърцето и причинява внезапна смърт, 40% от засегнатите страдат от хипертония, казва д-р Петър Калайджиев
Нов начин на писане спасява ръката

Нов начин на писане спасява ръката

Изследователите се надяват бъдещият им модел да залегне в педагогиката, първокласниците да учат по него, за да избегнат травми на ръката
Спешен случай размести програмата на УНГ-форум

Спешен случай размести програмата на УНГ-форум

Вместо планувания пациент, се наложи лекарите да оперират на живо 7-годишно дете от Сливен, чиито родители потърсиха в този момент спешна помощ в болница „Тракия"
Статия за детското здраве в Nature с българско участие

Статия за детското здраве в Nature с българско участие

Няма значение за развитието къде живеят малчуганите - в града или на село, а как, показва проучване
Ставаме по-тревожни след смяната на времето

Ставаме по-тревожни след смяната на времето

Постземетръсен синдром обхваща българина, някои ще страдат от него повече от година, предупреди психиатърът д-р Веселин Герев
1 2 3 4 5 ... 53 »
Банер
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Юни 2023 Предишен Следващ