коментар

Промяна във формулата на СЕСПА ще наруши законите

02-11-2022 06:10
Забраните за износ не решава реалните проблеми на пациентите, а служат за отклонение на вниманието от липсата на политика по лекарствоснабдяването, казва Боряна МаринковаПромяна във формулата на СЕСПА ще наруши законите
Clinica.bg

press@clinica.bg

След анализ на работата на електронната система за мониториране на лекарствения пазар у нас - СЕСПА, предходният екип на Министерството на здравеопазването направи промени в начина на изчисление на недостига на медикаменти. Сега служебният екип обсъжда вариант, в който да върне старата формула. Засегнати от подобна промяна ще са единствено и само легалните паралелни дистрибутори на лекарства. Защо въпросът се повдига отново и има ли основание за това, коментира Боряна Маринкова, директор на БАРПТЛ.

Тиражираните в пространството тези създават некоректна представа за ситуацията. Действащата в момента формула напълно съответства на закона за лекарствата в хуманната медицина за разлика от предходната. Министерство на здравеопазването след одит от Информационно обслужване откри грешка и Изпълнителната агенция по лекарствата приложи коректния по нормативната ни рамка алгоритъм за изчисление на недостиг. Каквато и да е промяна във формулата, тя ще доведе до нарушение на действащото законодателство.


Забраните за износ не решават

реалните проблеми на пациентите, напротив, те служат само за отклонение на вниманието от проблемите на политиката на лекарствоснабдяването у нас. Всяка година около 300 лекарства се изтеглят от България заради ценови натиск, няма политика спрямо производителите за поддържане на темповете и количествата лекарства от внос, няма бързи механизми за вътреобщностни доставки при остър недостиг.


БАРПТЛ заедно с Федерация

Български пациентски форум изгради първата у нас интернет-платформа за сигнали за недостиг на лекарства, която функционира вече 3 години. Получили и обработили сме вече близо 1800 сигнала, които показват причините за сигнализиране на недостиг на лекарства от страна на пациентите. В момента наболелите липси в аптечната мрежа включват няколко лекарствени продукти:

кортикостероид за небулизатор поради недостатъчен внослекарство за диабет, чийто дефицит се регистрира в цяла Европа ибупрофен сироп поради промяна в дистрибуцията на централно ниво в ЕСлекарство за епилепсия поради силно ограничена квота за внос за Българиякапки за очи поради трайно преустановен внос


Информация от веригата на

лекарствоснабдяване не потвърждава липса на нискомолекулни хепарини, този недостиг касаеше периода на пандемията и е некоректно да се дава като пример в момента.

Другият продукт за инхалации на деца, който отчете недостиг през миналата зима, към момента е наличен и дори са осигурени големи доставки от паралелен внос.


Сестрите в Шотландия с нови заплати

Сестрите в Шотландия с нови заплати

Профсъюзът им, както и този на акушерките приеха предложението на правителството за 6.5% увеличение на възнагражденията от април и така се прекратява заплахата от стачки
Пролетни хирургични дни в Русе

Пролетни хирургични дни в Русе

Те ще се проведат в периода между 24 и 26 март, oчаква се над 200 специалисти от страната и чужбина да вземат участие
Нова възможност за деца с артрит

Нова възможност за деца с артрит

Здравната каса започва да реимбурсира Tofacitinib, след като Надзорният съвет одобри критериите за реимбурсация

Доставиха 27 650 опаковки Ozempic

Доставиха 27 650 опаковки Ozempic

Вече са извършени първите доставки към търговци на едро, в утрешния ден разпределението ще продължи, казаха от МЗ
Димитър Маринов начело на фармцевтите

Димитър Маринов начело на фармцевтите

Той бе избран днес за председател на съсловната организация в надпревара с още трима свои колеги

Тази година ще поставяме нова генерация изкуствени сърца

Тази година ще поставяме нова генерация изкуствени сърца

Миналата седмица лекарите в "Проф. Ал. Чирков" направиха сложна операция, при която отстраниха огромен тумор на сърцето. Често ли идват толкова усложнени пациенти, какво е нивото на кардиохирургията ни, попитахме проф. Димитър Петков. 

Гратисен период за промени в търговете с лекарства

Гратисен период за промени в търговете с лекарства

До 25 октомври тази година дистрибуторите в тях ще могат да кандидатстват не по всички позиции

Лекари от Бургас даряват кръв

Лекари от Бургас даряват кръв

Те са от университетската болница, а акцията е насочена към болни без близки, медиците призоваха и колегите им от други лечебни заведения да се включат
Нови пенсии за 335 932 работещи

Нови пенсии за 335 932 работещи

Служебното преизчисляване ще важи от 1 април, казват от Националния осигурителен институт
Oтменят правилника на комисията по етика към МС

Oтменят правилника на комисията по етика към МС

Прави се с цел синхронизация на законодателството, предвижда проект за постановление на МС
1 2 3 4 5 ... 191 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Очаквате ли партиите да изпълнят предизборните си обещания в сферата на здравеопазването, след като влязат в Парламента?

Март 2023 Предишен Следващ