Медицина

Флуоресцентно навигиране при чернодрoбни тумори

31-10-2022 10:17
Заедно с 3D-компютър томографска симулация се подобрява резултата при операциите им, обяснява обясни д-р Елена Арабаджиева от Александровска болницаФлуоресцентно навигиране при чернодрoбни тумори
Clinica.bg

press@clinica.bg
Въпреки трудностите българското здравеопазване се развива. Иновативни методи за отстраняване на чернодорбни тумори се прилагат в "Александровска". Какви са те и техните предимства, разказва д-р Елена Арабаджиева от Отделението по гастро-интестинална, хепато-билиарна и панкреатична хирургия в болницата.
Новите методи са флуоресцентно и ехографски навигирана чернодробна хирургия, съвременни изследвания за функционалния капацитет на органа, както и предоперативна 3D компютър-томографска симулация. Чрез висчки тях се оптимизира диагностично-лечебният подход при пациенти с чернодробни тумори и се намаляват следоперативните усложнения и смъртността, обяснява д-р Арабаджиева.

 

Съвременни изследвания

Едно от най-сериозните усложнения, които могат да възникнат след резекция на черния дроб, е следоперативната чернодробна недостатъчност. Появата й е тясно свързана с обема и функционалния капацитет на остатъчния черен дроб. Затова, ключов фактор е точната оценка на чернодробната функция. „Изследването на статичните чернодробни показатели (AST, ALT, билирубин, албумин, GGT) би могло да даде информация за отсъствието или присъствието на чернодробно увреждане, но не може да даде количествена оценка за чернодробната функция", разяснява д-р Елена Арабаджиева.

 

Динамичните тестове

на чернодробната функция са по-чувствителни и осигуряват качествена и количествена оценка на функционалния капацитет на черния дроб. В световен мащаб най-популярният метод е чрез използването на определено контрастно вещество, което има свойството и да флуоресцира. То се отделя непроменено и почти напълно (97%) в жлъчния сок. Токсичността е изключително ниска, като алергичните реакции и страничните ефекти са докладвани в честота под 1/40000 случая.

Спектометрия

Лесно изпълним метод за оценка на чернодробната функция е спектрофотометрично определяне на концентрацията на контрастното вещество в кръвта, на 15 мин. след апликацията му. Методът се прилага в Клиниката по обща хирургия – I-ва хирургия, съвместно с Клинична лаборатория към УМБАЛ „Александровска". За прилагането му лекарите се водят по определени показания. Най-напред те правят оценка на функционалния чернодробен резерв на пациента, на който предстои чернодробна резекция. Методът е особено ценен, ако човекът е с цироза или стеатоза. Прави се прогноза за евентуалните следоперативните усложнения при предстоящата чернодробна операция, както и оценка на чернодробната функция на донора или кадаверичния черен дроб при планиране на чернодробна трансплантация. След това се пристъпва към неинвазивна оценка на порталната хипертония и вариците на хранопровода и ранна функционална оценка на графта след чернодробна трансплантация.


Волуметрия


Измерването на обема на бъдещия чернодробен остатък при пациенти, планирани за чернодробна резекция. Това се извършва чрез компютърно-томографско или магнитно-резонансно изследване - волуметрия. Специалистите предупреждават, че сериозните следоперативни усложнения при чернодробните резекции биха могли да се дължат и на нараняване на съдови структури по време на операцията, особено в случаите с налични вариации на кръвоснабдяването на черния дроб или при непосредствена близост на туморните лезии до големи кръвоносни съдове. За справяне с тези проблеми, както и за подобряване визуализацията на тумора и извършването на волуметрия, идва на помощ използването на предоперативната 3D компютър-томографска симулация, с която Клиника по обща хирургия – I-ва хирургия разполага.

 

Флуоресцентно навигираната хирургия

Това е най-новата практика в Клиниката по обща хирургия на УМБАЛ „Александровска". Флуоресценцията интраоперативно се открива от специализирана камера и след това се предава на стандартен монитор, което дава възможност за идентифициране на анатомични структури, където багрилото е налично, т.е. жлъчни пътища, съдове, лимфни възли, тумори. Злокачествените тумори на черния дроб задържат флуоресциращия контраст, което ги прави добре видими и улеснява резекцията им в негативни граници.


Предимства

От друга страна, методът дава възможност за откриване интраоперативно на допълнителни лезии, неустановени при предоперативните образни изследвания. Чрез интраоперативно прилагане на контраста през клон на порталната вена ясно се визуализират границите на порталните сегменти, които не са добре дефинирани чрез конвенционалните методи, като дава възможност да се идентифицират и регионите с нарушен венозен отток. По този начин се улеснява извършването на анатомична чернодробна резекция и се подобряват резултатите при резекциите, които биха могли да доведат до венозна оклузия (запушване) в остатъчния черен дроб.

Друго предимство на метода е, че подобрява и визуализацията на жлъчната система, особено при трудни холецистектомии (отстраняване на жлъчка, лапароскопски или отворени) и в хода на чернодробни резекции като флуоресценцията позволява ясно разграничаване между жлъчната система и околните тъкани.


Резултати

Ехографски навигираната чернодробна хирургия, прилагана комплексно с описаните по-горе методи в практиката на Клиника по обща хирургия– I-ва хирургия, УМБАЛ „Александровска", подобрява идентифицирането на чернодробните кръвоносни съдове и съответно отстраняването на туморните маси, които се намират в близост до тях, включително тези, разположени в дълбочина. По този начин може да се запази повече здрав чернодробен паренхим при извършване на едноетапни операции, особено в случаите с наличие на множество лезии, при които извършването на анатомична резекция е невъзможно.


Сложна двуетапна операция в ИСУЛ

Сложна двуетапна операция в ИСУЛ

Тя е извършена на 44-годишна жена от мултидисциплирен екип, в който участва и АГ специалист от Майчин дом, съобщиха от УМБАЛ „Царица Йоанна"
Спасиха сърцето на дете с

Спасиха сърцето на дете с "чадърче"

То е на 5 години, с вродена малформация, a интервенцията ще му позволи да живее пълноценно, съобщиха от УМБАЛ „Чирков"
Кои хормони пречат на отслабването

Кои хормони пречат на отслабването

Правилото на „калорийния дефицит" работи, ако сте здрави, имате ли метаболитно разстройство или хормонален дисбаланс, диетите и спортът са напразни усилия, казва д-р Анелия Нанкова
Малко известни рисковe за високо кръвно

Малко известни рисковe за високо кръвно

Около 50% от пациентите с обструктивна сънна апнея имат хипертония, казват кардиолозите от ИСУЛ
Боледуваме тежко заради пропусната профилактика

Боледуваме тежко заради пропусната профилактика

Не е възможно при близо 400 болници да има качествени услуги, но лобисти пречат на промяната на това положение, казва проф. Димитър Шишков
 Апнеята – крадецът на сън

Апнеята – крадецът на сън

Заболяването удря сърцето и причинява внезапна смърт, 40% от засегнатите страдат от хипертония, казва д-р Петър Калайджиев
Нов начин на писане спасява ръката

Нов начин на писане спасява ръката

Изследователите се надяват бъдещият им модел да залегне в педагогиката, първокласниците да учат по него, за да избегнат травми на ръката
Спешен случай размести програмата на УНГ-форум

Спешен случай размести програмата на УНГ-форум

Вместо планувания пациент, се наложи лекарите да оперират на живо 7-годишно дете от Сливен, чиито родители потърсиха в този момент спешна помощ в болница „Тракия"
Статия за детското здраве в Nature с българско участие

Статия за детското здраве в Nature с българско участие

Няма значение за развитието къде живеят малчуганите - в града или на село, а как, показва проучване
Ставаме по-тревожни след смяната на времето

Ставаме по-тревожни след смяната на времето

Постземетръсен синдром обхваща българина, някои ще страдат от него повече от година, предупреди психиатърът д-р Веселин Герев
1 2 3 4 5 ... 53 »
Банер
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Юни 2023 Предишен Следващ