Медицина

Флуоресцентно навигиране при чернодрoбни тумори

31-10-2022 10:17
Заедно с 3D-компютър томографска симулация се подобрява резултата при операциите им, обяснява обясни д-р Елена Арабаджиева от Александровска болницаФлуоресцентно навигиране при чернодрoбни тумори
Clinica.bg

press@clinica.bg
Въпреки трудностите българското здравеопазване се развива. Иновативни методи за отстраняване на чернодорбни тумори се прилагат в "Александровска". Какви са те и техните предимства, разказва д-р Елена Арабаджиева от Отделението по гастро-интестинална, хепато-билиарна и панкреатична хирургия в болницата.
Новите методи са флуоресцентно и ехографски навигирана чернодробна хирургия, съвременни изследвания за функционалния капацитет на органа, както и предоперативна 3D компютър-томографска симулация. Чрез висчки тях се оптимизира диагностично-лечебният подход при пациенти с чернодробни тумори и се намаляват следоперативните усложнения и смъртността, обяснява д-р Арабаджиева.

 

Съвременни изследвания

Едно от най-сериозните усложнения, които могат да възникнат след резекция на черния дроб, е следоперативната чернодробна недостатъчност. Появата й е тясно свързана с обема и функционалния капацитет на остатъчния черен дроб. Затова, ключов фактор е точната оценка на чернодробната функция. „Изследването на статичните чернодробни показатели (AST, ALT, билирубин, албумин, GGT) би могло да даде информация за отсъствието или присъствието на чернодробно увреждане, но не може да даде количествена оценка за чернодробната функция", разяснява д-р Елена Арабаджиева.

 

Динамичните тестове

на чернодробната функция са по-чувствителни и осигуряват качествена и количествена оценка на функционалния капацитет на черния дроб. В световен мащаб най-популярният метод е чрез използването на определено контрастно вещество, което има свойството и да флуоресцира. То се отделя непроменено и почти напълно (97%) в жлъчния сок. Токсичността е изключително ниска, като алергичните реакции и страничните ефекти са докладвани в честота под 1/40000 случая.

Спектометрия

Лесно изпълним метод за оценка на чернодробната функция е спектрофотометрично определяне на концентрацията на контрастното вещество в кръвта, на 15 мин. след апликацията му. Методът се прилага в Клиниката по обща хирургия – I-ва хирургия, съвместно с Клинична лаборатория към УМБАЛ „Александровска". За прилагането му лекарите се водят по определени показания. Най-напред те правят оценка на функционалния чернодробен резерв на пациента, на който предстои чернодробна резекция. Методът е особено ценен, ако човекът е с цироза или стеатоза. Прави се прогноза за евентуалните следоперативните усложнения при предстоящата чернодробна операция, както и оценка на чернодробната функция на донора или кадаверичния черен дроб при планиране на чернодробна трансплантация. След това се пристъпва към неинвазивна оценка на порталната хипертония и вариците на хранопровода и ранна функционална оценка на графта след чернодробна трансплантация.


Волуметрия


Измерването на обема на бъдещия чернодробен остатък при пациенти, планирани за чернодробна резекция. Това се извършва чрез компютърно-томографско или магнитно-резонансно изследване - волуметрия. Специалистите предупреждават, че сериозните следоперативни усложнения при чернодробните резекции биха могли да се дължат и на нараняване на съдови структури по време на операцията, особено в случаите с налични вариации на кръвоснабдяването на черния дроб или при непосредствена близост на туморните лезии до големи кръвоносни съдове. За справяне с тези проблеми, както и за подобряване визуализацията на тумора и извършването на волуметрия, идва на помощ използването на предоперативната 3D компютър-томографска симулация, с която Клиника по обща хирургия – I-ва хирургия разполага.

 

Флуоресцентно навигираната хирургия

Това е най-новата практика в Клиниката по обща хирургия на УМБАЛ „Александровска". Флуоресценцията интраоперативно се открива от специализирана камера и след това се предава на стандартен монитор, което дава възможност за идентифициране на анатомични структури, където багрилото е налично, т.е. жлъчни пътища, съдове, лимфни възли, тумори. Злокачествените тумори на черния дроб задържат флуоресциращия контраст, което ги прави добре видими и улеснява резекцията им в негативни граници.


Предимства

От друга страна, методът дава възможност за откриване интраоперативно на допълнителни лезии, неустановени при предоперативните образни изследвания. Чрез интраоперативно прилагане на контраста през клон на порталната вена ясно се визуализират границите на порталните сегменти, които не са добре дефинирани чрез конвенционалните методи, като дава възможност да се идентифицират и регионите с нарушен венозен отток. По този начин се улеснява извършването на анатомична чернодробна резекция и се подобряват резултатите при резекциите, които биха могли да доведат до венозна оклузия (запушване) в остатъчния черен дроб.

Друго предимство на метода е, че подобрява и визуализацията на жлъчната система, особено при трудни холецистектомии (отстраняване на жлъчка, лапароскопски или отворени) и в хода на чернодробни резекции като флуоресценцията позволява ясно разграничаване между жлъчната система и околните тъкани.


Резултати

Ехографски навигираната чернодробна хирургия, прилагана комплексно с описаните по-горе методи в практиката на Клиника по обща хирургия– I-ва хирургия, УМБАЛ „Александровска", подобрява идентифицирането на чернодробните кръвоносни съдове и съответно отстраняването на туморните маси, които се намират в близост до тях, включително тези, разположени в дълбочина. По този начин може да се запази повече здрав чернодробен паренхим при извършване на едноетапни операции, особено в случаите с наличие на множество лезии, при които извършването на анатомична резекция е невъзможно.


Зачестяват случаите на скарлатина в Европа

Зачестяват случаите на скарлатина в Европа

Важно е при съмнение за инвазивен тип инфекция причинителят да бъде лабораторно доказан и да се започва навременна терапия с подходящи антибиотици, казват от НЦЗПБ
Днес е достатъчна 1 таблетка срещу ХИВ

Днес е достатъчна 1 таблетка срещу ХИВ

Вече 5 жени са родили здрави бебета за тази година, преди 20- 30 години хората са умирали млади, казва доц. Иван Балтаджиев от УМБАЛ "Свети Георги"
Живот със сърдечна недостатъчност

Живот със сърдечна недостатъчност

Да спрете пушенето и да се храните здравословно са сред промените, които лекарят може да ви препоръча

Над 50 простата да се преглежда веднъж годишно

Над 50 простата да се преглежда веднъж годишно

Отчайващ е фактът, че само 5,6% от мъжете на възраст 40-70 г. се консултират с уролог, андролог или семеен лекар по повод на уринарните си проблеми, казва проф. Иван Дечев
20 000 са възрастните пациенти с ВСМ у нас

20 000 са възрастните пациенти с ВСМ у нас

Поради организационни пропуски в здравната система голяма част от тях не получават нужната медицинска грижа, тъй като вече са навършили пълнолетие

Медиците се готвят за тежък грип

Медиците се готвят за тежък грип

Заради затварянето по домовете през пандемията сме загубили имунитет, казва д-р Илияна Вълканова

Що е то трансплантация на стволови клетки

Що е то трансплантация на стволови клетки

Съществуват два вида - автоложна и алогенна, при първата се използват собствен материал, при втората - чужд, обяснява д-р Явор Петров
Само тестът различава КОВИД от грип

Само тестът различава КОВИД от грип

Само след лабораторно изследване може да се установи на какво се дължи респираторната инфекция, предупреждават от МЗ
50 хил. бебета липсват в слуховия скрининг

50 хил. бебета липсват в слуховия скрининг

Фрапиращи разминавания в официалните данни за извършени изследвания при новородени установява проучване на доц. Петър Руев и Фани Михайлова от "Тракия"
В НКБ поставиха стент на бебе на 32 дни

В НКБ поставиха стент на бебе на 32 дни

Медиците извършиха интервенция, с която се отлага рисковата на този етап сърдечна операция на малкия пациент с екстремно ниското тегло от 1 кг
1 2 3 4 5 ... 51 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Има ли реалистични изгледи у нас да се проведе здравна реформа?

Януари 2023 Предишен Следващ