Искам думата

Не сме нарушили правата на пътника

29-09-2022 13:09
Незрящият човек не е имал закупен билет за съответния курс, а в автобуса не е имало нито едно свободно място, казват от Юнион Ивкони Не сме нарушили правата на пътника
Clinica.bg

press@clinica.bg
Преди дни дългогодишният журналист Симеон Идакиев сигнализира за случай, при който автобус е отказал да качи незрящ човек с куче. Публикуваме позицията по темата на фирмата превозвач "Юнион Ивкони".
Уважаеми дами и господа,

 

Обръщаме към Вас във връзка с случай, който набира медийна популярност през последните дни. Симеон Идакиев, журналист с дългогодишен опит и практика, публично разпространи твърдение, че на 26 септември 2022 г. шофьор на компания „Юнион Ивкони" е отказал да допусне в автобуса незрящ пътник, придружаван от куче-водач. В продължение на неговото твърдение г-н Людмил Веселинов и инж. Александър Пандурски са изпратили писмо до г-жа Йорданка Фандъкова и г-н Бойко Рановски с молба за предоставяне на резултати от проверка на случая, за което разбрахме от медиите.

 

Бихме искали да уточним няколко важни факта:

 

Пътникът не е имал закупен билет за съответния курс, а в автобуса не е имало нито едно свободно място. Нашите клиенти могат да закупят билети на каса, онлайн на интернет страницата на компанията, като се обадят на нашата денонощна телефонна линия, където служители на компания ще окажат съдействие и могат да запазят билет и разбира се от шофьора на автобуса. Ако пътникът избере последния вариант, а именно да закупи билет от шофьора непосредствено преди тръгването на автобуса, той поема риска вече да няма свободни места. Конкретният автобус, който е пътувал от Кюстендил до София на 26 септември с начален час на тръгване 10:00 часа от АГ Кюстендил, разполага с 35 места за пътници. За въпросния курс предварително са продадени 35 билета, т.е. всички места в автобуса вече са били заети.

 

Всички билети се закупуват по реда на желанията

 

 на пътниците. Касиерите, шофьорите и онлайн системата ни за продажби не избират на кого да издадат превозен документ и на кого не според пол, раса, възраст, физическо или психическо състояние, образование, религия или причина за пътуването.

„Юнион Ивкони" уважава всички свои пътници и всички наши клиенти имат равни права за закупуване на билети и за пътуване с автобусите ни. Разбира се, че ние допускаме на борда на автобусите кучета-водачи, придружаващи пътници с увреждания. Това изрично е записано и в Общите условия за пътуване в страната, налични на интернет страницата на компанията.

 

Смятаме, че „Юнион Ивкони" в случая не е извършила

 

никакво нарушение на правата на пътника нито от правна, нито от морална гледна точка, тъй като той не е имал закупен билет за превоз за този конкретен курс. За да качим пътник без билет в пълен автобус, трябва да свалим друг пътник с редовен билет, което според нас не е нито морално, нито законно. Уважаваме потребностите на всички граждани и сме готови да съдействаме за тяхното безопасно и комфортно пътуване.

 

Бихме искали да внесем пълна яснота по случая,

 

независимо, че никой не е потърсил нашето мнение, защото не можем да се съгласим в публичното пространство да се разпространява твърдение, че компанията ни е нарушила правата на незрящите хора в България. Писмено изказахме своята отговорна социална позиция към Съюза на слепите в България. Такава имаме и към всички организации, които представляват хора със специални потребности, които предпочитаме да наричаме хора със специални способности.

Вярваме, че нашето общество не трябва да се дели и всички заедно трябва да положим необходимите усилия да се създаде „достъпна среда", като приемем, че всички сме равни, имаме равни права и равни отговорности. Внимание в обслужването, което ние предлагаме на нашите клиенти, не е проява на „специално отношение". Смятаме, че всички членове на нашето общество ще се чувстват приети, когато имат равни възможности и равни права.

 

Уважаеми дами и господа, медийната атака срещу

 

нашата компания ще отмине, защото беше създадена като сензация и такава ще си остане. За съжаление човек, който се ползва с медиен комфорт, какъвто без съмнение е журналист с дългогодишен опит, като г-н Идакиев, отвори една врата, която няма да помогне на хората със специални способности в България. Смятаме, че този медиен акт обостря социалното напрежение и засилва страха от различните хора, който пречи на интеграцията. Изненадани сме, че журналист с такава дългогодишна практика е реагирал прибързано, емоционално и без да провери фактите по случая, но вярваме че движещата сила за това действие е била желанието да се помогне на хората със специални потребности, а не да се навреди на имиджа на компанията ни.

В своята 30-годишна история „Юнион Ивкони" винаги е работила и ще продължава да работи с всички свои клиенти, като не ги дели по никакъв признак. Този медиен скандал не поставя в добра светлина един важен социален проблем, като приемането на хора със специални възможности в нашето общество, нито помага по някакъв начин за неговото решаване.


Безплатни изследвания за диабет тип 2 в Сливен

Безплатни изследвания за диабет тип 2 в Сливен

Те са насочени към здрави граждани, кампанията се организира от РЗИ в областта
Скрининг за здравно неосигурени в Кърджали

Скрининг за здравно неосигурени в Кърджали

Кампанията е за ранно откриване на онкологични заболявания и се организира от РЗИ в областта
Безплатни прегледи за мъже в Пловдив

Безплатни прегледи за мъже в Пловдив

Превантивните мерки, могат да открият всяко заболяване в ранен стадий и лечението да е по-лесно, напомнят от УМБАЛ "Св. Георги"
Спират тока на Тубдиспансера във Варна през декември

Спират тока на Тубдиспансера във Варна през декември

Към настоящия момент проблемът с Белодробната болница остава открит и работещо решение от институциите не е намерено, казват от ЕНЕРГО-ПРО
20% ръст на заплатите в МБАЛ-Сливен

20% ръст на заплатите в МБАЛ-Сливен

Това предвижда подписаният нов КТД, който е резултат от доброто социално партньорство между синдикатите и директорът на болницата д-р Васислав Петров, съобщиха от КНСБ
Местна партия искат Детската болница в Пловдив

Местна партия искат Детската болница в Пловдив

Екзотичното предложение ще внесат в Общинския съвет от групата на политичексата формация "Кауза България"
Правят още два социални центъра в София

Правят още два социални центъра в София

Те са за деца, жертви на насилие и за пълнолетни наркомани с увреждания, пускат и сензорни устройства за проследяване на хора с аутизъм
Председател на ТЕЛК с обвинение за подкуп

Председател на ТЕЛК с обвинение за подкуп

То е затова, че е приел 400 лв. за издаване на експертно решение, казват от Окръжната прокуратура в Габрово
Задължиха болницата във В. Търново да гарантира заплати

Задължиха болницата във В. Търново да гарантира заплати

Трябва да се определи минимална сума, в случай че дружеството изпадне във финансови затруднения, наредиха от Инспекцията по труда в областта
Задържаха жена за хулиганство в Спешна помощ

Задържаха жена за хулиганство в Спешна помощ

Съдействие от полицията потърсили служители от МОБАЛ „Проф. Стефан Черкезов" във Велико Търново
1 2 3 4 5 ... 174 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Ноември 2022 Предишен Следващ