Парламентарно

Касата прогнозира дефицит от 116 млн.

18-05-2017 17:32
Мария
Мария
Чипилева
chipileva@gmail.com
Касата прогнозира дефицит от 116 млн.Няма да искам актуализация, но ще я приема, каза д-р Глинка Комитов
Около 116 млн. лв. е очакваният дефицит на здравната каса, по сметките на управителя й д-р Глинка Комитов. Според него обаче голяма част ще се стопи с преизпълнението на събираемостта от здравни вноски. Това стана ясно по време на първото заседание на парламентарната здравна комисия. Темата й бяха проблемите във финансирането на болниците и преразходите на касата за лекарства. До решението им така и не се стигна.

Засега нямаме яснота какви са очакванията на НАП за преизпълнение на приходите, но ако са като миналата година – около 87 млн. лв., очаквам дефицитът на касата в края на годината да е не повече от 30 млн. лв., каза д-р Комитов. Най-големи към момента са преразходите в сферата на лекарствата. При финансова рамка на НЗОК от 3.32 млрд. лв. за 2017 г., към 31 март изпълнението на бюджета е 928 млн. лв. или това е ръст от 9.10% спрямо същия период на миналата година, отчете д-р Комитов. При лекарствата през аптеките са заплатени 228 млн. лв., което е повече с 22.5% спрямо миналата година. За онкомедикаменти са дадени 80 млн. лв. или ръстът е от 21.4%, по думите на д-р Комитов. Отделно преразход има и в денталните дейности с 5 млн. лв. заради третата дейност за възрастни. Там касата е платила и 14 млн. лв. от миналата година през този януари. В същото време увеличението на разходите за болниците е едва 1.8%, за джипитата 1.4%, а при специалистите дори има намаление в сравнение със същия период на миналата година от 2.1%.

Тези цифри показват, че има ексесивен ръст на парите за лекарства, а в същото време има минимален преразход за медицински дейности, което създава много въпроси за начина, по който се разпределят средствата, коментира председателят на здравната комисия д-р Даниела Дариткова. Според нея това означава, че няма баланс в бюджета на касата и той трябва спешно да се намери.

Няколко са причините, поради които лечебните заведения считат, че бюджетите им са намалени, контрира обаче д-р Комитов. Според него, в основата на усещането за недостиг седят новите дейности в 67 болници, за които касата е сключила договори, както и двете нови клиники в Плевен и Панагюрище. Също така дейностите без лимит, които се плащат на лечебните заведения. Сред тях са онкологията, хемодиализата, петскена и др. От 25 млн. лв. в началото на миналата година, сега те са стигнали до 32 млн. лв. Вече имаме 27 линейни ускорители, само за тях ще са ни нужни още около 20 млн. лв. до края на годината, обясни д-р Комитов. Според него, за напрежението допринася и фактът, че клиниките не могат да си видят 3-те процента буфер в лимитите.

Заради очаквания дефицит засега няма да има пари за протезите на възрастните хора, които обеща Илко Семерджиев, стана ясно още на заседанието. Освен това няма пари и за надлимитните на болниците. 52-та милиона от 2015 г. касата не може да плати, а останалите пари ще дадем, когато можем, каза д-р Комитов. Към момента надлимитната дейност за 2016-а и 2017-а е над 34 млн. Заради отказа на касата да плати 52-та милиона за 2015 г. пък, Лекарският съюз ще заведе дело. Въпреки недостигът на средства, той няма да поиска актуализация на бюджета на касата.

Аз трябва да спазя закона за бюджета на НЗОК, но, ако депутатите го актуализират, няма да имам нищо против, обясни той. Дали ще се пристъпи към актуализация или смяна на правилата за разпределение на средствата, обаче не стана ясно.

Болници злоупотребявали с онколекарства

От 2015 г. насам има 27% увеличение на средствата за онкомедикаменти, каза подуправителят на касата д-р Димитър Петров. Обективните причини за това са навлизането на нови молекули и по-голямата преживяемост на пациентите. Но субективните причини са много, имаме данни за разхищаване на средства в някои лечебни заведения, ще ги видите следващите седмици, каза д-р Петров. Той добави, че затова НЗОК ще започне да плаща за онкомедикаменти в рамките на по-следващия месец, за да се увеличи контрола.


Новата детска болница ще се строи по стария договор

Новата детска болница ще се строи по стария договор

Ананиев продължава да смята, че изоставеното скеле е правилният вариант
Ананиев: Няма нарушения при лекарствата

Ананиев: Няма нарушения при лекарствата

Проверките все пак са открили фактури със заличено съдържание на цени и количества на медикаментите
Питат Ананиев за разликата в цените на лекарства

Питат Ананиев за разликата в цените на лекарства

Бъдещето на Детската болница и реимбусирането на някои медикаменти са другите въпроси отправени от депутатите към здравния министър
Сестрите ще работят и самостоятелно (ОБНОВЕНА)

Сестрите ще работят и самостоятелно (ОБНОВЕНА)

Министерски съвет ще избира болница на властта по предложение на здравния министър
НЗОК все още не плаща кислородните апарати

НЗОК все още не плаща кислородните апарати

Чака се Експертният съвет по белодробни болести да предостави критериите, по които ще се отпуска техниката
Пишат критерии за мозъчната стимулация

Пишат критерии за мозъчната стимулация

Двойно са скочили пациентите, които се нуждаят от апаратите, а те струват над 40 000 лв. за брой
Сменяме личния лекар до края на юни

Сменяме личния лекар до края на юни

Това може да стане и он лайн, не е необходимо да се информира настоящото джипи
EMA препоръча осем нови лекарства

EMA препоръча осем нови лекарства

Oдобрение получи васикна срещу Ебола и медикамент за Хепатит Д
Рекорден брой сигнали за резистентност

Рекорден брой сигнали за резистентност

Да не се използват антибиотици при леки случаи на КОВИД-19, призовават от СЗО
В „Александровска“ изследват безплатно стероиден профил

В „Александровска“ изследват безплатно стероиден профил

От 8 до 10 юни ще преглеждат без пари за бъбречни заболявания
1 2 3 4 5 ... 272 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Юни 2020