Koментар

Ст. Загора няма нужда от нова болница

26-09-2022 05:54
Ако тя стане факт, ще настъпи една още по-голяма конкуренция, ще започне едно търсене на доктори и сестри, разбиване на лечебни заведения, ще бъде хаос, казва д-р Генка ПейчеваСт. Загора няма нужда от нова болница
Clinica.bg

press@clinica.bg

Нов проект за построяването на мегаболница „Сърце и Мозък" в страната се появи тези дни. Намеренията на инвеститора са да се изгради лечебно заведение с над 700 легла в района на Ст. Загора. Има ли място и потребност от подобни проекти в страната, докога властите ще толерират роенето на болници и дейности, попитахме д-р Генка Пейчева, председател на регионалната колегия на БЛС в Ст. Загора.

- Д-р Пейчева, има ли потребност от нови болници в Ст. Загора?

- Мога да говоря в момента в лично качество, тъй като това е въпрос, който, ако се постави пред нас официално, трябва да се обсъди от УС и колегите в региона.

Първо, трябва да кажа, че такъв иск от инвеститорите до момента няма, а по закона за лечебните заведения без наше съгласие такова нещо не може да се направи.

Второ, ние от няколко години сме в ситуация, в която се чудим как да преустроим и закрием болници, а сега изведнъж в един университетски град с три големи многопрофилни болници, искаме да направим четвърта. Според мен това не е съвсем както трябва. Ние ще погледнем нашата здравна карта, наситеността със специалисти в региона, но дори без да правя конкретните изчисления, мога да кажа, че в този вид, в който се предлага инвестиционната програма, тя не е необходима за Ст. Загора и региона.

Ако някой наистина иска да инвестира в старозагорската здравна система, защо не помогне в реновирането на УМБАЛ „Проф. Ст. Киркович". Това би било много по-добра инвестиция за града, защото тази болница е огромна, съществува от много години и независимо, че се правят опити за реновация, те са на парче и не са достатъчни. Ако някой има инвестиционни намерения, защо не ги насочи там.

- Тоест, говорите за публично-частно партньорство?

- Да, за нещо такова. Това за Ст. Загора е един по-добър вариант. Нещо друго също ми прави впечатление – разбирам, че е внесена инвестиционна програма в Общинския съвет, но тя не е съгласувана с Българския лекарски съюз, което изглежда, като слагане на каруцата пред коя. Освен, че не е издържано чисто законово, това показва, че някак си инвеститорът се опитва да остави на заден план колегията, а това намерение касае именно лекарите и пациентите.

- В тази връзка как смятате, защо постоянно се появяват нови болници и намерения за такива, след като пациентите, лекарите и сестрите в страната намаляват – според последното преброяване на НСИ от миналата година населението е оредяло с 800 хил. души, а всички знаем, че кадровият дефицит е драматичен?

- Да, този въпрос е може би най-добре да се отправи към тези, които са направили инвестиционното намерение, аз лично не разбирам подобно желание. Вероятно има някаква цел, значение, печалба. Но знам със сигурност, че не може да се направи подобна стъпка без предварително да се оцени, обсъди, да се вземат правилните решения. Едни такива намерения, като – ние ще извиваме ръце, ще даваме големи инвестиционни програми на мен ми се виждат неправилни и некоректни.

- С оглед на намаляващото население и кадри, МЗ инициира преразглеждане на здравната карта по региони. Редно ли е, след като е започнал такъв процес да се правят оценки на потребности, защото те ще са на база старата здравна карата. Доколко актуална е тя изобщо?

- И на базата на старата карта, и на бъдещата да преизчислим, с оглед на това, че сме с 800 хиляди по-малко, смятам напълно обективно, че няма основания за откриване на подобна огромна болница.

- Ако това стане факт, какви ще са последствията за пациентите и медицинския персонал?

- Ако тази болница стане факт, ще настъпи една още по-голяма конкуренция, донякъде ще се появи нова възможност за пациентите, които могат да си позволят доплащане, ще започне едно търсене на доктори и сестри, ще започне едно разбиване на лечебни заведения, които вече работят, ще бъде един хаос.

- Доколко преразпределението на един и същ брой лекари и сестри във все повече болници, защото се откриват нови, но не се закриват стари, да осигури качествено лечение – все пак то се прави от хора, не от апаратура?

- Абсолютно съм съгласна и затова, когато се започне нещо такова, то трябва да се обмисли от всички страни. Не може сега на някого му скимнало, отива и си прави болница. Така просто не става. Това намерение трябва добре да се обмисли и инвеститорът, ако иска да потърси нашето мнение, е добре да ни сезира.

- Ще потърсите ли контакт с Общинския съвет и инвеститора?

- Не, който има нужда чуе нашето мнение, знае къде да ни намери.


Още болници искат ред в сектора от президента

Още болници искат ред в сектора от президента

След Бургас и лечебните заведения в Плевен призовават властите да спазват здравната карта и дори да наложат мораториум за нови дейности

ТЛ строи „Мама и аз

ТЛ строи „Мама и аз" в Плевен

Тя се води за разширение на вече съществуващата болница „Сърце и мозък", за целта Общинският съвет утре ще гласува промяна в устройствения план на града
СО даде нужния терен за Детската болница

СО даде нужния терен за Детската болница

Той ще бъде приобщен към държавните имоти, които бяха избрани за изграждане на дългоочакваното лечебно заведение, каза кмета Йорданка Фандъкова
Нужен е закон за детската болница

Нужен е закон за детската болница

След поредния обществен скандал, проектът за Национална детска болница бе рестартиран от служебния кабинет. Правителството вече избра терен за нея в „Горна баня", предстои да се пусне и задание за проектирането и строежа й. Това ли е правилният път и дали ще се увенчае с успех, попитахме д-р Стоян Лазаров.

Някой има интерес от роенето на болници

Някой има интерес от роенето на болници

Писмо до президента с молба да се спазват законите и да се сложи ред в здравната система изпратиха пет болници от Бургас. Защо се стига до подобна ситуация, има ли нужда от нови легла и болници, попитахме д-р Цветомир Цветков.
Въпросът е в начина на взимане на решения

Въпросът е в начина на взимане на решения

Искаме да ни представят анализ и критерии за избора на терена за националната детска болница в Горна Баня, казва Надежда Цекулова
Меджидиев кани депутатите за промени в ЗЛЗ

Меджидиев кани депутатите за промени в ЗЛЗ

Ако констатират необходимост от подобрение на режима за разкриване на болница, те имат възможност да го инициират, казва здравният министър

Теренът е избран без обществено обсъждане

Теренът е избран без обществено обсъждане

Възможно е той да е много добър, но за да са спокойни родителите и педиатрите, това трябваше да стане след дискусия, казва д-р Таня Андреева
Болници искат ред в сектора от президента

Болници искат ред в сектора от президента

Лечебните заведения в Бургас молят Румен Радев да спре разширението на „Сърце и мозък" в областта, тъй като половината места в клиниките и сега са празни

Частната детска болница на пауза

Частната детска болница на пауза

Документите по проекта на „Търговска лига" са върнати за корекции, заради констатирани пропуски, обясниха от здравното министерство
1 2 3 4 5 ... 10 »
Банер
Банер
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Ноември 2022 Предишен Следващ