постижения

ВМА отчете ремонти и липса на дългове

31-10-2022 12:05
Предстоят трудни години, със сигурност трябва да ограничим нивата на амбиция, но няма да спрем, каза проф. Венцислав МутафчисйкиВМА отчете ремонти и липса на дългове
Clinica.bg

press@clinica.bg

Добри финансови резултати, липса на дългове, обновяване на клиники и подготовка на кадри. Тези резултати отчете началникът на ВМА проф. Венцислав Мутафчийски по време на традиционна среща на ръководствата и представители на седемте болници, част от структурата на ВМА.

Въпреки известен спад в лечебната дейност в сравнение с периода преди пандемията, има нарастване на приходите от доболнична помощ и по линия на НЗОК и НОИ. Това дава възможност за повишаване възнагражденията на персонала и инвестиция в ремонти и апаратура, обясни проф. Мутафчийски и допълни, че всички клиники в столичната болница са реновирани.


„Създадохме най-модерния

операционен център на Балканите, ремонтирахме клиники и във военните болници във Варна и Сливен. Изцяло реновирано е общежитието в двора на болницата, изградихме Военномедицински симулационен тренировъчен център. За последните пет години инвестициите в модерна техника са се увеличили 20 пъти и този процес ще продължи, защото от това зависят възможностите ни за съвременно медицинско обслужване", поясни още началникът на ВМА.


Според данните почти двойно

се е повишило допълнителното материално стимулиране на персонала. Освен това ВМА е акредитирана по 35 научни специалности, като две от тях – Епидемиология и Пластично-възстановителна хирургия, са нови. Болницата може да обучава студенти и специализанти по 57 медицински специалности, което е с 12 повече в сравнение с предишния 5-годишен период на акредитация. Създадена е възможност и за специализация на медицински сестри – анестезиология и превързочна техника, обясни още проф. Мутафчийски. За преодоляване на кадровия дефицит във военните формирования пък са предприети дългосрочни мерки. 116 курсантите се обучават по специалността „Военен лекар", а за следващата учебна година са заявени нови 20 бройки и 10 места за военни медицински сестри. От тази година ВМА вече обучава парамедици и военнослужещи-санитарни инструктури.


Към насоките за развитие бяха

отнесени изграждане на клиничен тренинг център за обучение на млади лекари, покриващ огромен спектър от инвазивни и миниинвазивни процедури; реновация на клиники във всички военни болници; подмяна на амортизирана апаратура и развитие на роботизирана хирургия.

„Предстоят трудни години. Със сигурност трябва да ограничим нивата на амбиция, но няма да спрем, макар и с по-премерени крачки, защото предизвикателствата наистина са големи. Ние ще стегнем редиците, но в никакъв случай няма да спираме развитието и амбициите си за реновиране на базата, за закупуване на модерна апаратура, за добро заплащане и развитие на персонала", каза още проф. Мутафчийски.


Медтроник с нов мениджър за България

Медтроник с нов мениджър за България

Д-р Кремена Калинова е новият регионален директор, съобщиха от технологичната компания
Eli Lilly намалява със 70% цените на инсулина в САЩ

Eli Lilly намалява със 70% цените на инсулина в САЩ

Намерението идва в отговор на натиска от страна на обществото и властите заради повишените стойности през последните години

Властите официално клекнаха за онколекарствата

Властите официално клекнаха за онколекарствата

Заради проваления е-търг на МЗ от двама търговци, касата ще плаща на болниците каквито цени фактурират и това ще доведе до дефицит

Пфайзер с рекордни продажби за 2022

Пфайзер с рекордни продажби за 2022

Заради края на КОВИД обаче, през тази година компанията очаква по-малко приходи

Българин поема Тева и за Гърция

Българин поема Тева и за Гърция

Николай Хаджидончев ще отговаря за управлението на генеричната компания и в южната ни съседка

НОИ обяви конкурса за санаториуми

НОИ обяви конкурса за санаториуми

Институтът открива процедура за избор на изпълнители на дейността по профилактика и рехабилитация за 2023 година
Новартис съкращава 8000 души

Новартис съкращава 8000 души

Редукцията на персонал ще е по целия свят в опит да се спестят средства и наред с други промени в компанията
Нов акционер в Доверие

Нов акционер в Доверие

IFC, част от Световната банка, придобива почти 10% от българския пенсионен фонд
Amgen купува Horizon Therapeutics

Amgen купува Horizon Therapeutics

Постигнатото споразумение е за около 27.8 млрд. долара и ще е най-голямата сделка в сектора за годината

Нова болница за рехабилитация отваря врати

Нова болница за рехабилитация отваря врати

Тя се намира в полите на Витоша и разполага със 100 легла, официалното откриване е на 15 декември
1 2 3 4 5 ... 41 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Очаквате ли партиите да изпълнят предизборните си обещания в сферата на здравеопазването, след като влязат в Парламента?

Март 2023 Предишен Следващ