коментар

Чакаме от МЗ решение на проблема с медицинските храни

04-11-2022 06:30
Нашето предложение е три кода да се добавят до този на основното заболяване, така че всички специалисти да могат да ги изписват, казва д-р Антоанета ТончеваЧакаме от МЗ решение на проблема с медицинските храни
Clinica.bg

press@clinica.bg

Осигуряването на специални медицински храни за пациентите, които имат нужда от тях и досега остава нерешен проблем в България. Здравната каса финансира жизненоважните продукти едва за няколко диагнози, всички останали са принудени да си ги набавят сами. Колко голям е проблемът, колко хора засяга и с какви диагнози, защо не се решава и има ли светлина в тунела попитахме д-р Антоанета Тончева. Тя е един от хората, които се борят за решаването на проблема у нас, като част от Сдружение „Общност Мостове", въпреки че работи в Университетската болница в Регенсбург.

Липсата на достъп до медицински храни за всички нуждаещи се, в това число деца и възрастни, е проблем, който в България датира от доста години. Вече почти пет години комуникираме с различни институции, включително МЗ и НЗОК, в момента сме част от работна група, на която първото заседание беше тази седмица, но все още няма конкретен резултат. Изпратихме на всички участници в тази група всички материали по темата отново и очакваме дата за второ заседание в идната седмица. Междувременно напомнихме и от кои експертни съвети към МЗ е редно да се поиска становище по казуса с нуждата от медицински храни.


Потърпевшите


Никой не знае колко души засяга проблемът, защото у нас няма регистър на пациентите, които се нуждаят от медицинска храна нито по възраст, нито по група заболявания. Има малки проучвания, които са правени от различни педиатрични клиники в страната и които бяха очертали едни числа преди пандемията, но те засягат само деца със специфични заболявания. У нас няма регистър на хората, прекарали инсулт или на тези с церебрална парализа, които в даден период от живота си също имат нужда от подкрепа и медицинско хранене. Ние можем да се позовем на някакви числа на база световни статистики, но те няма да отразяват реалната ситуация у нас. Самото МЗ също не знае за колко души става въпрос. Но предполагаме, че няколко хиляди души на година биха имали нужда от медицинска храна.


Диагнозите


Сред тях са хора с церебрална парализа, прекарали инсулти, с МС, пациенти с липса на гълтателни рефлекси заради настъпила парализа, друга голяма група са тези с хранителни разстройства, също така онкопациенти в активен период на терапия. Сред нуждаещите се от медицински храни са и пациенти с различни редки заболявания, като Болест на Крон, Улцерозен колит и др. В момента за тях има вариант да получават медицинска храна само в болнична среда, но не и в домашни условия. Някои от пациентите с вродени метаболитни заболявания в България дори не фигурират в списъка с редки болести, а те също биха се нуждали от медицински храни.


Последиците


Разходите за всеки пациент зависят от консумацията на количеството храна. Някои пациенти имат нужда само от добавъчно хранене, а на други се налага да приемат изцяло медицинска храна чрез сонда или гастростома. За някои семейства това икономическо препятствие възлиза на 800-1000 лв. месечно, а за други надхвърля 3-4 хил. лв. месечно. Когато става дума за хранене с гастростома при пациенти, навършили пълнолетие, трябва да се знае, че консумативите също не се покриват от НЗОК.


Какво поема НЗОК


В момента НЗОК реимбурсира медицинските храни в извънболничната помощ за единици диагнози като фенилкетунорията. Спиналната мускулна атрофия е единственото невродегенеративно заболяване, за което през февруари 2019 г., когато то беше вкарано в списъка с редките болести, Надзорният съвет на НЗОК прие, че може да се покрива и храна. До момента обаче не ми е известно някой пациент да се е възползвал от подобна възможност. Родителите си ги купуват сами или със средства от дарения.


Решението


Има кодове, които отразяват състоянието „недохранване", те са по МКБ-10. Има три кода - за умерена, средна и тежка малнутриция следствие на заболяване. Нашето предложение е тези кодове да могат да бъдат добавяни до кода на основното заболяване и които кодове да могат да бъдат изписвани от всички медицински специалисти, т.е. те да могат да предписват медицинска храна. Според нас тези кодове трябва да могат да се изписват от специалиста, който има най-близък поглед върху пациента – педиатър, гастроентеролог, диетолог. Това сме предложили на МЗ, а в работната група, която вече се сформира, може да се каже как това нормативно да се уреди.

За съжаление първата работна групи, която досега беше създадена, за да се реши този проблем, не даде резултат. От 21 октомври има нова работна група и се надяваме този път възможно най-скоро да се реши нормативно въпроса с добавянето на тези три кода и да се уреди различни специалисти, а не само един, да могат да ги изписват. След това НЗОК трябва да проведе договаряне на тези храни, помолихме МЗ да направи и регистър с пациентите, които имат нужда от медицински храни, за да разполагаме с точни данни занапред.


Док Интернешънъл не се занимава с търговия на лекарства

Док Интернешънъл не се занимава с търговия на лекарства

Съобщението на фирмата е във връзка с неверни твърдения на турския сайт Turkomeds.com
1 млн. за ваксини и тестове за коклюш

1 млн. за ваксини и тестове за коклюш

Средствата са одобрени от кабинета и ще бъдат приведени по бюджета на здравното министерство
Половината заповеди за лечение в чужбина са за лекарства

Половината заповеди за лечение в чужбина са за лекарства

Над 77 млн. е дала здравната каса миналата година, близо 97% от тях са отишли за медикаменти и медицински изделия, същото е и през тази

Касата преполови парите за онколекарства

Касата преполови парите за онколекарства

За първите 4 месеца на годината фондът е платил 418 млн., затова компаниите ще настояват за допълнителни средства за медикаменти от 100 млн.
Обновяват фарма ръководството по пневмология

Обновяват фарма ръководството по пневмология

Актуализира се правната регламентация на терапевтичния подход при лечение на туберкулоза и белодробна болест, причинена от нетуберкулозни микобактерии
Още месец без износ на инсулин

Още месец без износ на инсулин

Здравният министър д-р Галя Кондева удължава срока на заповедта до 16 юни, съобщиха от МЗ

Обжалват указанията за медицински храни

Обжалват указанията за медицински храни

Националната мрежа за децата иска отмяната и пренаписването им, защото смята, че има дискриминативни текстове, които ще лишат пациентите от безплатната помощ
НЗОК с инструкции за безплатната терапия за редки болести

НЗОК с инструкции за безплатната терапия за редки болести

Пациентите над 18 години ще могат да продължат да я получават срещу сключването на договор, гласят правилата

Болницата в Бургас не е издала е-рецепта

Болницата в Бургас не е издала е-рецепта

Вижда се, че пациентът не може да си получи лекарствата, а аптеката, ако ги отпусне, ще направи нарушение, казва Димитър Маринов
„Сърце и мозък

„Сърце и мозък" с рецепта само за една аптека

Предписанието за лекарства не могло да бъде открито в друг обект в центъра на Бургас
1 2 3 4 5 ... 161 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Според вас в страната има ли нужда от още болници за активно лечение?

Май 2024 Предишен Следващ