инфекции

Медиците се готвят за тежък грип

09-11-2022 13:48
Заради затварянето по домовете през пандемията сме загубили имунитет, казва д-р Илияна ВълкановаМедиците се готвят за тежък грип
Clinica.bg

press@clinica.bg

Макар и още да е топло, зимата наближава, а с нея идват настинките и вирусите. Какво да очакваме тази година, готови ли сме за грипа, който чакаме да се завърне, обяснява –д-р Илияна Вълканова. Тя е началникът на Отделението по вътрешни болести и пулмология към УМБАЛ-Пловдив.

Затишие пред буря, така д-р Илияна Вълканова определи ситуацията със заболеваемостта в момента. Въпреки че е спокойно, дори пациентите с хронични заболявания – астма и ХОББ след вълната през август и септември, са единици, увери тя.

Но сезонът на вирусите – респираторни, грипни, вариантите на COVID, започва и медицинският екип е в пълна готовност, а отделението е заредено с необходимите лекарства. Положението ще е по-различно от предходните 2 години, защото заради затварянето естественият имунитет беше изгубен. Сега медиците очакват заразените да бъдат повече, а преболедуването да е по-тежко.


Епидемия кога


Пулмолозите в бившата Окръжна болница очакват епидемията да избухне най-рано по Коледа, Нова година и след това, каквито са прогнозите на нашите епидемиолози и вирусолози. В Пловдив големите грипни вълни обикновено започват в края на януари и продължават до първата седмица на март, отбеляза д-р Вълканова.


Симптомите


При вирусните инфекции те са сходни – хрема, болки в гърлото и температура. Грипът започва внезапно, събаря човек, температурата е по-висока и предизвиква втрисане. Характерни за него, както и за COVID, са силната отпадналост и умората. Коронавирусната инфекция, която вече протича по-леко и не е така смъртоносна, както беше в началото на пандемията, все още обърква обонянието на болните, но много по-рядко, и обикновено протича с болки в гърлото.


Лечението


Лечението по традиция продължава 7 дни, ако болният не развие бактериална инфекция. Тогава може да се проточи 2-3 седмици, а в случай на пневмония – дори 4-5. Важно е приемът на антивирусни препарати да започне при първите симптоми или в първите 24 часа на болестта. Ако до 4-я ден пациентът не започне да се възстановява, лекар трябва да назначи друга терапия – най-често антибиотична.


Усложненията


Д-р Вълканова припомни, че освен пневмониите други чести усложнения са синузитите, бронхитите, миокардитите и перикардните изливи. Най-доброто в УМБАЛ-Пловдив е, че болницата прилага комплексен подход и веднага осигурява консултация със специалист, а при необходимост - настаняване в друго отделение.

Най-често усложнения се наблюдават при пациентите с хронични белодробни заболявания и се налага да им бъде провеждано допълнително лечение в отделението, каза д-р Вълканова.


Превенцията


Началникът на Пулмология препоръча пациентите да водят здравословен начин на живот, да се хранят балансирано, да спортуват или поне да правят разходки на чист въздух. Целта е да поддържат естествения имунитет на организма си и да му доставят необходимите витамини и минерали, които ще го предпазват от вирусите или от по-тежко протичане на болестта.

Все още не е късно пациентите да се ваксинират срещу грип, но да побързат, тъй като изграждането на имунитета изисква 20-30 дни, а по време на вълната е най-неподходящо. Имуностимулаторите са по-подходящи за хората с потиснат имунитет и за хронично болните, но е добре да се приемат след консултация с лекар, макар да са хранителни добавки, а не медикаменти.

При появата на симптоми е добре заразените да се изследват и за грип, и за COVID, защото по този начин се поставя точна диагноза, а това дава възможност за подбор на подходящата терапия. Според д-р Вълканова това изискване към тях ще е валидно поне в следващите 2 години.


Зачестяват случаите на скарлатина в Европа

Зачестяват случаите на скарлатина в Европа

Важно е при съмнение за инвазивен тип инфекция причинителят да бъде лабораторно доказан и да се започва навременна терапия с подходящи антибиотици, казват от НЦЗПБ
Днес е достатъчна 1 таблетка срещу ХИВ

Днес е достатъчна 1 таблетка срещу ХИВ

Вече 5 жени са родили здрави бебета за тази година, преди 20- 30 години хората са умирали млади, казва доц. Иван Балтаджиев от УМБАЛ "Свети Георги"
Живот със сърдечна недостатъчност

Живот със сърдечна недостатъчност

Да спрете пушенето и да се храните здравословно са сред промените, които лекарят може да ви препоръча

Над 50 простата да се преглежда веднъж годишно

Над 50 простата да се преглежда веднъж годишно

Отчайващ е фактът, че само 5,6% от мъжете на възраст 40-70 г. се консултират с уролог, андролог или семеен лекар по повод на уринарните си проблеми, казва проф. Иван Дечев
20 000 са възрастните пациенти с ВСМ у нас

20 000 са възрастните пациенти с ВСМ у нас

Поради организационни пропуски в здравната система голяма част от тях не получават нужната медицинска грижа, тъй като вече са навършили пълнолетие

Флуоресцентно навигиране при чернодрoбни тумори

Флуоресцентно навигиране при чернодрoбни тумори

Заедно с 3D-компютър томографска симулация се подобрява резултата при операциите им, обяснява обясни д-р Елена Арабаджиева от Александровска болница
Що е то трансплантация на стволови клетки

Що е то трансплантация на стволови клетки

Съществуват два вида - автоложна и алогенна, при първата се използват собствен материал, при втората - чужд, обяснява д-р Явор Петров
Само тестът различава КОВИД от грип

Само тестът различава КОВИД от грип

Само след лабораторно изследване може да се установи на какво се дължи респираторната инфекция, предупреждават от МЗ
50 хил. бебета липсват в слуховия скрининг

50 хил. бебета липсват в слуховия скрининг

Фрапиращи разминавания в официалните данни за извършени изследвания при новородени установява проучване на доц. Петър Руев и Фани Михайлова от "Тракия"
В НКБ поставиха стент на бебе на 32 дни

В НКБ поставиха стент на бебе на 32 дни

Медиците извършиха интервенция, с която се отлага рисковата на този етап сърдечна операция на малкия пациент с екстремно ниското тегло от 1 кг
1 2 3 4 5 ... 51 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Има ли реалистични изгледи у нас да се проведе здравна реформа?

Януари 2023 Предишен Следващ