казус

ОС в Ст. Загора разглежда „Сърце и Мозък"

23-09-2022 16:19
Три дни преди изборите съветниците ще решават дали искат в града им да има нова болница с над 700 легла за активно лечениеОС в Ст. Загора разглежда „Сърце и Мозък
Clinica.bg

press@clinica.bg

Общинският съвет на Ст. Загора ще разгледа намерението на „Търговска лига" за построяване на нова болница с над 700 легла в града другата седмица точно три дни преди изборите. Докладната е 16 по ред от 116 точки. Въпреки че влиза за обсъждане в Общинския съвет след шест дни, инвестиционното намерение засега дори не е съгласувано с регионалната колегия на Българския лекарски съюз, която най-добре знае какви са здравните потребности в региона.

На заседанието си на 29 септември общинските съветници ще трябва да разгледат предложението на кмета Живко Тодоров и да излъчат представител на общината за участие в Общото събрание на „Индустриална зона Загоре". На него акционерите ще трябва да решат дали искат да продадат терен от 20 декара на „Търговска лига" за създаването на „Високотехнологичен здравен парк" в края на Ст. Загора. Както вече clinica писа, проектът е на стойност от 100 млн. лв. и предвижда построяването на мегаболница с два корпуса, ДКЦ и Дом за възрастни хора. Очаква се за тях да се наемат на работа общо 900, като основната част ще са лекари, сестри, фармацевти, санитари, въпреки че в страната има кадрови дефицит и по трите направления.


Внасянето на предложението от


страна на кмета става дори без да е съгласувано с регионалната колегия на Българския лекарски съюз. Председателят й д-р Генка Пейчева заяви, че е научила за проекта от публикацията на clinica.bg.

„Трябва да кажа, че такъв иск от инвеститорите в РЛК до момента няма, а по закона за лечебните заведения без наше съгласие такова нещо не може да се направи. Второ, ние от няколко години сме в ситуация, в която се чудим как да преустроим и закрием болници, а сега изведнъж в един университетски град с три големи многопрофилни болници, искаме да направим четвърта.

Според мен това не е съвсем както трябва.

Ние ще погледнем нашата здравна карта, наситеността със специалисти в региона, но дори без да правя конкретните изчисления, мога да кажа, че в този вид, в който се предлага инвестиционната програма, тя не е необходима за Ст. Загора и региона", заяви тя личното си мнение за clinica (целият коментар четете в понеделник).


Предложението на старозагорския


кмет от ГЕРБ се случва и след един оспорван дебат в последния парламент, провокиран от същата политическа сила. Тема на него беше желанието отново на „Търговска лига" да построят огромна болница с над 500 легла в София. Това доведе до преразглеждане на оценката на здравите власти за нуждата от подобна болница в столицата и в страната изобщо и до спирането на проекта от предходния здравен министър проф. Асена Сербезова.


Инвестиционното намерение за нова


болница с над 700 легла се прави и в момент, в който здравните власти преразглеждат Националната здравна карта. Заповедта за това се наложи и заради резултатите от последното преброяване на населението, с които се установи, че то е намаляло с 800 хил. души. За нуждата от преразглеждане на здравната карта и стопиране на безпредметното роене на болници в страната се обявиха и представителите на всички основни политически сили в своята предизборна кампания и в отговорите си на въпросите на clinica.bg.


Аналогии в роенето на болници

Аналогии в роенето на болници

Преди 12 години бумът на инвазивните кардиологии доведе до ненужни хоспитализации, които държавата заедно с лекарите ограничиха, сега обаче първата сякаш отсъства

В Австрия има мораториум за нови болници

В Австрия има мораториум за нови болници

Разкриването дори на 10 нови легла е много труден процес, нека да видим какво ще е решението за структура със 700, защото законите трябва да важат за всички, казва д-р Кирил Добрев

Ст. Загора няма нужда от нова болница

Ст. Загора няма нужда от нова болница

Ако тя стане факт, ще настъпи една още по-голяма конкуренция, ще започне едно търсене на доктори и сестри, разбиване на лечебни заведения, ще бъде хаос, казва д-р Генка Пейчева

Трябва да се инвестира в извънболничната помощ

Трябва да се инвестира в извънболничната помощ

Бих подкрепил проект за нова болница за активно лечение след извършване на външна оценка на потребностите в страната и създаване на нова здравна карта, казва доц. Антон Тонев

Строят нова мегаболница „Сърце и Мозък

Строят нова мегаболница „Сърце и Мозък"

След като МЗ спря проекта за Казичене, „Търговска лига" го разширява до лечебно заведение със 710 легла в Ст. Загора

СДВР разследва Казичене

СДВР разследва Казичене

Заради недоволството на „Сърце и Мозък" другата седмица викат на разпит бившия здравен министър проф. Асена Сербезова

Има ли поврат в роенето на болници

Има ли поврат в роенето на болници

Реалистичната прогноза за съжаление включва запазване на досегашната практика с едно изключение - Казичене

МЗ отказа разрешение за Казичене

МЗ отказа разрешение за Казичене

Няма база за сравнение между новите дейности на петте болници и тази на "Сърце и мозък", казват от ведомството
Не сме искали нови легла

Не сме искали нови легла

Разрешението ни е единствено и само за преструктуриране на част от вече съществуващите в болницата за активно лечение, казват от УМБАЛ „Св. Анна"

„Сърце и Мозък

„Сърце и Мозък" дава здравния министър на прокуратурата

Според ръководството на болницата в последните дни властите са издали пет заповеди за нови дейности - на УМБАЛ „Софиямед", „УМБАЛ Пълмед", „МБАЛ Бургасмед", „МБАЛ Света София" и МБАЛ „Света Анна"
1 2 3 4 5 »
Банер
Банер
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Септември 2022 Предишен Следващ