Koментар

Ст. Загора няма нужда от нова болница

26-09-2022 05:54
Ако тя стане факт, ще настъпи една още по-голяма конкуренция, ще започне едно търсене на доктори и сестри, разбиване на лечебни заведения, ще бъде хаос, казва д-р Генка ПейчеваСт. Загора няма нужда от нова болница
Clinica.bg

press@clinica.bg

Нов проект за построяването на мегаболница „Сърце и Мозък" в страната се появи тези дни. Намеренията на инвеститора са да се изгради лечебно заведение с над 700 легла в района на Ст. Загора. Има ли място и потребност от подобни проекти в страната, докога властите ще толерират роенето на болници и дейности, попитахме д-р Генка Пейчева, председател на регионалната колегия на БЛС в Ст. Загора.

- Д-р Пейчева, има ли потребност от нови болници в Ст. Загора?

- Мога да говоря в момента в лично качество, тъй като това е въпрос, който, ако се постави пред нас официално, трябва да се обсъди от УС и колегите в региона.

Първо, трябва да кажа, че такъв иск от инвеститорите до момента няма, а по закона за лечебните заведения без наше съгласие такова нещо не може да се направи.

Второ, ние от няколко години сме в ситуация, в която се чудим как да преустроим и закрием болници, а сега изведнъж в един университетски град с три големи многопрофилни болници, искаме да направим четвърта. Според мен това не е съвсем както трябва. Ние ще погледнем нашата здравна карта, наситеността със специалисти в региона, но дори без да правя конкретните изчисления, мога да кажа, че в този вид, в който се предлага инвестиционната програма, тя не е необходима за Ст. Загора и региона.

Ако някой наистина иска да инвестира в старозагорската здравна система, защо не помогне в реновирането на УМБАЛ „Проф. Ст. Киркович". Това би било много по-добра инвестиция за града, защото тази болница е огромна, съществува от много години и независимо, че се правят опити за реновация, те са на парче и не са достатъчни. Ако някой има инвестиционни намерения, защо не ги насочи там.

- Тоест, говорите за публично-частно партньорство?

- Да, за нещо такова. Това за Ст. Загора е един по-добър вариант. Нещо друго също ми прави впечатление – разбирам, че е внесена инвестиционна програма в Общинския съвет, но тя не е съгласувана с Българския лекарски съюз, което изглежда, като слагане на каруцата пред коя. Освен, че не е издържано чисто законово, това показва, че някак си инвеститорът се опитва да остави на заден план колегията, а това намерение касае именно лекарите и пациентите.

- В тази връзка как смятате, защо постоянно се появяват нови болници и намерения за такива, след като пациентите, лекарите и сестрите в страната намаляват – според последното преброяване на НСИ от миналата година населението е оредяло с 800 хил. души, а всички знаем, че кадровият дефицит е драматичен?

- Да, този въпрос е може би най-добре да се отправи към тези, които са направили инвестиционното намерение, аз лично не разбирам подобно желание. Вероятно има някаква цел, значение, печалба. Но знам със сигурност, че не може да се направи подобна стъпка без предварително да се оцени, обсъди, да се вземат правилните решения. Едни такива намерения, като – ние ще извиваме ръце, ще даваме големи инвестиционни програми на мен ми се виждат неправилни и некоректни.

- С оглед на намаляващото население и кадри, МЗ инициира преразглеждане на здравната карта по региони. Редно ли е, след като е започнал такъв процес да се правят оценки на потребности, защото те ще са на база старата здравна карата. Доколко актуална е тя изобщо?

- И на базата на старата карта, и на бъдещата да преизчислим, с оглед на това, че сме с 800 хиляди по-малко, смятам напълно обективно, че няма основания за откриване на подобна огромна болница.

- Ако това стане факт, какви ще са последствията за пациентите и медицинския персонал?

- Ако тази болница стане факт, ще настъпи една още по-голяма конкуренция, донякъде ще се появи нова възможност за пациентите, които могат да си позволят доплащане, ще започне едно търсене на доктори и сестри, ще започне едно разбиване на лечебни заведения, които вече работят, ще бъде един хаос.

- Доколко преразпределението на един и същ брой лекари и сестри във все повече болници, защото се откриват нови, но не се закриват стари, да осигури качествено лечение – все пак то се прави от хора, не от апаратура?

- Абсолютно съм съгласна и затова, когато се започне нещо такова, то трябва да се обмисли от всички страни. Не може сега на някого му скимнало, отива и си прави болница. Така просто не става. Това намерение трябва добре да се обмисли и инвеститорът, ако иска да потърси нашето мнение, е добре да ни сезира.

- Ще потърсите ли контакт с Общинския съвет и инвеститора?

- Не, който има нужда чуе нашето мнение, знае къде да ни намери.


Опитът да се използват две болни деца за реклама е грозен

Опитът да се използват две болни деца за реклама е грозен

Отправяме апел за колегиални и етични взаимотоношения между всички, работещи в сферата на детското здравеопазване, казват от Българската педиатрична асоциация
ИАМН проверява сигнала за „Мама и аз

ИАМН проверява сигнала за „Мама и аз"

Причината е, че от Педиатрията в София разобличиха лечебното заведение, че разпространява невярна информация за състоянието на две деца

Уличиха

Уличиха "Мама и аз" в невярна информация

Налага се да изясним фактите, защото се направиха некоректни внушения и твърдения, които са далеч от истината, казват от Детската болница „Проф. Иван Митев"
Частната кардиология се изнася от МУ-Плевен

Частната кардиология се изнася от МУ-Плевен

Договорът изтече в началото на годината, но лечебното заведение оспорваше напускането си в съда

И с болниците сме обратно на ЕС

И с болниците сме обратно на ЕС

В повечето държави леглата намаляват, у нас те не спират да се увеличават, показват данните на Евростат

И все пак тя се върти

И все пак тя се върти

Въпреки опитите за натиск, clinica.bg ще продължава да заявява смело своята позиция и да дава трибуна на различни гледни точки

МУ-Плевен прекрати договора си със СБАЛК

МУ-Плевен прекрати договора си със СБАЛК

Инвазивната кардиология трябва да освободи държавните имоти, които заема, но не иска, затова спорът стигна до областната управа и съда

Засега без

Засега без "Мама и аз" и в Бургас

Местният парламент не събра необходимото мнозинство от 34 гласа, за да бъде одобрено предложението за новото разширение
Онкоболниците ни - двойно повече

Онкоболниците ни - двойно повече

В същото време комплексно лечение няма, липсва взаимодействие между медиците, няма и палиативни грижи, отбелязаха властите

Педиатричните легла ни стигат, но няма качество

Педиатричните легла ни стигат, но няма качество

Част от този капацитет е в малки болници с местно значение, които са с изчерпващи се възможности за предоставяне на комплексни грижи, смятат властите

1 2 3 4 5 ... 11 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Февруари 2024 Предишен Следващ