Коментар

Търсим диалог, но ни пренебрегват

08-11-2022 06:31
Необходими са спешни мерки, за да не погълне инфлацията средствата за помощните средства, казва Иван НиколовТърсим диалог, но ни пренебрегват
Силвия
Силвия
Николова
silnikol@gmail.com
Здравната каса ще актуализира спецификацията на помощните средства за хората с увреждания. Какво трябва да се промени, попитахме Иван Николов. Той е част от Център за психологически изследвания, който е национално представена организация в Националния съвет за хората с увреждания.
Списъкът с медицинските изделия за хора с увреждания наистина трябва да бъде актуализиран, като се спазват всички както европейски, така и световни регламенти, и указания за тяхното използване. Неприятното е, че не само аз, но и колеги от национално представени организации не сме запознати в детайли за какво точно става дума.

От няколко години в тази сфера има огромен хаос,

който се задълбочава особено, след като медицинските изделия преминаха под шапката на Националната здравноосигурителна каса. Със сигурност, трябва да се даде някакъв толеранс, за да се напасне системата и тя да заработи добре, но хаосът трябва да бъде изчистен.

 

При тази повишаваща се инфлация с всеки изминал

 

месец, с всяка изминала седмица трябва да се вземат решителни и бързи мерки, за да не погълне тя средствата за тях. Едва ли някой би подходил към актуализацията на списъка и тяхното финансиране със зла умисъл. Належащо обаче е, ние, национално представените организации да сме наясно, да ни информират навреме – нещо, което не винаги се случва.

 

Честите смени на правителства и политически

 

неразбории водят до това, че Националният съвет на хората с увреждания не се използва по предназначение, нещата не се свеждат до нашето знание, което определено не е наша грешка. Ние винаги сме търсили и търсим диалог и се надяваме да го имаме независимо дали имаме насреща си служебен кабинет и здравен министър или избрани такива. Комуникацията напоследък обаче става доста трудна. Апелирам, че тя трябва да се подобри.

 

Сега някой взима решения, без да се съобразява

 

с нас. Има регламент, разписан в Закона за хората с увреждания и ние настояваме, че той трябва да бъде спазван. Досега с Министерството на труда и социалната политика и министър Лазаров винаги сме били и сме в отлична комуникация. Малко по-трудно се случват нещата с Министерството на здравеопазването, там малко странят от нас. Убеден съм обаче, че с двустранно добра воля, а ние имаме обра воля, ще постигнем добри решения.

 

Едно от най-належащите към момента е финансовите

 

средства за медицинските изделия да не бъдат погълнати от инфлацията. По този въпрос трябва да е вземат спешни решения, като ние сме готови да участваме с осъждането им. Освен това, от списъка трябва да отпаднат някои медицински изделия и да бъдат включени нови, защото някои от по-старите не само, е не помагат, но могат и да бъдат опасни за хората с увреждания.

 

Надявам се съвсем скоро нещата да сработят и ние

 

да седнем на масата за обсъждания и дискусии. Освен това, медицинските изделия за ин витро диагностиката, за които проект за промяна в нормативната уредба предвижда болниците сами да си ги произвеждат също трябва да са под особено внимание. Това е специфична група медицински изделия. Редно е да бъде регламентирано и конкретизирано тяхното използване според европейските директиви, защото сега те влизят донякъде в колизия с европейските норми. Много малко държави си позволяват това нещо и ние не бива да сме една от тях.


До 20 хил. за бизнес на хора с увреждания

До 20 хил. за бизнес на хора с увреждания

С до 740 000 лв. ще се финансират предложения за създаване на Центрове за защитена заетост, казват от ресорната агенция
Приеха новата формула за ТЕЛК

Приеха новата формула за ТЕЛК

Министерският съвет одобри промените в Наредбата за медицинската ескпертиза, каза здравният министър д-р Асен Меджидиев
До 100 хил. лв. за достъпна среда

До 100 хил. лв. за достъпна среда

Социалното министерство вече набират проектни предложения по националната програма, документи се подават до 24 април, казаха оттам
Освободиха шефка на ТЕЛК в Благоевград

Освободиха шефка на ТЕЛК в Благоевград

Тя е д-р Елена Дюлгерова, която досега бе начело на една от комисиите в областната болница, причина за решението са множество жалби от пациенти
Окончателно приеха промените за ТЕЛК

Окончателно приеха промените за ТЕЛК

Хората няма да остават без доходи, ако се забавят решенията им от експертните комисии

Приемат промените за ТЕЛК спешно

Приемат промените за ТЕЛК спешно

След вчерашните протести народните представители одобриха на първо четене в зала измененията в Закона за хората с увреждания
Внасят медицинската експертиза в МС

Внасят медицинската експертиза в МС

Това ще стане най-рано в края на януари, предстои наредбата да бъде обсъдена от кабинета след постъпилите предложения по време на обществените консултации, казаха от МЗ
МС да приеме промените в наредбата за ТЕЛК

МС да приеме промените в наредбата за ТЕЛК

Не може всеки, който дойде на власт да експериментира с нас, от 2018 година сме по площадите, казва Павлина Григорова
Мъж започва гладна стачка заради ТЕЛК

Мъж започва гладна стачка заради ТЕЛК

Хора с увеждания излизат на протест утре пред МС, настояват кабинетът да приеме промените за медицинската експертиза
Повече средства за 670 000 души с увреждания

Повече средства за 670 000 души с увреждания

Помощите се увеличават с 22% от Нова година заради ръста на минималната заплата

1 2 3 4 5 ... 54 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Има ли реалистични изгледи у нас да се проведе здравна реформа?

Януари 2023 Предишен Следващ