специалистите

Детската болница не може да е проект на един човек

29-09-2022 09:03
Самите понятия „частна" и „национална" са напълно противоречащи си и няма как да бъдат обединени в едно, казва проф. Христо ШивачевДетската болница не може да е проект на един човек
Clinica.bg

press@clinica.bg

„Търговска лига" иска да построи частна детска болница с мащаба на национална в София. Процедурата е в ход и вече е получила одобрение от Столичната лекарска колегия, предстои по нея да се произнесе здравният министър и Министерски съвет. Има ли място за две големи детски болници в София и частна ли трябва да бъде националната детска болница, има ли рискове и не трябва ли да е предмет на обществен дебат, попитахме проф. Христо Шивачев. Той е началник на Клиниката по детска хирургия в Пирогов.

- Проф. Шивачев, трябва ли да бъде частна детската болница на България?

- Самите понятия „частна" и „национална" са напълно противоречащи си и няма как да бъдат обединени в едно. Национална означава визия за национално здравеопазване, за програма, за развитие, а частната болница все пак е структура, която обслужва интересите на един човек.

- В МЗ вече има заявено инвеститирско намерение за голяма частна детска болница в София, има ли място за две – частна и национална?

- Винаги, когато има конкуренция, това е добро начало за един пазар. Но в нашия така наречен „пазар" има две условия. Първото е, че е налице много сериозен недостиг на медицински кадри, както на лекари, така и на медицински сестри, който в следващите пет години ще стане още по-драматичен. Този недостиг в детските специалности е огромен. Мисля, че около 50% от работещите лекари в момента са в пенсионна или предпенсионна възраст, което само по себе си ни поставя пред едно кадрово предизвикателство, което трудно може да бъде решено в следващите 10 години.

Винаги съм казвал, че Национална детска болница не е проект на един човек, на една партия, това е консенсус на всички партии за едно решение за една страна, така че това е за мен пътят, по който трябва да се случи.

- Ако не се случи да имаме национална детска болница, а се появи частна, какви ще са предизвикателствата за пациентите тогава?

- Частната детска болница ще запълни един вакуум, което държавата не иска да направи много години. Как точно ще го запълни е въпрос на собственика, но там не можем да говорим за социална политика, за здравна политика, за лекарствена политика на национално ниво. Но частната болница може да се яви като един конкурент, който да разбута дупката, в която сме изпаднали от толкова години.

- Ако МС разреши изграждането на такава болница в София, това ще защити ли тезата, че приоритет на държавата е детското здраве?

- Не, няма как разрешението за една частна детска болница да бъде израз на приоритета на държавата, защото по този начин тя не контролира това здравно заведение - нито по оношение на кадри, лечение, структура, дори за елементарните неща като хотел, заплащане, придобивки.

- На този етап от МЗ питани ли са специалистите по детски болести за становище за построяване на частна детска болница?

- Не, поне до мен не е отправян подобен въпрос, но те не са и длъжни.

- СЛК подкрепя създаването на такава болница в София, как си обяснявате мнението им?

- Становището на СЛК няма разрешителен характер, а уведомителен. Такова решение са взели, не мога да коментирам, там има доста колеги, които са с педиатрични специалности.

- Има ли нужда от по-голяма яснота на политическо ниво в каква посока да се развива болничната система – дали трябва да се отварят още структури, дали трябва да се преструктурират сегашните, как да се финансират?

- Когато говоирм за болници, за здравеопазване, трябва да има консенсус на надпартийно ниво. Тоест, трябва да има една програма, която е приета и тя трябва да се следва от всички, защото това касасе дълъг период – не следващите 5 години, а следващите 50.


Опитът да се използват две болни деца за реклама е грозен

Опитът да се използват две болни деца за реклама е грозен

Отправяме апел за колегиални и етични взаимотоношения между всички, работещи в сферата на детското здравеопазване, казват от Българската педиатрична асоциация
ИАМН проверява сигнала за „Мама и аз

ИАМН проверява сигнала за „Мама и аз"

Причината е, че от Педиатрията в София разобличиха лечебното заведение, че разпространява невярна информация за състоянието на две деца

Уличиха

Уличиха "Мама и аз" в невярна информация

Налага се да изясним фактите, защото се направиха некоректни внушения и твърдения, които са далеч от истината, казват от Детската болница „Проф. Иван Митев"
Частната кардиология се изнася от МУ-Плевен

Частната кардиология се изнася от МУ-Плевен

Договорът изтече в началото на годината, но лечебното заведение оспорваше напускането си в съда

И с болниците сме обратно на ЕС

И с болниците сме обратно на ЕС

В повечето държави леглата намаляват, у нас те не спират да се увеличават, показват данните на Евростат

И все пак тя се върти

И все пак тя се върти

Въпреки опитите за натиск, clinica.bg ще продължава да заявява смело своята позиция и да дава трибуна на различни гледни точки

МУ-Плевен прекрати договора си със СБАЛК

МУ-Плевен прекрати договора си със СБАЛК

Инвазивната кардиология трябва да освободи държавните имоти, които заема, но не иска, затова спорът стигна до областната управа и съда

Засега без

Засега без "Мама и аз" и в Бургас

Местният парламент не събра необходимото мнозинство от 34 гласа, за да бъде одобрено предложението за новото разширение
Онкоболниците ни - двойно повече

Онкоболниците ни - двойно повече

В същото време комплексно лечение няма, липсва взаимодействие между медиците, няма и палиативни грижи, отбелязаха властите

Педиатричните легла ни стигат, но няма качество

Педиатричните легла ни стигат, но няма качество

Част от този капацитет е в малки болници с местно значение, които са с изчерпващи се възможности за предоставяне на комплексни грижи, смятат властите

1 2 3 4 5 ... 11 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Какви са очакванията ви от Методиката на МЗ за изработване на нова здравна карта?

Септември 2023 Предишен Следващ