Коментар

Недоумявам защо държавата не използва е-рецепти

26-09-2022 12:16
Предвиждаше се от 1 ноември електронно да се изписват антибиотиците, на 5 септември сегашният здравен министър д-р Асен Меджидиев отново отмени тези текстове, казва магистър фармацевт Димитър МариновНедоумявам защо държавата не използва е-рецепти
Clinica.bg

press@clinica.bg
На 25 септември фармацевтите отбелязаха своя световен ден. Каква е картината у нас с отпускането на лекарства и какви са преимуществата на електронната рецепта. Това разясни секретарят на Българския фармацевтичен съюз магистър-фармацевт Димитър Маринов.
У нас има потенциал, който може да бъде използван стига държавата и обществото да имат желание. Всъщност, това е и нашата борба. В България има 3300 аптеки, от тях 200 са болнични. Като цяло, те са достатъчни, но са разпределени неравномерно.

Фармацевтите са най-достъпният медицински специалист,

а на много места той е единственият, който е на разположение целодневно на място. Повечето възрастни пациенти приемат по пет и повече лекарства. На всички ни е известно, че тези лекаства влизат във взаимодействия, които могат да доведат дори фатални инцидети. Тук е една от важните роли на фармацевта да дава консултации. За да направи това, той трябва да е наясно какви лекарства за изписани на пациента.

Това може да стане ясно, ако пациентът има е-досие,

в което могат да се сравнят всички изписани от неговия лекар лекарства. Не бива да се пренебрегва, че много хора в обществото приемат хранителни добавки, за които мнението е, че са безвредни. Те обаче влизат в редица взамиодействия с лекарствата и могат да намалят или да увеличат тяхното действие. Всички сме виждали изписани на ръка рецепти. Често пъти нечетливи, което също може да бъде причина на възникване на медикаментозна грешка особено, ако няма връзка с лекаря. Друг аспект е антибиотицната резистентност. Според последното проучване, от 2020 г.

България е в червената зона за висока антибиотична

резистентност. Оказва се, че няма достатъчно данни за предписването им в доболничната помощ. Не е ясно предписването, какво точно е предписано, какво е използвано. Това е една от причините, когато започнаха разговорите за електронните рецепти, да настояваме антибиотиците да бъдат изписвани на електронни рецепти. През 2020 г. са първите издадени и изпълнени такива рецепти. От 1 юни 2021 г. рецептите станаха задължително електронни по здравна каса. В електронната система обаче не е мислено за разделяне на рецептите на електронни и на хартия. От 1 юли 2021 г. тръгна и т. нар. електронна рецептурна книжка, протоколите трябва да тръгнат до края на тази година. С наредба на Министерството на здравеопазваето от 1 май миналата година трябваше да има само електронни рецепти, което възбуди брожение в средите на лекарите и то година, след като проектът беше отложен от предишния служебен здравен министър д-р Стойчо Кацаров. Проф. Асена Сербезова се опита да стартира процеса, за да се постигне повече прозрачност. Бяха направени работни групи, за да се помогне на лкарите за изготвяне на електронните приложения.

Следващият екип на МЗ обаче спря тази възможност.

От 1 април 2022 г. се постави началото на превантивния контрол, а не на последващия. Преди това нямаше такъв. Системата беше такава, че чак две седмици след изписването можеше да се установи дали има някакви грешки. Това се установяваше едва, когато пациентът вече е започнал терапията. С дигитализацията и при електронните рецепти целият контрол се случва в момента на предписването, една малка част остава за момента на отпускането на лекарствата.

Така до минимум е сведена вероятността човекът да взима нещо,

което му е предписано неправилно или аптека да не си получи парите за някакво лекарство от касата. След дълги дискусии през август 2022 се прие междинен вариант – от 1 ноември лекарите на работното си място да издават само електронни рецепти, а когато са извън него да могат да издават и електронни, и хартиени рецепти. Предвиждаше се електронно приложение, което може да се ползва от телефона. Предвиждаше се още от 1 ноември електронно да се изписват антибиотиците. На 5 септември сегашният здравен министър д-р Асен Меджидиев отново отмени тези текстове.

Предимствата на електронната рецепта са много.

Тя не може да бъде изгубена, остава следа и е проследима, информацията може да се ползва от други медицински специалисти и ефектът от терапята. Натрупаните данни дават възможност за ефективни управленски решения. Когато има електрона система е ясно какви лекарства има в страната, какви няма, какви са реалните данни. Много по-малко могат да бъдат допускани, отколкото при хартиените, например да се сгрешат кодове, което пък е предпоставка за медикаментозни грешки. Ако човек си направи печат и си купи кочан с рецепти може да изписва, каквото си поиска. Наша проверка установи, че 73% от лекарските практики въобще не са издавали електронни рецепти. Инструментите са налични – електронната рецепта е решението. Недоумяваме, защо държавата не ги използва.

Безвластието поражда безвремие и безнадеждност

Безвластието поражда безвремие и безнадеждност

Втора година България се люшка в политическа криза, която рефлектира и върху здравната система. Докога болниците ще се роят, може ли държавата да се справи с незаконния износ на онколекарства, попитахме д-р Нигяр Джафер.

Hemgenix стана най-скъпото лекарство в света

Hemgenix стана най-скъпото лекарство в света

Генната терапия за лечение на хемофилия мина дори рекордната цена на Zolgensma от 5.6 млн. лева, които дава здравната каса у нас

FDA проверява Prolia при хора на диализа

FDA проверява Prolia при хора на диализа

Междинни резултати показват, че има риск от хипокалцемия при пациенти с напреднали бъбречни заболявания
С грипа шега не бива

С грипа шега не бива

През миналата седмица специалистите обсъждиха въпросите на ваксинопрофилактиката в България. Защо е спаднало имунизационното покритие, има ли опасност от пробив и къде, каква грипна епидемия ни чака, попитахме проф. Ива Христова.
ИАЛ с 250 санкции за неверифициране

ИАЛ с 250 санкции за неверифициране

От 2020 г. досега в агенцията са постъпили сигнали за нарушение на веригата на лекарствоснабдяване за над 2000 опаковки, фалшиви медикаменти не са установени

Аптеките ще връщат фалшиви лекарства на дистрибуторите

Аптеките ще връщат фалшиви лекарства на дистрибуторите

Търговците на едро ще са длъжни да приемат брака в срок от 10 дни, щом са възникнали съмнения при верифицирането на медикаментите

Ниската степен на верификация е проблемът

Ниската степен на верификация е проблемът

Националните компетентни органи са тези, които извършват разследвания и могат да наложат санкции, за да преустановят практики на незаконна търговия, казват от БОВЛ

НЗОК ще получи достъп до верификационните доклади

НЗОК ще получи достъп до верификационните доклади

Здравните власти ще прецизират единната номенклатура на лекарствата с рецепта и ще я свържат с машинно четим продуктов код върху всяка опаковка

Пробойната е огромна - липса на държава

Пробойната е огромна - липса на държава

Вече втора година България се намира в политическа криза. Как тя се отразява на здравната система, с колко трябва да се увеличат КП, има ли нелегален реекспорт на онколекарства, както се твърди в доклад на службите, попитахме д-р Стефан Константинов.

У нас има незаконен износ на онколекарства

У нас има незаконен износ на онколекарства

От ДАНС са констатирани случаи на фиктивно отчитане на прицелни терапии, заплащани от здравната каса, а после търгувани в други страни

1 2 3 4 5 ... 115 »
Банер
Банер
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Ноември 2022 Предишен Следващ