Портрет

Живот с широко отворени очи

21-03-2016 08:48
Има нужда от промяна на здравната система, смята проф. Ива ПетковаЖивот с широко отворени очи


В най-женския месец на годината продължаваме с обещанието си да ви представяме дамите в бели престилки. Тази седмица ни гостува проф. Ива Петкова. Tя е началник на Клиниката по очни болести в Александровска болница.
Болярки – така наричат жените, родени в старопрестолният град, които излъчват достолепие и респект с поведението и реализацията си. Проф. Ива Петкова е родена във Велико Търново в семейство на баща лекар – ренгетолог и майка учителка. Малката Ива от малка усещала влечение към точните науки, повлияна от средата, вкоято е отрасла. Тя записва и завършва математическата гимназия в родния си град и до днес с увлечение следи всички публикации за новостите в света на фундаменталните науки.

Медицината открива покрай необикновените хора, които умеят да разширяват кръгозора ти. Нейното семейство се сближава с фамилията на известния по онова време д-р Рашков, ръководител на Клиниката по ревматология. Неговите приятели и състуденти запленили девойката с ентусиазма и хъса, с който изучавали сложните медицински науки. Второкурсниците, каквито били по онова време, запалили младата Ива с любовта си към медицината и тя взела окончателното си решение да ги последва. Кандидатствала и първоначално е приета „Педиатрия" в Медицинска академия, но тъй като тази специалност, заимствана от съветските модели на образование, просъществувала само две години, впоследствие всички били прехвърлени и завършили като общи медици. Признава, че винаги е имала слабост към хирургията и затова се записала в кръжок по „Спешна хирургия" в Пирогов. По онова време всички, изучаващи тайните на човешкото тяло, с мерак стояли с часове в болницата, за да попиват знания и да се учат на занаят. Днес с носталгия проф. Петкова си спомня за онези години, когато като начинаеща я разпределили в екипа на проф. Пинкас, когото и тя, освен всички останали лекари, гледали с уважение и огромен респект. Със страхопочитание се отнасяли и към д-р Джо Златарски, който колегите му в бели престилки боготворяли. Наистина е шанс да се учиш от най-добрите, от такива великолепни коремни хирурзи, които учат с поведението си.

В 4-ти курс обаче съдбата я среща с проф. Петя Василева, която открива нови светове пред жадните за познания студенти. Тя забелязва амбициозната студентка и веднага я кани в нейния кръжок. Така започва кариерата на Ива Петкова в областта на офталмологията, днес професор и ръководител на Клиниката по очни болести в Александровска болница, един от най-известните и признати специалисти в тази област.

От 1983 година досега работи в Александровска болница. Междувременно, минава по всички стълбици на кариерното изграждане – като млад асистент дейността й е в областта на предния сегмент на зрителните органи, след това се прехвърля в екипа на доцентите Петровски и Гугучкова, където усвоява до прецизност и тънкостите на задания сегмент на очите. От тогава до сега проф. Петкова помага на пациенти с отлепена ретина, усложнения от диабет, кръвоизливи, като обобщава, че това е нейната „субспециалност".

Доцент става през 2006 година, а в 2013 г. вече е професор. През 2008 г. оглавява катедрата по офталмология в болницата, а от там минават много пациенти, студенти, кипи огромна дейност във всяко направление на заболяванията на виждащите сетива. Паралелно с това професорът не спира и своята преподавателска дейност, където колегите й я избират два мандата за шеф на катедрата.

При цялата си заетост, проф. Петкова намира време и за семейството си, най-вече за двете си дъщери Анна и Вера, които тръгват уверено по стъпките на амбициозната си майка. Двете момичета вече са завършили медицина, а едната от тях има специалност по очни болести и работи. Сестра й специализира в Германия и скоро и тя ще стане неин колега. Лекари са и сестрата и пременницата на проф. Петкова. Така че, ако един ден решат, спокойно биха могли да си направят семейна клиника. „Специалността ни е страшно интересна, особено пък за хора като нас, които се палят и вървят напред, обичаме да работим с любов и с благородство, амбициозни сме, дори понякога прекалено", споделя проф. Петкова. Която е от онези дами, за които е измислена фразата „огън жена".

Тя не се рее в облаците, а стъпва здраво по земята и е категорична, че не е редно да се подценяват парите като фактор, както е било по времето на социализма. Но пък трябва да има една тънка червена линия между парите и благородството в медицината, което задължава. Това, според нея означава, че никога не бива да се прекрачват правилата в медицината, заради финикийските знаци. С тъга признава, че в днешно време са малко добрите и грижовни стопани в разпределянето на бюджета в държавните и обществените лечебни заведения.

Другата й болка в професионален аспект е, че няма изградена добра система за задържане тук на младите лекари. Като майка и ръководител тя смята, че трябва да се направят постъпки така щото държавата да не търпи повече ощетявания от това, че дава пари за образованието на лекари, които после напускат страната и се реализират другаде. Това да е част от реформата на системата на здравеопазването. Защото сега от една страна държавата не плаща достатъчно на младите доктори, от друга, когато те емигрират, започва вайкането, че са били похарчени част от общите ни пари за обучението им.

Проф. Петкова е убедена, че ще се стигне до някакви позитивни реформи в системата, която тя толкова обича и й е посветила голяма живота си. Необходими са доста революционни промени и то в държавния сектор на здравеопазването, защото частният се адаптира по-добре. Но най-вече е нужна промяна в мисленето на лекарите, на медицинския персонал изобщо. Според нея не е нужно правилата за работа в здравеопазването да бъдат променяни от всеки следващ министър на този важен ресор, както се прави. Нормите трябва да се изпипват прецизно, вместо да се скалъпват на парче. Клиничните пътеки не са удачна форма за работа, а уравниловка, тъй като не позволяват да се отчита сложността на заболяванията и качеството на вложения труд, нито пък поощряват дейността на добрите лекари и заведения.

Натоварена с всички грижи и проблеми, които се е нагърбила да решава, в края на деня проф. Петкова се отправя към любимата си градина в двора на къщата й в столичния квартал „Овча купел". Там, в грижи за своите цветя, треви, храсти и дървета, тя релаксира най-пълноценно. Щом дойде пролет, хуква за нови сортове за разсад, защото красивите насаждения и слънцето й носят истинска наслада и радост. Другата й страст са пътуванията, но по обяснима причина – прекалената й заетост, може да си ги позволява по-рядко. Обожава Родопите и казва, че се зарежда дори когато само минава пътьом през красивата планина. Мрази да поучава и да дава съвети на дъщерите и студентите си, защото е наясно, че младите не приемат нравоученията положително. Твърди, че не е като майките от американските филми, които сутрин правят палачинки. Но е убедена, че най-правилното възпитание се предава с личния пример, който можеш да покажеш на детето си. Като специалист проф. Петкова препоръчва на света да се гледа с широко отворени позитивни очи.


Зъболекарят от България, който превзе света

Зъболекарят от България, който превзе света

Новоизбраният президент на Световната дентална федерация д-р Николай Шарков встъпва в длъжност след 2 години, каквато е англосаксонската система
Лекарят изобретател

Лекарят изобретател

За мен смисълът на живота е да бъдеш добър човек, да помагаш и да не се озлобяваш, казва д-р Йордан Спирдонов

Да ти дойде доктор на крака в село

Да ти дойде доктор на крака в село

Лекар и парамедик обхождат като доброволци самотни старци, сънародници в Англия купуват ЕГК, глюкомери храна за хората
Лекарят, който отказа да е депутат

Лекарят, който отказа да е депутат

В работата си акад. Григор Горчев залага на екипността, в семейството на толерантността и взаимните отстъпки
Най-младият член-кореспондент на БАН

Най-младият член-кореспондент на БАН

Проф. Николай Габровски има над 5000 операции зад гърба си, изключителен опит и голямо желание пак да кара колело
Венчана за науката

Венчана за науката

Проф. Радка Аргирова – човекът, който разконспирира мистерията на ХИВ, стана обект на интерес дори от Държавна сигурност
Пантата, който избра да е хирург

Пантата, който избра да е хирург

След култовата роля във филма „Войната на таралежите" и снимки с Ламбо, д-р Борил Петров не съжалява за отказа си да стане актьор
Доктор Миро

Доктор Миро

Д-р Мирослав Ангелов афишира, че е ром, за да амбицира повече девойки и младежи от етноса да поемат по пътя на науката
Мечта за сърце

Мечта за сърце

Трябва да има донорска карта, с която всеки човек да упоменава, ако иска да дари органите си, за да се избегне говоренето с близките, казва Марияна Резова
Да посрещнеш детската усмивка

Да посрещнеш детската усмивка

Шефът на Клиника по детска хирургия в „Пирогов" доц. Христо Шивачев е новият заместник-председател на Българския лекарски съюз
1 2 3 4 5 ... 22 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Февруари 2024 Предишен Следващ