специалистите

Детската болница не може да е проект на един човек

29-09-2022 09:03
Самите понятия „частна" и „национална" са напълно противоречащи си и няма как да бъдат обединени в едно, казва проф. Христо ШивачевДетската болница не може да е проект на един човек
Clinica.bg

press@clinica.bg

„Търговска лига" иска да построи частна детска болница с мащаба на национална в София. Процедурата е в ход и вече е получила одобрение от Столичната лекарска колегия, предстои по нея да се произнесе здравният министър и Министерски съвет. Има ли място за две големи детски болници в София и частна ли трябва да бъде националната детска болница, има ли рискове и не трябва ли да е предмет на обществен дебат, попитахме проф. Христо Шивачев. Той е началник на Клиниката по детска хирургия в Пирогов.

- Проф. Шивачев, трябва ли да бъде частна детската болница на България?

- Самите понятия „частна" и „национална" са напълно противоречащи си и няма как да бъдат обединени в едно. Национална означава визия за национално здравеопазване, за програма, за развитие, а частната болница все пак е структура, която обслужва интересите на един човек.

- В МЗ вече има заявено инвеститирско намерение за голяма частна детска болница в София, има ли място за две – частна и национална?

- Винаги, когато има конкуренция, това е добро начало за един пазар. Но в нашия така наречен „пазар" има две условия. Първото е, че е налице много сериозен недостиг на медицински кадри, както на лекари, така и на медицински сестри, който в следващите пет години ще стане още по-драматичен. Този недостиг в детските специалности е огромен. Мисля, че около 50% от работещите лекари в момента са в пенсионна или предпенсионна възраст, което само по себе си ни поставя пред едно кадрово предизвикателство, което трудно може да бъде решено в следващите 10 години.

Винаги съм казвал, че Национална детска болница не е проект на един човек, на една партия, това е консенсус на всички партии за едно решение за една страна, така че това е за мен пътят, по който трябва да се случи.

- Ако не се случи да имаме национална детска болница, а се появи частна, какви ще са предизвикателствата за пациентите тогава?

- Частната детска болница ще запълни един вакуум, което държавата не иска да направи много години. Как точно ще го запълни е въпрос на собственика, но там не можем да говорим за социална политика, за здравна политика, за лекарствена политика на национално ниво. Но частната болница може да се яви като един конкурент, който да разбута дупката, в която сме изпаднали от толкова години.

- Ако МС разреши изграждането на такава болница в София, това ще защити ли тезата, че приоритет на държавата е детското здраве?

- Не, няма как разрешението за една частна детска болница да бъде израз на приоритета на държавата, защото по този начин тя не контролира това здравно заведение - нито по оношение на кадри, лечение, структура, дори за елементарните неща като хотел, заплащане, придобивки.

- На този етап от МЗ питани ли са специалистите по детски болести за становище за построяване на частна детска болница?

- Не, поне до мен не е отправян подобен въпрос, но те не са и длъжни.

- СЛК подкрепя създаването на такава болница в София, как си обяснявате мнението им?

- Становището на СЛК няма разрешителен характер, а уведомителен. Такова решение са взели, не мога да коментирам, там има доста колеги, които са с педиатрични специалности.

- Има ли нужда от по-голяма яснота на политическо ниво в каква посока да се развива болничната система – дали трябва да се отварят още структури, дали трябва да се преструктурират сегашните, как да се финансират?

- Когато говоирм за болници, за здравеопазване, трябва да има консенсус на надпартийно ниво. Тоест, трябва да има една програма, която е приета и тя трябва да се следва от всички, защото това касасе дълъг период – не следващите 5 години, а следващите 50.


Още болници искат ред в сектора от президента

Още болници искат ред в сектора от президента

След Бургас и лечебните заведения в Плевен призовават властите да спазват здравната карта и дори да наложат мораториум за нови дейности

ТЛ строи „Мама и аз

ТЛ строи „Мама и аз" в Плевен

Тя се води за разширение на вече съществуващата болница „Сърце и мозък", за целта Общинският съвет утре ще гласува промяна в устройствения план на града
СО даде нужния терен за Детската болница

СО даде нужния терен за Детската болница

Той ще бъде приобщен към държавните имоти, които бяха избрани за изграждане на дългоочакваното лечебно заведение, каза кмета Йорданка Фандъкова
Нужен е закон за детската болница

Нужен е закон за детската болница

След поредния обществен скандал, проектът за Национална детска болница бе рестартиран от служебния кабинет. Правителството вече избра терен за нея в „Горна баня", предстои да се пусне и задание за проектирането и строежа й. Това ли е правилният път и дали ще се увенчае с успех, попитахме д-р Стоян Лазаров.

Някой има интерес от роенето на болници

Някой има интерес от роенето на болници

Писмо до президента с молба да се спазват законите и да се сложи ред в здравната система изпратиха пет болници от Бургас. Защо се стига до подобна ситуация, има ли нужда от нови легла и болници, попитахме д-р Цветомир Цветков.
Въпросът е в начина на взимане на решения

Въпросът е в начина на взимане на решения

Искаме да ни представят анализ и критерии за избора на терена за националната детска болница в Горна Баня, казва Надежда Цекулова
Меджидиев кани депутатите за промени в ЗЛЗ

Меджидиев кани депутатите за промени в ЗЛЗ

Ако констатират необходимост от подобрение на режима за разкриване на болница, те имат възможност да го инициират, казва здравният министър

Теренът е избран без обществено обсъждане

Теренът е избран без обществено обсъждане

Възможно е той да е много добър, но за да са спокойни родителите и педиатрите, това трябваше да стане след дискусия, казва д-р Таня Андреева
Болници искат ред в сектора от президента

Болници искат ред в сектора от президента

Лечебните заведения в Бургас молят Румен Радев да спре разширението на „Сърце и мозък" в областта, тъй като половината места в клиниките и сега са празни

Частната детска болница на пауза

Частната детска болница на пауза

Документите по проекта на „Търговска лига" са върнати за корекции, заради констатирани пропуски, обясниха от здравното министерство
1 2 3 4 5 ... 10 »
Банер
Банер
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Ноември 2022 Предишен Следващ