Медицина

Що е то трансплантация на стволови клетки

25-10-2022 15:26
Съществуват два вида - автоложна и алогенна, при първата се използват собствен материал, при втората - чужд, обяснява д-р Явор ПетровЩо е то трансплантация на стволови клетки
Clinica.bg

press@clinica.bg
УМБАЛ "Св. Марина" във Варна е единствената болница в страната, където се правят всички видове трансплантации на стволови клетки - при доброкачествени, злокачествени, хематологични, онкологични и автоимунни заболявания. До момента там са осъществени 232 трансплантации на възрастни и деца. Как помагат тези операции и какво представляват, разказва д-р Явор Петров. Той е лекар-асистент към МУ-Варна и началник на трансплантационното отделение към Клиника по клинична хематология в болницата.
Какво представляват стволовите клетки?

Стволовите клетки представляват уникална популация от клетки, които се намират в костния мозък, притежават способност да се делят и да се превръщат в различни видове клетки (бели кръвни клетки, червени кръвни клетки и тромбоцити), като по този начин се поддържа баланс в правилното функциониране на човешкия организъм. Към настоящия момент трансплантацията на стволови клетки е единствената възможност за пълно излекуване на пациентите с хематологични, онкологични и автоимунни заболявания, при които стандартното лечение не показва добри резултати.

 

Кои са източниците на стволови клетки?

 

Източниците на стволови клетки могат да бъдат периферната кръв, костния мозък и пъпна връв/плацента.В световен мащаб извличането на стволови клетки от кръвта на пациентите и здравите донори е най – широко застъпено, поради по – бързото възстановяване на кръвните показатели след трансплантацията, по – бързото възстановяване на имунната система и относително по – ниския дял на усложнения, свързани с трансплантационната технология. Извличането на стволовите клетки от кръвта се извършва чрез процедура, наречена афереза или цитафереза. Пациентът/здравият донор са подложени на предварителна стимулация с медикаменти (растежни фактори), които спомагат стволовите клетки да станат много в костния мозък и да бъдат освободени в кръвообращението (обикновено това време е около 5 дни) и след това, чрез специален апарат те се колекционират, обработват и замразяват или се преливат веднага (в случаите, когато стволовите клетки се използват за алогенна трансплантация).

В някои случаи, обаче, предпочитан източник на стволови клетки е костния мозък (напр. при деца, някои заболявания като апластична анемия и др.), поради това, че освен стволови клетки се преливат и други клетки, необходими за правилното функциониране на имунната система. Добиването на стволови клетки от костен мозък се извършва в операционна зала, под обща анестезия, а костния мозък се извлича чрез троакар, специална игла, чрез която се правят убождания и аспирации в областта на тазовата кост. Количеството, необходимо за извършване на трансплантацията зависи от вида на заболяването, имунологичната съвместимост между донор и реципиент (в случаите, когато се извършва алогенна трансплантация), телесното тегло на донора и реципиента. След процедурата по колекция костният мозък се възстановява напълно в рамките на няколко седмици.

В пъпната връв и плацентата след раждането се съдържа голямо количество стволови клетки, които биха могли да се използват за трансплантация. След получаване на съгласие от страна на родителите, непосредствено след раждането, медицински специалисти извличат стволовите клетки, замразяват ги и ги съхраняват в така наречените „банки за стволови клетки от пъпна връв" за дълъг период от време. Стволовите клетки от пъпна връв/плацента са предпочитан избор за трансплантация при много малки деца или при възрастни пациенти с много ниско телесно тегло.

 

Колко вида трансплантации на стволови клетки има?

 

Съществуват два вида трансплантация на стволови клетки: автоложна и алогенна. При автоложна трансплантация се използват собствени стволови клетки спед предварителната им колекция. Подходяща е за пациенти с Неходжкинови лимфоми, Болест на Ходжкин, Множествен миелом, онкологични заболявания като невробластом, герминативно-клетъчни тумори, саркоми, неврологични заболявания като множествена склероза, гастро-интестинални заболявания като Болест на Крон и Улцерозен колит. Преди трансплантацията пациентите са подложени на агресивна химиотерапия, чрез която се унищожава костния мозък и остатъчните ракови клетки в пациентите, след което стволовите клетки, които предварително са събрани и замразени, се размразяват и преливат. По този начин се осигурява по – бързо възстановяване на пациентите след получената висока доза химиотерапия. При алогенна трансплантация се използват стволови клетки от донор, като той може да бъде родствен, неродствен или частично съвместим родствен донор.

Алогенната трансплантация е подходяща за лечение на пациенти с различни видове левкемии, някои лимфоми и вродени и придобити имунодефицитни синдроми. Преди трансплантацията пациентите се подлагат на високо - дозова химиотерапия, чрез която се осигурява място за прихващане на донорските клетки и се намалява риска от отхвърлянето им. След преливането им, стволовите клетки от периферната кръв навлизат в костния мозък на реципиентите, където се установяват и започват да изпълняват биологичните си функции. Когато част от трансплантираните стволови клетки се превърнат в лимфоцити (вид бели кръвни клетки, донорски Т-лимфоцити), те разпознават раковите клетки и ги унищожават – ефект на присадката срещу тумора/левкемията. Това става с помощта на човешката левкоцитна система (HLA – системата), чрез която става разпознаването между „свое" и „чуждо". Цялата трансплантационна философия на органи, тъкани и клетки се базира на идентичността между HLA антигените между донор и реципиент. В контекста на трансплантацията на стволови клетки, колкото по – голяма е съвместимостта между донор и реципиент, толкова по – малко са усложненията, които могат да настъпят.

 

Какво представлява трансплантацията на стволови клетки?

 

Трансплантацията на стволови клетки е многоетапен процес, при който се вземат предвид индивидуалните характеристики на пациентите, подходящи за този вид лечение (напр. вид на заболяването, възраст на пациента, придружаващи заболявания, вид донор и др.). Преди да постъпят в отделението за трансплантации пациентите преминават щателни прегледи от различни медицински специалисти, които проверяват как функционират различните органи и системи на реципиентите, извършват се изследвания на кръвната група и вирусологични изследвания, за да се определи риска от възникване на усложнения в ранния период след трансплантацията. Поради факта, че съвместимостта между донора и реципиента никога не може да бъде перфектна, затова е необходима предварителна подготовка на реципиентите, за да може присадката да бъде приета в най – добрите условия. Това е поредният реализиран мащабен проект на Варненската университетска болница, благодарение на който се спестяват милиони левове на българския данъкоплатец и не е необходимо болните да събират средства за лечение в чужбина.


Зачестяват случаите на скарлатина в Европа

Зачестяват случаите на скарлатина в Европа

Важно е при съмнение за инвазивен тип инфекция причинителят да бъде лабораторно доказан и да се започва навременна терапия с подходящи антибиотици, казват от НЦЗПБ
Днес е достатъчна 1 таблетка срещу ХИВ

Днес е достатъчна 1 таблетка срещу ХИВ

Вече 5 жени са родили здрави бебета за тази година, преди 20- 30 години хората са умирали млади, казва доц. Иван Балтаджиев от УМБАЛ "Свети Георги"
Живот със сърдечна недостатъчност

Живот със сърдечна недостатъчност

Да спрете пушенето и да се храните здравословно са сред промените, които лекарят може да ви препоръча

Над 50 простата да се преглежда веднъж годишно

Над 50 простата да се преглежда веднъж годишно

Отчайващ е фактът, че само 5,6% от мъжете на възраст 40-70 г. се консултират с уролог, андролог или семеен лекар по повод на уринарните си проблеми, казва проф. Иван Дечев
20 000 са възрастните пациенти с ВСМ у нас

20 000 са възрастните пациенти с ВСМ у нас

Поради организационни пропуски в здравната система голяма част от тях не получават нужната медицинска грижа, тъй като вече са навършили пълнолетие

Медиците се готвят за тежък грип

Медиците се готвят за тежък грип

Заради затварянето по домовете през пандемията сме загубили имунитет, казва д-р Илияна Вълканова

Флуоресцентно навигиране при чернодрoбни тумори

Флуоресцентно навигиране при чернодрoбни тумори

Заедно с 3D-компютър томографска симулация се подобрява резултата при операциите им, обяснява обясни д-р Елена Арабаджиева от Александровска болница
Само тестът различава КОВИД от грип

Само тестът различава КОВИД от грип

Само след лабораторно изследване може да се установи на какво се дължи респираторната инфекция, предупреждават от МЗ
50 хил. бебета липсват в слуховия скрининг

50 хил. бебета липсват в слуховия скрининг

Фрапиращи разминавания в официалните данни за извършени изследвания при новородени установява проучване на доц. Петър Руев и Фани Михайлова от "Тракия"
В НКБ поставиха стент на бебе на 32 дни

В НКБ поставиха стент на бебе на 32 дни

Медиците извършиха интервенция, с която се отлага рисковата на този етап сърдечна операция на малкия пациент с екстремно ниското тегло от 1 кг
1 2 3 4 5 ... 51 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Има ли реалистични изгледи у нас да се проведе здравна реформа?

Януари 2023 Предишен Следващ