коментар

Трябва да се инвестира в извънболничната помощ

23-09-2022 06:19
Бих подкрепил проект за нова болница за активно лечение след извършване на външна оценка на потребностите в страната и създаване на нова здравна карта, казва доц. Антон ТоневТрябва да се инвестира в извънболничната помощ
Clinica.bg

press@clinica.bg

Нов проект за построяването на мегаболница „Сърце и Мозък" в страната се появи тези дни. Намеренията на инвеститора са да се изгради лечебно заведение с над 700 легла в района на Ст. Загора. Има ли място и потребност от подобни проекти в страната, докога властите ще толерират роенето на болници и дейности, попитахме доц. Антон Тонев от „Продължаваме промяната".

По принцип като партия, ориентирана към иновации и нововъведения, ние разглеждаме положително всяко едно инвестиционно намерение, както в здравния сектор, така и във всички други. Като лекар смятам, че пациентите трябва да получават най-модерното и съвременно лечение. Въпросът тук е по-специфичен и опира до няколко факта.


Първият е, че ние разполагаме с доста стара


информация за броя население, нуждата от предлаганите медицински услуги, има свръхконцентрация на предлагането им в определени градове и липса в някои региони. Всички тези проблеми се уреждат със създаването на една нова здравна карта, която да бъде актуална и в която да отсъстват принципите на лобизъм и прокарване на интереси. Правителството на „Продължаваме промяната" бе стигнало дотам, че да наеме външен одитор, който да направи оценка на този процес, но за съжаление нямахме възможност да извършим тази дейност.

Затова отговорът на въпроса има ли нужда от нови болници и какви без нужната информация би бил по-скоро изстрел в тъмното, просто трябва да повторим вече известни данни.


Една от тях е, че на 10 000 население


у нас има 7.5 легла за активно лечение, докато средно за ЕС те са 4. Някои европейски агенции, с които сме обсъждали проблема, ни показват, че реалният брой хоспитализации за България е 1.2 млн., а ние сме стигнали до 2 млн. Всички тези допълнителни легла и хоспитализации водят до неефективно изразходване на публичните средства. Средната цена на клиничната пътека през т.г. е била 1350 лв. Всички тези разходи, ако могат да бъдат сведени до по-разумни нива при нужното качество, би довело до оптимизиране на системата.


Ако даден инвеститор иска личното ми мнение,


бих му казал да инвестира в създаване на ДКЦ, което да се опита в конкурентна среда да „открадне" пациентите от болничната помощ.

Държавата трябва да бъде предвидим партньор, да не отрязва категорично инвестиционните намерения и да подсказва посоката на държавната политика, а тя е намаляване на броя хоспитализации и увеличаване на амбулаторните процедури и извеждане на диагностичните процедури извън големите болници. Доколкото успях от статията Ви да се запозная с конкретното инвестиционно предложение, в него има включено и създаване на ДКЦ.

Затова вярвам, че ако се оформи едно хубаво

амбулаторно заведение, ще се постигне инвестиционно намерение и ще се предложат качествена диагностика и лечение. Палиативните грижи, продължителното лечение и рехабилитацията са други територии, в които няма инвестиции, нужни са законодателни промени, така че те да станат атрактивни. Аз бих подкрепил проект за нова болница за активно лечение след извършване на външна оценка на потребностите в страната, качеството на предлаганите услуги и създаване на нова здравна карта.


Построяването на частна детска болница е опасно

Построяването на частна детска болница е опасно

"Търговска лига" се занимава с производство и търговия на медикаменти и медицински изделия, което предполага конфликт на интереси, казва доц. Боряна Аврамова

Няма значение дали детската болница ще е частна

Няма значение дали детската болница ще е частна

Законът не го забранява, по-важно е дали НЗОК има необходимост да закупи такива дейности, казва д-р Иван Маджаров
Служебният министър да не обслужва частни интереси

Служебният министър да не обслужва частни интереси

Споделяме мнението на проф. Иван Литвиненко, че делегирането на Националната детска болница в частни ръце е бягство от отговорност на държавата, казват от "За истинска детска болница"

Ст. Загора отвори врати за „Сърце и мозък

Ст. Загора отвори врати за „Сърце и мозък"

Според общинарите в новата мегаболница ще дойдат да работят лекари и сестри от цялата страна
Детската болница не може да е проект на един човек

Детската болница не може да е проект на един човек

Самите понятия „частна" и „национална" са напълно противоречащи си и няма как да бъдат обединени в едно, казва проф. Христо Шивачев

От детска болница винаги е имало нужда

От детска болница винаги е имало нужда

Хубаво е да се разшири сектора, да се постигнат максимално добри условия за децата, казва министър Асен Меджидиев
Детската болница трябва да е държавна

Детската болница трябва да е държавна

Делегирането й в частни ръце казва – не ни интересува, спасявайте се, категоричен е проф. Иван Литвиненко

Няма потребност от нови болници

Няма потребност от нови болници

Ако някой иска, нека да инвестира в структури за палиативни грижи и долекуване или в публично-частно партньорство, казва проф. Златица Петрова

ТЛ иска да строи Детска болница в София

ТЛ иска да строи Детска болница в София

Собствениците на „Сърце и Мозък" вече са входирали документите в МЗ и чакат разрешение от здравния министър Асен Меджидиев за „Мама и аз"

Аналогии в роенето на болници

Аналогии в роенето на болници

Преди 12 години бумът на инвазивните кардиологии доведе до ненужни хоспитализации, които държавата заедно с лекарите ограничиха, сега обаче първата сякаш отсъства

1 2 3 4 5 ... 6 »
Банер
Банер
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Октомври 2022 Предишен Следващ