Парламент

Партиите ревизират пенсиите

04-11-2022 15:57
ПП предлага промяна на швейцарското правило, От БСП внесоха законопроект за актуализация на пенсиите, а от ДПС за изменения свързани със стажаПартиите ревизират пенсиите
Clinica.bg

press@clinica.bg
Партиите в парламента внесоха три различни законопроекта за промяна на пенсиите. Идеите за ревизия на Кодекса за социално осигуряване са на "Продължаваме промяната", БСП и ДПС и имат за цел да се повишат доходте на възрастните хора с оглед на растящата инфлация.
Законопроектът на ПП предвижда промени в действащия механизъм за осъвременяване на пенсиите или така нареченото „Швейцарско правило".

Основната цел е да не се допускат

повече разминавания между старите и новоотпуснатите пенсии на хора с еднакъв стаж и принос към системата Чрез промените доходите на пенсионерите ще се индексират със 100% от нарастване на средния осигурителен доход или със 100% от нарастването на инфлацията, в зависимост от това кой показател нарасне повече. Според депутатите от ПП изменението на швейцарското правило е крайно наложително за пенсионната система. Тази промяна не допуска отново да се получат разминавания между старите и новоотпуснатите пенсии в бъдеще. „През годините наблюдавахме как хора с еднакъв стаж и принос в системата получават различни доходи, а това създава несправедливост в системата", казват оттам.

 

Според настоящия механизъм за осъвременяване,

 

който действа вече 16 години, досега пенсиите са индексирани единствено с 50% от нарастване на средния осигурителен доход и 50% от нарастване на инфлацията. Също така през 2010, 2011, 2012, 2017, 2018 и 2019 г. правилото дори не се е прилагало. Така при отпускане на нова пенсия тя се изчислява с целия натрупан ръст на осигурителния доход, което създава разликата между старите и новите пенсии, обясниха още от ПП. Според тях предложената промяна няма да постави под риск финансовата устойчивост на пенсионната система и държавния бюджет, тъй като при осъвременяване с целия ръст на осигурителния доход, приходната част ще бъде подсигурена от съответните увеличени постъпления от осигуровки. В случаите на осъвременяване с ръста на инфлацията, приходната част ще бъде подсигурена от увеличените постъпления в държавния бюджет поради инфлацията.

 

Промени в КСО предлагат и от БСП.

 

Левицата иска пенсиите, отпуснати до 24 февруари 2021 г. да се преизчислят от 1 януари 2023 г. с 1.35% за всяка година осигурителен стаж. Te предлагат още сумите, отпуснати до 31 декември 2020 г., да се преизчисляват от 1 юли 2023 година като индивидуалният коефициент се умножи по средномесечния осигурителен доход за страната за 2021 г. „Немалка част от българските граждани са с доходи на границата на физическото оцеляване. Бедността и неравенствата достигат недопустими размери", казват от БСП. Те напомнят, че при линия на бедност от 413 лв. за тази година и очаквана от 504 лв. за следващата, в момента минималната пенсия е 467 лв. От левицата отбелязват, че предложеният законопроект е само една от необходимите стъпка в търсене на трайно решение за адекватността на размера на пенсиите. В противен случай би се задълбочил още повече проблема с един от основните принципи на осигуряване, какъвто е принципът на равнопоставеността.

 

ДПС пък предлага понятието „действителен стаж"

 

в КСО да се допълни, когато става дума за хора, на които не им достига стаж за пенсиониране. Така например те предлагат наборната служба да се зачита за стаж, защото макар и да не е обект на трудово правоотношение е била задължение на всички по закон. Те напомнят, че тя се признава за стаж при пенсиониране при други случаи, което поставя една група хора в неравнопоставеност. Също така се предлага за трудов стаж да се предлага и времето, през което хората са били репресирани, били са в затвори, лагери, места за задържане, както и времето през което не са работили, защото са били интернирани, изселвани и заселвани. Законопроектът предвижда годишно по 3000 новопенсионирани души по предлагания ред. Средният размер на получаваните пенсии по този ред през 2021 г. е 314.50 лв. Така средномесечно допълнителният разход се очаква да бъде в размер на 629 хил. лв.

Работодатели срещу промени в КТ

 

Българската стопанска камара (БСК) не подкрепя предложението за промени в Кодекса на труда, въвеждащи автоматизъм при определянето на минималната работна заплата (МРЗ), съобщиха междувременно от работодателската организация. Законопроектът е внесен от Корнелия Нинова и група народни представители и предвижда МРЗ да се определя като не по-малко от 50% от средната брутна работна заплата за страната, като определянето й да става в срок до 31 октомври на текущата година.


КЗК разследва хранителния сектор

КЗК разследва хранителния сектор

Ведомството ще проверява търговски вериги, птицевъди и млекопроизводители за „тайни договорки" и антиконкурентно поведение, образувани са три досъдебни производства
Отказват „водни помощи“ за социално слаби

Отказват „водни помощи“ за социално слаби

За този проблем омбудсмана проф. Диана Ковачева сезира премиера Гълъб Донев
Увеличиха командировъчните у нас и в чужбина

Увеличиха командировъчните у нас и в чужбина

Министерският съвет одобри двете наредби, които регламентират по-високи дневни суми
С 16.1% са скочили разходите за труд

С 16.1% са скочили разходите за труд

С толкова са се увеличили те за работодателите за един отработен час в края на 2022 г., показват данните на НСИ
Подкрепа за ръста на командировъчните

Подкрепа за ръста на командировъчните

По-високите суми получиха принципно одобрение от Националния съвет за тристранно сътрудничество, за негови зам.-председатели бяха избрани  Димитър Манолов и Цветан Симеонов
940 лв. минимална заплата от 2024 г.

940 лв. минимална заплата от 2024 г.

Това предлага министерството на финансите в проектобюджета на държавата
Защо пенсиите се преизчисляват от 1 април

Защо пенсиите се преизчисляват от 1 април

Ако механизмът се прилага от 1 януари на всяка година с допълнително придобития осигурителен стаж до края на предходната календарна година, това не би донесло допълнителни ползи за хората, казват от НОИ
Вече плащат помощите при забавен ТЕЛК

Вече плащат помощите при забавен ТЕЛК

На 15 март финансовата подкрепа е била изплатена на 1142- ма души, а през следващата седмица ще стартират плащанията за още 2184, казват от АСП
9.9% е инфлацията в ЕС през февруари

9.9% е инфлацията в ЕС през февруари

У нас тя е 13.7% на база на Хармонизирания индекс на потребителските цени, показват данните на Евростат
15.1% от младежите нито учат, нито работят

15.1% от младежите нито учат, нито работят

Става дума за възрастовата група 15-29 години, показват данните на Националния статистически институт
1 2 3 4 5 ... 64 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Очаквате ли партиите да изпълнят предизборните си обещания в сферата на здравеопазването, след като влязат в Парламента?

Март 2023 Предишен Следващ