Иновации

ЕМА препоръча 10 нови лекарства

24-10-2022 10:41
Сред тях е тетравалентната ваксина срещу Денга - Такeda и три генерични медикаментиЕМА препоръча 10 нови лекарства
Clinica.bg

press@clinica.bg
EMA препоръча 10 нови лекарства за одобрение. Това стана по време на заседанието на Комитета по лекарствата за хуманна употреба (CHMP) през октомври, съобщават от европейския регулатор.
Зелена светлина бе дадена на тетравалентна ваксина срещу денга Takeda. Тя е за профилактика на серотипове 1, 2, 3 и 4 на вируса при хора на възраст над четири години.

 

Денга е тропическо заболяване,

 

пренасяно от комари, причинено от вируса на денга, което води до леки грипоподобни симптоми при повечето хора. Въпреки това, малък брой пациенти развиват тежко заболяване, с потенциално фатално кървене и увреждане на органи. Смъртността в световен мащаб е 20 000 до 25 000 годишно, предимно при деца. Тетравалентната ваксина срещу денга предотвратява висока температура, тежко заболяване и хоспитализация, причинени от някой от четирите серотипа на вируса на денга. Ваксината получи препоръка от EMA в рамките на програмата EU Medicines for all (EU-M4All), механизъм, който позволява на CHMP да оценява лекарства, които са предназначени за употреба в страни с ниски и средни доходи извън ЕС. Едновременно с това препаратът получи и положително становище за употреба в ЕС под търговското наименование Qdenga.

 

Комитетът одобри за търговия при извънредни

 

обстоятелства лекарствения продукт за модерна терапия (ATMP) Ebvallo* (tabelecleucel) за лечение на положително за вируса Epstein-Barr посттрансплантационно лимфопролиферативно заболяване. ATMP е предназначен за възрастни и деца, които имат сериозно усложнение след трансплантация на солидни органи или на костен мозък.

CHMP даде зелена светлина и на медикамента Eladynos (abaloparatide) за лечение на остеопороза при жени в постменопауза с повишен риск от фрактури. Препоръка за издаване на разрешение при изключителни обстоятелства получи и медикамента Livmarli* (maralixibat chloride) за лечение на холестатичен пруритус (сърбеж) при възрастни и деца на възраст над два месеца със синдром на Alagille, който представлява наследствено състояние, при което жлъчката се натрупва в черния дроб.

 

Положителни становища получиха още

 

медикаментите - Locametz (gozetotide за диагностика на рак на простатата, Pluvicto (utetium (177Lu) vipivotide tetraxetan)) за лечение на рак на простатата, Spevigo (spesolimab) за лечение на пристъпи при възрастни пациенти с генерализиран пустулозен псориазис.

Комисията даде зелена светлина и за три генерични лекарства - Dimethyl fumarate Teva (dimethyl fumarate) за лечение на възрастни и деца над 13 г. с множествена склероза, Pemetrexed Baxter (pemetrexed) за лечение на злокачествен плеврален мезотелиом, рядък рак на лигавицата около белите дробове и недребноклетъчен рак на белия дроб и Plerixafor Accord (plerixafor) за лечение на лимфом и мултиплен миелом, два вида рак на белите кръвни клетки.


GSK с лекарство за гонорея

GSK с лекарство за гонорея

Препаратът е перорален и е в късен етап на изпитване, резултатите показват, че не е по-лошо от комбинираното сега лечение
ЕМА препоръча 10 нови лекарства

ЕМА препоръча 10 нови лекарства

Сред тях са две ваксини срещу птичи грип и нова терапия срещу рядкото заболяване амиотрофична латерална склероза
Оперираха момиче с две матки

Оперираха момиче с две матки

Минимално инвазивната интервенция е извършена в Майчин дом, възстановена е анатомията и функционалността на женските органи, съобщиха от болницата
Ново лекарство за отслабване в Aнглия

Ново лекарство за отслабване в Aнглия

То е Mounjaro на Eli Lilly's и продажбата му вече започва, с приоритет са пациентите по линия на Националната здравна служба
Нов лазер оперира гласни връзки

Нов лазер оперира гласни връзки

Системата е уникална за страната и бе успешно инсталирана в УМБАЛ „Св. Марина" във Варна, съобщиха оттам
Мъск имплантира първи чип в мозъка

Мъск имплантира първи чип в мозъка

Той е поставен в областта, която планира движенията и трябва да интерпретира невронната активност на човека
ЕМА одобри три нови лекарства

ЕМА одобри три нови лекарства

Те са за лечение на усложнения от инфекции, за намаляване на неутропенията при химиотерапия и за шизофрения
МУ-Варна с лазерен център за роговична хирургия

МУ-Варна с лазерен център за роговична хирургия

Лекарите вече ще коригират зрение с последно поколение апаратура
Глухо момче вече чува след нова терапия

Глухо момче вече чува след нова терапия

Тя е генна и е приложена на 11-годишно дете в Детската болница във Филаделфия в САЩ
3D черен дроб помага при онкооперации

3D черен дроб помага при онкооперации

Моделите са разработени от хирурзи, по тях те ще планират предварително подхода си за сложна операция на рак
1 2 3 4 5 ... 37 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Има ли недостиг на инсулин в аптеките?

Март 2024 Предишен Следващ