СПАЗЕНО ОБЕЩАНИЕ

Парите за ин витро без лимит

17-05-2017 13:05
Лекарите ще решават колко процедури е нужно да финансираме, обяви премиерът БорисовПарите за ин витро без лимит
Clinica.bg

press@clinica.bg
Пада лимитът за финансираните от държавата ин витро процедури. Днес правителството прие доклад, който „развързва ръцете" на лекарите да преценят колко опита са необходими за всяка жена.

„Даваме възможност на докторите да определят колко – 3-4-5-6, колкото преценят и поемат ангажимент. Слязох лично да ви го кажа, защото чух многократно, че сме се отказали от това свое обещание“, коментира премиерът Бойко Борисов на брифинг в Министерски съвет. И се извини за 7-дневното закъснение при приемането на документа, което се е дължало да необходимостта от осигуряване на средства и на съответния инструмент това да се случи.

Финансовият министър Владислав Горанов пък уточни, че не е фиксирана нова, по-висока сума, за ин витро. Както Clinica.bg вече писа, 12.68 млн. са похарчени за процедури през 2016 г. „За тази година числото, посочено в постановлението, е в същия размер, но с изменение на постановлението на практика гарантираме осигуряването на толкова ресурс, колкото медицинската целесъобразност и нуждите на пациентите може да абсорбира", допълни Горанов. „Знаете, че това беше една политика, която

още в предизборната кампания лансирахме като приоритет

и искам да благодаря на професионалистите в областта на асистираната репродукция, с които от години сме работили заедно и по създаването на Фонда", обясни още Горанов.
„Това е едно изключително добро решение. Ще се намали чакането, ще се увеличи броят на процедурите, с това ще се увеличи процентът на успеваемост“, коментира здравният министър ген. Николай Петров.

"Предложихме на правителството да има по 4 опита и неуспелите досега да могат да кандидатстват още веднъж", обясни на брифинга акушер-гинекологът д-р Георги Стаменов. "По този начин България става сред трите държави в Европа, които обръщат най-сериозно внимание на тази процедура, заедно с Великобритания", допълни той и благодари на кабинета за решението. „Предложихме на правителството Фондът да започне да работи по-бързо и хората, които са ангажирани и са подали документи,

ще бъдат разгледани в рамките 5-6 месеца

Не на последно място обръщаме внимание и на хората с онкологични заболявания. Фондът за асистирана репродукция ще може да реимбурсира запазване на фертилните възможности, замразяване на яйцеклетки и на ембриони при хора с онкологични заболявания. Казано накратко – всяко бебе, което иска да се роди в България, ще има тази възможност“, коментира АГ специалистът. Засега обаче не е ясно дали и как ще се подобри контрола над по-голямото финансиране на клиниките за ин витро. Както вече clinica.bg писа, медицинските резултати от дейността им са доста различни.


ЦАР навършва 15 години

ЦАР навършва 15 години

За това време фондът е помогнал на 38 000 двойки за инвитро, родили са се 16600 бебетата

Искаме индексация на цените за инвитро с 20%

Искаме индексация на цените за инвитро с 20%

Нов стандарт по асистирана репродукция предлагат здравните власти. Ще се отрази ли той на Центъра за асистирана репродукция и как, очакват ли се промени във финансирането на процедурите за ин витро заради покачването на цените, добро ли е качеството на тази дейност в страната, попитахме д-р Мария Георгиева, директор на ЦАР.

25% от държавното инвитро свършва с бебе

25% от държавното инвитро свършва с бебе

Успеваемостта на различните центрове варира от 0 до 50 процента, а в някои от тях са правени едва по два-три опита
Първото ин витро беше в Медицинска академия

Първото ин витро беше в Медицинска академия

Тази година се навършват 30 години от създаването на първото бебе ин витро в България. Каква точно е историята, разказва проф. Атанас Щерев, който е „бащата" на този метод у нас.

Най-подходящо е да родите между 24 и 25 години

Най-подходящо е да родите между 24 и 25 години

Кога е наистина късно за дете, защо, каква е промяната и как намаляват възможностите за забременяване по естествен път, разказва д-р Мефтуне Шефкетова. 

Откриват още една ин витро клиника

Откриват още една ин витро клиника

С нея броят на центровете за репродуктивно здраве у нас стават 37

Половината безплодни бракове са заради мъжа

Половината безплодни бракове са заради мъжа

Менопаузата подранява с пет години и настъпва средно на 47, казват специалистите
Бърза писта за клиниките до парите за ин витро

Бърза писта за клиниките до парите за ин витро

Нови редакции в правилника на Центъра за асистирана репродукция подпомагат договорните му партньори без опит
Раждането след 35 е по-рисково

Раждането след 35 е по-рисково

Бременността е един от най-чаканите и щастливи периоди в живота на едно семейство. Какво трябва да знаем стъпка по стъпка, за да имаме здраво бебе, потърсихме д-р Румен Велев

Бременността под лупа

Бременността под лупа

Бременността е един от най-чаканите и щастливи периоди в живота на едно семейство. Какво трябва да знаем стъпка по стъпка, попитахме д-р Румен Велев.

1 2 3 4 »
Банер
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Юли 2024 Предишен Следващ