коментар

Чакаме от МЗ решение на проблема с медицинските храни

04-11-2022 06:30
Нашето предложение е три кода да се добавят до този на основното заболяване, така че всички специалисти да могат да ги изписват, казва д-р Антоанета ТончеваЧакаме от МЗ решение на проблема с медицинските храни
Clinica.bg

press@clinica.bg

Осигуряването на специални медицински храни за пациентите, които имат нужда от тях и досега остава нерешен проблем в България. Здравната каса финансира жизненоважните продукти едва за няколко диагнози, всички останали са принудени да си ги набавят сами. Колко голям е проблемът, колко хора засяга и с какви диагнози, защо не се решава и има ли светлина в тунела попитахме д-р Антоанета Тончева. Тя е един от хората, които се борят за решаването на проблема у нас, като част от Сдружение „Общност Мостове", въпреки че работи в Университетската болница в Регенсбург.

Липсата на достъп до медицински храни за всички нуждаещи се, в това число деца и възрастни, е проблем, който в България датира от доста години. Вече почти пет години комуникираме с различни институции, включително МЗ и НЗОК, в момента сме част от работна група, на която първото заседание беше тази седмица, но все още няма конкретен резултат. Изпратихме на всички участници в тази група всички материали по темата отново и очакваме дата за второ заседание в идната седмица. Междувременно напомнихме и от кои експертни съвети към МЗ е редно да се поиска становище по казуса с нуждата от медицински храни.


Потърпевшите


Никой не знае колко души засяга проблемът, защото у нас няма регистър на пациентите, които се нуждаят от медицинска храна нито по възраст, нито по група заболявания. Има малки проучвания, които са правени от различни педиатрични клиники в страната и които бяха очертали едни числа преди пандемията, но те засягат само деца със специфични заболявания. У нас няма регистър на хората, прекарали инсулт или на тези с церебрална парализа, които в даден период от живота си също имат нужда от подкрепа и медицинско хранене. Ние можем да се позовем на някакви числа на база световни статистики, но те няма да отразяват реалната ситуация у нас. Самото МЗ също не знае за колко души става въпрос. Но предполагаме, че няколко хиляди души на година биха имали нужда от медицинска храна.


Диагнозите


Сред тях са хора с церебрална парализа, прекарали инсулти, с МС, пациенти с липса на гълтателни рефлекси заради настъпила парализа, друга голяма група са тези с хранителни разстройства, също така онкопациенти в активен период на терапия. Сред нуждаещите се от медицински храни са и пациенти с различни редки заболявания, като Болест на Крон, Улцерозен колит и др. В момента за тях има вариант да получават медицинска храна само в болнична среда, но не и в домашни условия. Някои от пациентите с вродени метаболитни заболявания в България дори не фигурират в списъка с редки болести, а те също биха се нуждали от медицински храни.


Последиците


Разходите за всеки пациент зависят от консумацията на количеството храна. Някои пациенти имат нужда само от добавъчно хранене, а на други се налага да приемат изцяло медицинска храна чрез сонда или гастростома. За някои семейства това икономическо препятствие възлиза на 800-1000 лв. месечно, а за други надхвърля 3-4 хил. лв. месечно. Когато става дума за хранене с гастростома при пациенти, навършили пълнолетие, трябва да се знае, че консумативите също не се покриват от НЗОК.


Какво поема НЗОК


В момента НЗОК реимбурсира медицинските храни в извънболничната помощ за единици диагнози като фенилкетунорията. Спиналната мускулна атрофия е единственото невродегенеративно заболяване, за което през февруари 2019 г., когато то беше вкарано в списъка с редките болести, Надзорният съвет на НЗОК прие, че може да се покрива и храна. До момента обаче не ми е известно някой пациент да се е възползвал от подобна възможност. Родителите си ги купуват сами или със средства от дарения.


Решението


Има кодове, които отразяват състоянието „недохранване", те са по МКБ-10. Има три кода - за умерена, средна и тежка малнутриция следствие на заболяване. Нашето предложение е тези кодове да могат да бъдат добавяни до кода на основното заболяване и които кодове да могат да бъдат изписвани от всички медицински специалисти, т.е. те да могат да предписват медицинска храна. Според нас тези кодове трябва да могат да се изписват от специалиста, който има най-близък поглед върху пациента – педиатър, гастроентеролог, диетолог. Това сме предложили на МЗ, а в работната група, която вече се сформира, може да се каже как това нормативно да се уреди.

За съжаление първата работна групи, която досега беше създадена, за да се реши този проблем, не даде резултат. От 21 октомври има нова работна група и се надяваме този път възможно най-скоро да се реши нормативно въпроса с добавянето на тези три кода и да се уреди различни специалисти, а не само един, да могат да ги изписват. След това НЗОК трябва да проведе договаряне на тези храни, помолихме МЗ да направи и регистър с пациентите, които имат нужда от медицински храни, за да разполагаме с точни данни занапред.


БФС иска забрана на вертикалната интеграция

БФС иска забрана на вертикалната интеграция

Това ще намали дефицита на лекарства, от съсловната организация настояват и за временен мораториум за нови аптеки

Завишаването броя на леглата е като подвижни пясъци

Завишаването броя на леглата е като подвижни пясъци

Кой носи вина за дефицита на лекарства, защо не се спира криминалния реекспорт и какво мисли за идеите на проф. Христо Хинков за реформа на болничната помощ, попитахме проф. Асена Сербезова в качеството й на пръв здравен министър на „Продължаваме промяната".

ИАЛ с 400 проверки на аптеки и дистрибутори

ИАЛ с 400 проверки на аптеки и дистрибутори

Те са реализирани от началото на годината досега, в резултат има 21 наказателни производства

ГЕРБ пак внесе проекта си за онколекарствата

ГЕРБ пак внесе проекта си за онколекарствата

С него обаче се отваря по-широко вратата за увеличението на цените им при реимбурсирането от НЗОК в сравнение с предложението на ПП-ДБ

Дистрибутори се разграничиха от незаконния паралел

Дистрибутори се разграничиха от незаконния паралел

Според двете големи асоциации формулата на СЕСПА е била променена, за да се спази закона, а службите трябва да спрат криминалния износ на лекарства
ДАНС докладва за незаконен паралел

ДАНС докладва за незаконен паралел

В него са участвали дистрибутори, които са купували лекарства от аптеки и болници, от ГЕРБ искат прокуратурата да провери има ли престъпление

Нова ревизия за цените на онколекарствата

Нова ревизия за цените на онколекарствата

НЗОК да плаща средната от петте най-ниски, когато няма действащ централен търг, предвижда предложение на ПП за промени в ЗЗО

Фирми изнасяли дефицитни лекарства

Фирми изнасяли дефицитни лекарства

Това е ставало с толеранса на властимащи, показва писмо на ДАНС, но депутатите предприеха мерки
МЗ се отказа от лекарства в автоматите

МЗ се отказа от лекарства в автоматите

За по-малко от денонощие скандалното предложение за промени напусна официалната страница на ведомството

FDА забрани опасни капки за очи

FDА забрани опасни капки за очи

Осем компании не трябна да произвеждат и пускат на пазара тези лекарства, защото не са одобрени, предупреждава американският регулатор
1 2 3 4 5 ... 141 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Какви са очакванията ви от Методиката на МЗ за изработване на нова здравна карта?

Септември 2023 Предишен Следващ