Полезно

Не съществува универсална диета

21-10-2022 09:29
Пандемията увеличи теглото на много хора, след първата и втората вълна към мен се обърнаха за помощ цели ИТ-фирми , казва проф. Донка БайковаНе съществува универсална диета
Мила
Мила
Мишева
mila.misheva@gmail.com
На 11 октомври отбелязахме Световния ден за борба със затлъстяването. Какви са тенденциите у нас, увеличават ли се хората с наднормено тегло и защо, каква е най-добрата превенция, кои са най-честите грешки в навиците в ежедневието ни и как да се храним, така че да сме здраве, попитахме проф. Донка Байкова. Тя е специалист по хранене и диететика.
- Проф. Байкова, на 11 октомври отбелязахме Световния ден за борба със затлъстяването. Каква е тенденцията за развитие на заболяването у нас, какво ново може да се каже?

- По относителен дял на хора със свръхтегло и затлъстяване, ние се нареждаме на нивото на развитите европейски държави. Около 40% от възрастното население, но в някои региони до 50% от мъжката популация, имат свръхтегло. Затлъстяването винаги се движи около половината от този дял, тоест, по-малката част от общия процент на хората с проблем, са със затлъстяване. При децата – около 20% от учениците имат свръхтегло, а със затлъстяването са около 8%. Но, това са променливи числа. Национално проучване скоро не е правено по много причини, една от които беше пандемията. Това, обаче което виждам от моята практика е, че пандемията отключи проблем с ескалация при хората в зряла възраст, но и при децата, така че тези проценти да се повиши. Но, аз не мога да кажа с точност колко е увеличението.

- Защо се стигна дотук, какви са основните причини?

- Заради хоум офиса, онлайн обучението и застояването пред компютри и всякакви други електронни устройства. Това винаги е свързано и с повишена консумация на лакомства, на джънк-фуд и изобщо на високо калорийна храна, с която се преодоляваше депресията. Също така храната в хладилника беше в близост до бюрата, на които се извършват служебните задължения. Можехме да правим гимнастика, но това ни беше малко несвойствено. И така в този период, веднага след първата, след втората вълна, към мен се обърнаха интелигентните хора в зряла възраст. Цели ИТ-фирми започнаха да се грижат за качените килограми. От един ИТ-отдел дойдоха седем човека. Друг фактор свързан с преболедуването от КОВИД и водещ до покачване на килограми е медикаментозната терапия, с която се овладяваше тази инфекция, като в частност става дума за кортизоновите препарати. Те водят до покачване на килограми, метаболизмът се обърква, а пост-КОВИД синдромът се изразяваше в метаболитен синдром, високо кръвно налягане, повишени стойности на холестерол, на липидни показатели, кръвна захар, даже пикочна киселина. И това изискваше диетотерапевтични подходи. И интелектуалците веднага се съобразяват, намират специалист, на който се доверяват и редуцират излишни килограми. Няма значение каква е причината, дали е медикаменти, стрес, обездвижване или дисбаланси в хранителния модел и консумация на енергийни храни.

- Кои са най-честите причини, най-лошите  навици в ежедневието ни, които могат да доведат до затлъстяване?

- Липсата на регулярно хранене в определени часове, съобразно работната и учебната програма, е проблем. Човек се храни когато може, похапва джънк фуд, дюнер, пица. Друга грешка е хората да не ядат цял ден, да пият кафета и когато седнат на масата на вечеря да приемат всички калории, потребни за деня. Естествено и стресът отключва свръхтегло, а той беше и продължава да бъде много сериозен. След КОВИД-пандемията, която още не е отшумяла, се намеси войната, икономическата криза. Всичко това е стрес. И какво казваме при стрес, казваме – „излях си адреналина", а той има пряка връзка с инсуларния апарат и излива инсулин, който пък насочва всички циркулиращи хранителни вещества в кръвния серум към периферните клетки и ги трансформира в мазнини.

- Как човек да разбере, че има затлъстяване или е склонен да го развие. Килограмите ли са единствен показател?

- Обикновено телесната маса е интегрален показател за свръхтегло и затлъстяване. Числото, което се получава, когато от сантиметрите на ръста се извади 100, би трябвало да определи горна граница за тегло. Това е Индекса на Брока. Естествено има и отлагане на мазнини в определени области, дори и теглото на човека да не е високо. Не може да има натрупване в коремната област и да няма по някоя гънка. Този тип коремно затлъстяване е по-рисково отколкото останалите, защото именно това са тези хормонално активни тъкани, които отделят хормони и ни объркват целия хормонален баланс, извеждат го в дисбаланс и допълнително усложняват метаболитния синдром. Последствията може да са хашимото, диабет тип 2, подагра, хормонални дисфункции, кистични на яйчници и др.

- Каква е най-добрата превенция срещу излишните килограми?

- Трябва да се вземат мерки от ранна възраст. Интелигентните майки на леко закръглени девойки и юноши, поемат нещата навреме с правилно хранене и двигателна активност за своите растящи ученици. И тогава те се справят много по-лесно. Ако това не се направи, в един момент между 14-19 години подрастващите изпадат в друга крайност, започват сами да прибягват към мерки и развиват хранителни разстройства. За съжаление и този процент нараства. По-рано казахме 20% от учениците са със свръхтегло, но 17-18% са с хранителни разстройства – като анорексия, булимия, орторексия, прекорексия. Много са модификациите, но анорексията и булимията са водещи. Важно е да се вземат мерки от рано, защото броят на мастните клетки расте, на 16 години при девойките те стават постоянна величина, а при младежите – на 20 години. След тази възраст човек попада в периода на зрелостта, а броят на мастните клетки не може да се върне назад. Тоест човекът отива с голям брой мастни клетки в своите следващи цикли от живота. А природата не търпи празни пространства

- А какво все пак да направят хората, които отдавна не са деца?

- Теглото е коригируема величина, ако човек има свръхтегло, след което става контролируема. Никой интелигентен човек не ходи на диетолог цял живот, но всички ние трябва да поддържаме здравословно тегло, съответстващо на възрастта и ръста ни за дълги години напред, за да имаме добро здраве. Водеща е храната. За съжаления универсална диета за отслабване не съществува. Защото след три седмици организмът се адаптира и намира механизми, с които неутрализира загубите. За трайна редукция ние използваме диетични въздействия, след което обаче минаваме към здравословен модел на хранене и когато 3 месеца задържим ниските кг, хранейки се здравословно, петкратно с добър режим на прием на храна, съобразно нашия начин на живот и работа, започваме да поддържаме това тегло. Вечер не бива да се преяжда, защото сутрин между 8 и 10 разграждаме мазнини, а нощем между 2-3 часа ги произвеждаме. Една късна вечеря с въглехидрати, която ни донася ендорфини за мозъка, веднага се насочва към енергийните резерви, които основно са под формата на мазнини. Затова е добре вечер да не се преяжда и менюто да е леко.

- Консумацията на захар е един от въпросите, който стои пред хората искащи да отслабват. Същевременно има немалко проучвания, предупреждаващи, че изкуствените подсладители може да са опасни. В крайна сметка кой е по-добрия вариант – малко количество захар или подсладител?

- Малко кристална захар или пчелен мед, съдържащ 400 биологични активни вещества, които са все полезни – минерали, витамини, антиоксиндати. Изкуствените подсладители не са препоръчителни, защото от устната кухина усещаме сладост, организмът подава сигнал на мозъка, че ще дойде сладка субстанция, но той припознава като такава само глюкоза и фруктоза. Съответно излива инсулин, но инсулинът очаква глюкоза, каквато няма в изкуствените подсладители. И това има всички негативни действия.

- Какво смятате за фастинга като хранителен режим, който стана популярен напоследък?

- Това не е много физиологично, защото човешкият организъм излива храносмилателни сокове петкратно през деня – сутрин, преди обед, следобед и на вечеря. И така, ако няма малко храна, без да казваме да се преяжда, тези изляти храносмилателни сокове имат агресивен ефект. Те имат ензими, солна киселина и започват да атакуват лигавицата на празния стомах и се стига до гастрит и колит. Но, дори и в случай, че човек е устойчив и няма гастрит и колит, когато яде само веднъж след фастинг, при първата приета хапка, както и след дълги периоди на гладуване, организмът си казва – „не знам кога пак ще ме лишат от неколкократна липса на полагащата си храна, ще я насоча към резерви, за да мога пак да отпускам, когато имам нужда". Аз казвам всичко това, но нямам проучвания. В практиката си обаче не прилагам фастинг, като имам наблюдения. Тези дни например имах пациент, който след фастинг, прилаган 4 месеца, беше с невероятно тежък панкреатит, заради което идваше от голямо болнично заведение. На вечеря, понеже е бил много гладен той е изяждал голямо количество храна и по този начин се е стигнало до натоварване на храносмилателната система. Моят аргумент да не прилагам фастинг, е именно това, стига се до стомашно чревни проблеми. На второ място никой от нас не казва – яжте, за да преядете, яжте на корем. Напротив. Трябва да подаваме нещо на организма – една зеленчукова супа или едно смути. Вече не правим фрешове, а смутата, за да има и фибри, които са абсорбатори на излишни токсини, на излишни мазнини и захари в храната ни. Разреден айрян с плод или със зеленчук също е добър вариант. И за вечеря да се избере нещо разумно, тя да е по-рано, не в 8 часа вечерта и така да натоварим храносмилателната система с всичко неприето през целия ден наведнъж, и да направим пробив. Органи и системи, поставени в режим на свръхработа отключват възпаление. Ако хората правят фастинг и се увличат, нека не го правят за много дълъг период, а само да опитат, да си определят някакъв интервал и да не прилагат дадена диета повече от 3 седмици своеволно. За три седмици имаме резерви, организмът има депа и след този период, те са ликвидирани. Затова трябва да направим нещо, за да спасим собствения си организъм от риск за здравето.

- А, ако фастинга например е с прозорец до 16 часа, тоест след този час не се яде?

- Това е по-приемливо - хранене до 16 часа и без вечеря. За да има горене обаче трябва да има и гориво, дали бензин, нафта или въглища. Това е закон на физиката обърнат в биологията и медицината. Тоест, за да горим мазнини, трябва да подадем хранителни вещества, в които изгарянето да става правилно. Всички търсят нещо по-лесно. Но нека се прави интермитентно, тоест през определен период, за да види човек как се чувства, а след това да премине към леко нискокалорийно хранене.


Засилени проверки на яйца и агнешко

Засилени проверки на яйца и агнешко

Инспекция започва днес и ще продължи до 17 април, казват от Българската агенция по безопасност на храните
Манията за здравословен живот крие психоза

Манията за здравословен живот крие психоза

В медицината те вече имат и съответните термини - орторексия, бигорексия, прегнорексия, предупреждава доц. Даниела Попова 
По-строг контрол на захарта в храните

По-строг контрол на захарта в храните

С наредба на Министерския съвет влизат в сила нови изисквания за съставки върху етикетите им
Забраняват добавките в пчелния мед

Забраняват добавките в пчелния мед

В продукта не трябва да се съдържат никакви примеси,той задължително трябва да има и етикет за произход, предвижда Наредба одобрена от МС
Дежурни инспектори по храните за празниците

Дежурни инспектори по храните за празниците

Проверките започват от днес 21 декември и ще продължат до 2 януари включително, всеки ще може да подава сигнали при нередности, казват от БАБХ
Чакаме от МЗ решение на проблема с медицинските храни

Чакаме от МЗ решение на проблема с медицинските храни

Нашето предложение е три кода да се добавят до този на основното заболяване, така че всички специалисти да могат да ги изписват, казва д-р Антоанета Тончева

Нужни са спешни действия за достъпа до медицински храни

Нужни са спешни действия за достъпа до медицински храни

В 21 век е недопустимо хора да умират от глад заради нерешени административни проблеми, казват от Национална мрежа за децата, лекари, родители и граждански организации
Проверяват училищни столове и бюфети

Проверяват училищни столове и бюфети

Инспекторите от БАБХ следят за срока на годност на храните, дали те отговарят на изискванията за качество и безопасност и други
Отличници сме по газирано без добавена захар

Отличници сме по газирано без добавена захар

Делът на тези напитки на пазара е 65.6% и е два пъти по-висок спрямо средното ниво за Европа
Засилени проверки на яйца и агнешко

Засилени проверки на яйца и агнешко

Те ще се извършват от Българската агенция по безопасност на храните, а поводът са предстоящите празници - Великден и Гергьовден
1 2 3 4 5 ... 9 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Очаквате ли партиите да изпълнят предизборните си обещания в сферата на здравеопазването, след като влязат в Парламента?

Март 2023 Предишен Следващ