Полезно

Не съществува универсална диета

21-10-2022 09:29
Пандемията увеличи теглото на много хора, след първата и втората вълна към мен се обърнаха за помощ цели ИТ-фирми , казва проф. Донка БайковаНе съществува универсална диета
Мила
Мила
Мишева
mila.misheva@gmail.com
На 11 октомври отбелязахме Световния ден за борба със затлъстяването. Какви са тенденциите у нас, увеличават ли се хората с наднормено тегло и защо, каква е най-добрата превенция, кои са най-честите грешки в навиците в ежедневието ни и как да се храним, така че да сме здраве, попитахме проф. Донка Байкова. Тя е специалист по хранене и диететика.
- Проф. Байкова, на 11 октомври отбелязахме Световния ден за борба със затлъстяването. Каква е тенденцията за развитие на заболяването у нас, какво ново може да се каже?

- По относителен дял на хора със свръхтегло и затлъстяване, ние се нареждаме на нивото на развитите европейски държави. Около 40% от възрастното население, но в някои региони до 50% от мъжката популация, имат свръхтегло. Затлъстяването винаги се движи около половината от този дял, тоест, по-малката част от общия процент на хората с проблем, са със затлъстяване. При децата – около 20% от учениците имат свръхтегло, а със затлъстяването са около 8%. Но, това са променливи числа. Национално проучване скоро не е правено по много причини, една от които беше пандемията. Това, обаче което виждам от моята практика е, че пандемията отключи проблем с ескалация при хората в зряла възраст, но и при децата, така че тези проценти да се повиши. Но, аз не мога да кажа с точност колко е увеличението.

- Защо се стигна дотук, какви са основните причини?

- Заради хоум офиса, онлайн обучението и застояването пред компютри и всякакви други електронни устройства. Това винаги е свързано и с повишена консумация на лакомства, на джънк-фуд и изобщо на високо калорийна храна, с която се преодоляваше депресията. Също така храната в хладилника беше в близост до бюрата, на които се извършват служебните задължения. Можехме да правим гимнастика, но това ни беше малко несвойствено. И така в този период, веднага след първата, след втората вълна, към мен се обърнаха интелигентните хора в зряла възраст. Цели ИТ-фирми започнаха да се грижат за качените килограми. От един ИТ-отдел дойдоха седем човека. Друг фактор свързан с преболедуването от КОВИД и водещ до покачване на килограми е медикаментозната терапия, с която се овладяваше тази инфекция, като в частност става дума за кортизоновите препарати. Те водят до покачване на килограми, метаболизмът се обърква, а пост-КОВИД синдромът се изразяваше в метаболитен синдром, високо кръвно налягане, повишени стойности на холестерол, на липидни показатели, кръвна захар, даже пикочна киселина. И това изискваше диетотерапевтични подходи. И интелектуалците веднага се съобразяват, намират специалист, на който се доверяват и редуцират излишни килограми. Няма значение каква е причината, дали е медикаменти, стрес, обездвижване или дисбаланси в хранителния модел и консумация на енергийни храни.

- Кои са най-честите причини, най-лошите  навици в ежедневието ни, които могат да доведат до затлъстяване?

- Липсата на регулярно хранене в определени часове, съобразно работната и учебната програма, е проблем. Човек се храни когато може, похапва джънк фуд, дюнер, пица. Друга грешка е хората да не ядат цял ден, да пият кафета и когато седнат на масата на вечеря да приемат всички калории, потребни за деня. Естествено и стресът отключва свръхтегло, а той беше и продължава да бъде много сериозен. След КОВИД-пандемията, която още не е отшумяла, се намеси войната, икономическата криза. Всичко това е стрес. И какво казваме при стрес, казваме – „излях си адреналина", а той има пряка връзка с инсуларния апарат и излива инсулин, който пък насочва всички циркулиращи хранителни вещества в кръвния серум към периферните клетки и ги трансформира в мазнини.

- Как човек да разбере, че има затлъстяване или е склонен да го развие. Килограмите ли са единствен показател?

- Обикновено телесната маса е интегрален показател за свръхтегло и затлъстяване. Числото, което се получава, когато от сантиметрите на ръста се извади 100, би трябвало да определи горна граница за тегло. Това е Индекса на Брока. Естествено има и отлагане на мазнини в определени области, дори и теглото на човека да не е високо. Не може да има натрупване в коремната област и да няма по някоя гънка. Този тип коремно затлъстяване е по-рисково отколкото останалите, защото именно това са тези хормонално активни тъкани, които отделят хормони и ни объркват целия хормонален баланс, извеждат го в дисбаланс и допълнително усложняват метаболитния синдром. Последствията може да са хашимото, диабет тип 2, подагра, хормонални дисфункции, кистични на яйчници и др.

- Каква е най-добрата превенция срещу излишните килограми?

- Трябва да се вземат мерки от ранна възраст. Интелигентните майки на леко закръглени девойки и юноши, поемат нещата навреме с правилно хранене и двигателна активност за своите растящи ученици. И тогава те се справят много по-лесно. Ако това не се направи, в един момент между 14-19 години подрастващите изпадат в друга крайност, започват сами да прибягват към мерки и развиват хранителни разстройства. За съжаление и този процент нараства. По-рано казахме 20% от учениците са със свръхтегло, но 17-18% са с хранителни разстройства – като анорексия, булимия, орторексия, прекорексия. Много са модификациите, но анорексията и булимията са водещи. Важно е да се вземат мерки от рано, защото броят на мастните клетки расте, на 16 години при девойките те стават постоянна величина, а при младежите – на 20 години. След тази възраст човек попада в периода на зрелостта, а броят на мастните клетки не може да се върне назад. Тоест човекът отива с голям брой мастни клетки в своите следващи цикли от живота. А природата не търпи празни пространства

- А какво все пак да направят хората, които отдавна не са деца?

- Теглото е коригируема величина, ако човек има свръхтегло, след което става контролируема. Никой интелигентен човек не ходи на диетолог цял живот, но всички ние трябва да поддържаме здравословно тегло, съответстващо на възрастта и ръста ни за дълги години напред, за да имаме добро здраве. Водеща е храната. За съжаления универсална диета за отслабване не съществува. Защото след три седмици организмът се адаптира и намира механизми, с които неутрализира загубите. За трайна редукция ние използваме диетични въздействия, след което обаче минаваме към здравословен модел на хранене и когато 3 месеца задържим ниските кг, хранейки се здравословно, петкратно с добър режим на прием на храна, съобразно нашия начин на живот и работа, започваме да поддържаме това тегло. Вечер не бива да се преяжда, защото сутрин между 8 и 10 разграждаме мазнини, а нощем между 2-3 часа ги произвеждаме. Една късна вечеря с въглехидрати, която ни донася ендорфини за мозъка, веднага се насочва към енергийните резерви, които основно са под формата на мазнини. Затова е добре вечер да не се преяжда и менюто да е леко.

- Консумацията на захар е един от въпросите, който стои пред хората искащи да отслабват. Същевременно има немалко проучвания, предупреждаващи, че изкуствените подсладители може да са опасни. В крайна сметка кой е по-добрия вариант – малко количество захар или подсладител?

- Малко кристална захар или пчелен мед, съдържащ 400 биологични активни вещества, които са все полезни – минерали, витамини, антиоксиндати. Изкуствените подсладители не са препоръчителни, защото от устната кухина усещаме сладост, организмът подава сигнал на мозъка, че ще дойде сладка субстанция, но той припознава като такава само глюкоза и фруктоза. Съответно излива инсулин, но инсулинът очаква глюкоза, каквато няма в изкуствените подсладители. И това има всички негативни действия.

- Какво смятате за фастинга като хранителен режим, който стана популярен напоследък?

- Това не е много физиологично, защото човешкият организъм излива храносмилателни сокове петкратно през деня – сутрин, преди обед, следобед и на вечеря. И така, ако няма малко храна, без да казваме да се преяжда, тези изляти храносмилателни сокове имат агресивен ефект. Те имат ензими, солна киселина и започват да атакуват лигавицата на празния стомах и се стига до гастрит и колит. Но, дори и в случай, че човек е устойчив и няма гастрит и колит, когато яде само веднъж след фастинг, при първата приета хапка, както и след дълги периоди на гладуване, организмът си казва – „не знам кога пак ще ме лишат от неколкократна липса на полагащата си храна, ще я насоча към резерви, за да мога пак да отпускам, когато имам нужда". Аз казвам всичко това, но нямам проучвания. В практиката си обаче не прилагам фастинг, като имам наблюдения. Тези дни например имах пациент, който след фастинг, прилаган 4 месеца, беше с невероятно тежък панкреатит, заради което идваше от голямо болнично заведение. На вечеря, понеже е бил много гладен той е изяждал голямо количество храна и по този начин се е стигнало до натоварване на храносмилателната система. Моят аргумент да не прилагам фастинг, е именно това, стига се до стомашно чревни проблеми. На второ място никой от нас не казва – яжте, за да преядете, яжте на корем. Напротив. Трябва да подаваме нещо на организма – една зеленчукова супа или едно смути. Вече не правим фрешове, а смутата, за да има и фибри, които са абсорбатори на излишни токсини, на излишни мазнини и захари в храната ни. Разреден айрян с плод или със зеленчук също е добър вариант. И за вечеря да се избере нещо разумно, тя да е по-рано, не в 8 часа вечерта и така да натоварим храносмилателната система с всичко неприето през целия ден наведнъж, и да направим пробив. Органи и системи, поставени в режим на свръхработа отключват възпаление. Ако хората правят фастинг и се увличат, нека не го правят за много дълъг период, а само да опитат, да си определят някакъв интервал и да не прилагат дадена диета повече от 3 седмици своеволно. За три седмици имаме резерви, организмът има депа и след този период, те са ликвидирани. Затова трябва да направим нещо, за да спасим собствения си организъм от риск за здравето.

- А, ако фастинга например е с прозорец до 16 часа, тоест след този час не се яде?

- Това е по-приемливо - хранене до 16 часа и без вечеря. За да има горене обаче трябва да има и гориво, дали бензин, нафта или въглища. Това е закон на физиката обърнат в биологията и медицината. Тоест, за да горим мазнини, трябва да подадем хранителни вещества, в които изгарянето да става правилно. Всички търсят нещо по-лесно. Но нека се прави интермитентно, тоест през определен период, за да види човек как се чувства, а след това да премине към леко нискокалорийно хранене.


Вето на енергийните напитки за деца

Вето на енергийните напитки за деца

Това предлагат депутати от ГЕРБ и ПП-ДБ с пореден проект за промени в Закона за здравето
Проверки на яйца и козунаци за празниците

Проверки на яйца и козунаци за празниците

Инспекцията ще обхване и други продукти, тя започва днес и ще продължи до 8 май, казват от БАБХ
Хигиената на храните в центъра на еврокампания

Хигиената на храните в центъра на еврокампания

Според Евробарометър тя е сред основните опасения на потребителите, от тази година #EUChooseSafeFood се провежда и в България
Подсладителите стимулират апетита до вълчи глад

Подсладителите стимулират апетита до вълчи глад

Трябва да има субсидия от държавата за качествени храни за обяда на детето и за подкрепителната закуска в училище, казва проф. Донка Байкова
Изтеглиха за унищожение 1 тон храни

Изтеглиха за унищожение 1 тон храни

Това се е случило миналата седмица при проверки на БАБХ, съобщиха от институцията
Кои хормони пречат на отслабването

Кои хормони пречат на отслабването

Правилото на „калорийния дефицит" работи, ако сте здрави, имате ли метаболитно разстройство или хормонален дисбаланс, диетите и спортът са напразни усилия, казва д-р Анелия Нанкова
СЗО: Забравете за подсладителите

СЗО: Забравете за подсладителите

Те не носят дългосрочни ползи при отслабване, а дългосрочната им употреба е възможно да доведе до нежелани ефекти, съветват експертите
12 препоръки за здравословно хранене

12 препоръки за здравословно хранене

Поддържане на добра двигателна активност е другото условие за профилактика на затлъстяването, казват от Столичната регионална здравна инспекция
Унищожават 732 кг храни

Унищожават 732 кг храни

През миналата седмица са съставени са 23 акта и 112 предписания, казват от Агенцията по храните
Засилени проверки на яйца и агнешко

Засилени проверки на яйца и агнешко

Инспекция започва днес и ще продължи до 17 април, казват от Българската агенция по безопасност на храните
1 2 3 4 5 ... 9 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Според вас в страната има ли нужда от още болници за активно лечение?

Май 2024 Предишен Следващ