Интервю

Нужен е закон за детската болница

10-11-2022 06:11
В него трябва да се предвидят организацията и контрола при строителството, начинът на управление и финансиране, казва д-р Стоян ЛазаровНужен е закон за детската болница
Мария
Мария
Чипилева
chipileva@gmail.com

След поредния обществен скандал, проектът за Национална детска болница бе рестартиран от служебния кабинет. Правителството вече избра терен за нея в „Горна баня", предстои да се пусне и задание за проектирането и строежа й. Това ли е правилният път и дали този път начинанието ще се увенчае с успех, попитахме д-р Стоян Лазаров. Той е член на УС на Българското дружество каридиохирургия и най-известният детски кардиохирург на България.

- Д-р Лазаров, смятате ли, че избраната локация за Детска болница в Горна баня е добър вариант?

- Локацията, която бе избрана за Националната детска болница (НДБ) е прекрасна и наследява една стара идея от края на 80-те години. Сегашното място, където се предлага терен за новата детска болница, е без индустрия, с чист въздух, София се вижда отвисоко и най-важното – има разнообразни и многобройни комуникации - автомагистралите „Люлин" и „Струма", околовръстен път, който ги свързва с „Тракия" и „Хемус", има метро и спирка на влака от Югозападна България. По-добро място не може да се избере. Сигурен съм, че държавата и общината ще се погрижат и участъкът от Околовръстния път на това място да се довърши. Това ще позволи на родители от цялата страна без да влизат в центъра на столицата да доведат децата си за консултация или лечение. Чувам от някои родители опасение, че за децата от Младост тази локация няма да е удобна. Бих попитал дали ако болницата е в Младост за децата от Овча купел или Люлин ще е удобна? Отнасям се с уважение към всяка родителска претенция, но това са обикновени глезотии. Но разбирам, че още има подводни камъни - собствеността на част от терена. Да престанем да спорим и мрънкаме, и да подкрепим проекта.

- Добра ли е локацията и за лекарите, ще искат ли да работят там?

- Медицинските специалисти вероятно си мечтаят болницата да е в центърът на Манхатън. За съжаление там вече е световноизвестната Mount Sinai. Но мястото в „Горна Баня" е чудесно и сега там работят университетски центрове като държавната болница по ортопедия, както и няколко частни клиники. Не съм чул някой да се оплаква.

- След избора на терена какво е най-важно да се знае, за да се получи един добър проект за национална детска болница?

- Според мен още на този предварителен етап е добре да се помисли за приемането на специален закон за Националната Детска болница. В него трябва да се предвидят няколко изключително важни неща като:
1. Организацията и контрола при проектирането, строителството и оборудването.
2. Начина на управление на тази структура в първите няколко години – може да се обмисли целесъобразността за чуждестранен екип за управление на болници- т.нар. Hospital Solutions.
3. Още на етапа на строителството трябва да започнат да се подготвят екипите, които ще обслужват тази болница.
4. Да се гарантира осигуряването на специалистите по здравни грижи, като се възстанови специалността „ детска медицинска сестра" в съответните колежи. Може дори да се помисли за въвеждане на статут на „защитена професия" на детските медицински сестри.
5. Финансиране - гарантиране на двустепенно финансиране - от здравната каса и директно субсидиране от страна на МЗ.
6. Да се определи мястото на НДБ като ядрото, около което да се изградят и подобни мини структури в останалите университетски центрове, които да работят в синхрон и по-еднакви критерии и стандарти.
7. Държавата трябва да се ангажира с процеса на непрекъсната квалификация на персонала в НДБ както в страната, така и в чужбина.

- Каква е философията на националната детска болница – кой е нейният контингент – всяка хрема и настинка или само редки и трудни случаи?

- Болницата за деца е нещо съвършено различно от болницата за възрастни. Както детето е не просто умалено копие на големия човек. Проф. Владимир Пилософ беше кръстил проекта за НДБ - „Детски здравен парк". То съчетава цялата философия на детското здравеопазване. Трябва да е ясно от самото начало, че НДБ няма да обезсмисли останалите детски звена в София или в провинцията. Стандартните случаи ще се лекуват на най-близкото място до дома. НДБ трябва да се посвети на национално значимите проблеми в педиатрията, където е необходима специфична експертиза, концентрация на човешки и финансов ресурс и ще осигурява консултативна дейност и екипи за всички трудни случаи с които се сблъскват останалите педиатрични структури в страната.

Съвременната детската болница няма да е само сграда за медицински дейности. Тя ще е и мястото, където детето и неговото семейство понякога ще „живеят" с месеци. Един такъв обект трябва да съчетава чисто клинични дейности с хотел за родителите и съответните места за хранене на семейството. Да има огромно пространства за паркиране. Да е възможно да са оформят места за развлечение на децата- вкл. в големите детски комплекси има развлекателни и комуникативни центрове и какво ли още не.

- Кои педиатрични структури трябва да приюти новата детска болница - всички сегашни държавни клиники на територията на София или някои ще останат в сегашните лечебни заведения и кои?

- Труден въпрос. Отговорът могат да дадат само хората вътре в дадена специалност. Това, което мога да кажа със сигурност е, че като страна с ниска раждаемост и поради това и малко на брой деца, някои специалности е трудно да бъдат отделени от специалността „майка". В голямата специалност се изгражда и подържа необходимата и за лечението на деца квалификация, изпробват се нови методики за лечение и чак тогава се прилагат при деца. Безспорно доказан факт е, че качеството на лечебната дейност е пряко свързано с обема работа на един колектив. Дали детската урология, детската неврохирургия, детската ортопедия и други субспециалности имат достатъчен контингент да работят само с деца ще трябва да се изкажат други специалисти.

За детската кардиохирургия, която е единствено към момента национално звено, мога да кажа, че трудно бихме се отделили от НКБ. Имаме нужда от ежедневен контакт и взаимодействие със специалисти по съдова хирургия, електрофизиология, кардиостимулация, инвазивна кардиология и т.н, които няма как да се развиват в която и да е Детска болница. Но това не означава, че ние ще останем извън философията на НДБ. Редно е такива по-редки специалности, ако са базирани на друго място, да осигурят непрекъсната консултативна помощ и възможност за съвместна работа с екипите базирани в НДБ.

- Ще има ли достатъчно специалисти, за да се окомплектова кадрово детската болница?

- Ще трябва да се мисли още отсега, защото целта е не да се оголят сега съществуващите структури за сметка на НДБ. Те трябва да съществуват и да се развиват в общ синхрон с НДБ.

- Защо досега проектите за държавна детска болница се проваляха?

- Много са причините. Някои са в гилдията на педиатрите, другите в държавната политика. Да не се връщаме назад за да ги търсим. Сега е шанса да направим крачката напред.

- Проектът на ТЛ „Мама и аз" на този етап е забавен, но не е спрян, има ли място за две детски болници в София? А кадри и пациенти за тях?

- Място за две големи детски болници няма. Ако ТЛ иска да продължи с проекта си, то трябва да намери начин как да го изпълни със съдържание и как да си сътрудничи с НДБ в името на децата. ТЛ вече има достатъчен натрупан положителен опит в менажирането на болнични структури и ще вземе най-доброто за себе си решение, но детското здравеопазване трябва в основата си да остане държавен приоритет.

- Защо се увеличават апетитите за разкриване на нови болници и дейности – най-често по онкология, а напоследък дори по кардио и невро хирургия, при намаляващо население и медицински специалисти?

- Единствения сигурен приход в момента в страната е здравеопазването.

НЗОК заплаща всичко и на всеки, който е сключил договор с нея и изпълнява алгоритмите. Дискусиите за целесъобразност и качество остават на книга. Ако си частен инвеститор и имаш свободни средства, не отиваш в индустрията или земеделието, а се насочваш да строиш болници. Това е „толкоз просто и логично".

- Как се отразява на здравната система политическата криза, която продължава вече втора година?

- Здравеопазването е в криза вече от много години. Вижте само колко време остава на поста си един здравен министър? Някой беше изчислил, че е по-малко от година!

- Можем ли да говорим за наличието на безвластие и липса на контрол в сектора?

- Безвластие няма, за контрол не знам. Знам, че има интереси и те не винаги съвпадат с обществените.

- Какво очаквате от бъдещия кабинет в сектора – без значение дали ще е редовен или служебен?

- Нищо повече от това да довърши обещаното от предишните и започне реализиране на проекта НДБ. Все пак и малко дипломация не е излишна. Лекарите сме хора с огромно его и искаме всичко да бъде обсъждано и с нас. Не знам обаче дали това е пътят за реализирането на мечтата „Национална Детска Болница"! Мисля, че, ако на Оборище Бенковски беше питал „делегатите" кога да се вдигне въстанието, още щяхме да сме под ятагана на султана.


Педиатричните легла ни стигат, но няма качество

Педиатричните легла ни стигат, но няма качество

Част от този капацитет е в малки болници с местно значение, които са с изчерпващи се възможности за предоставяне на комплексни грижи, смятат властите

54 болници са поискали да разширят дейността си

54 болници са поискали да разширят дейността си

Здравното министерство е разрешило на 31, останалите чакат отговор, има и две заявки за нови лечебни заведения

Държавата си препоръча да спре роенето на болници

Държавата си препоръча да спре роенето на болници

25% от леглата в тях са излишни, развитието им трябва да става в рамките на вече съществуващите, се казва в Националната карта на дългосрочните нужди от здравни услуги

Роенето на болници скандализира и ПП

Роенето на болници скандализира и ПП

Поредното лечебно заведение е на път да се построи в Плевен, при това върху детска площадка и в нарушение на ЗУТ, алармираха днес от партията, визирайки проект на Търговска лига

КЗК отказа да се занимава със „Сърце и мозък

КЗК отказа да се занимава със „Сърце и мозък

Решението на комисията е по искането на частната болница за разглеждане на картел между лечебни заведения в Бургас

Още болници искат ред в сектора от президента

Още болници искат ред в сектора от президента

След Бургас и лечебните заведения в Плевен призовават властите да спазват здравната карта и дори да наложат мораториум за нови дейности

ТЛ строи „Мама и аз

ТЛ строи „Мама и аз" в Плевен

Тя се води за разширение на вече съществуващата болница „Сърце и мозък", за целта Общинският съвет утре ще гласува промяна в устройствения план на града
СО даде нужния терен за Детската болница

СО даде нужния терен за Детската болница

Той ще бъде приобщен към държавните имоти, които бяха избрани за изграждане на дългоочакваното лечебно заведение, каза кмета Йорданка Фандъкова
Някой има интерес от роенето на болници

Някой има интерес от роенето на болници

Писмо до президента с молба да се спазват законите и да се сложи ред в здравната система изпратиха пет болници от Бургас. Защо се стига до подобна ситуация, има ли нужда от нови легла и болници, попитахме д-р Цветомир Цветков.
Въпросът е в начина на взимане на решения

Въпросът е в начина на взимане на решения

Искаме да ни представят анализ и критерии за избора на терена за националната детска болница в Горна Баня, казва Надежда Цекулова
1 2 3 4 5 ... 10 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Има ли реалистични изгледи у нас да се проведе здравна реформа?

Януари 2023 Предишен Следващ