Коментар

Ножът е опрял до кокала, не можем да търпим

21-09-2022 06:09
До 10 октомври очакваме разграничаване на професиите чистачка, шофьор, медицинска сестра и лекарски асистент в КТД, както и решаване на проблема с ваучерите ни, казва Климент Милчев Ножът е опрял до кокала, не можем да търпим
Clinica.bg

press@clinica.bg
Миналата седмица шофьори на линейки в Хасково излязоха на протест с искане за по-високи заплати. Малко по-късно лекарски асистенти от Пазарджик заявиха,че не са съгласи с приравняването на трудовите им възнаграждения с тези на медицинските сестри. Подобни проблеми има и в ЦСМП в Бургас, като в понеделник служители излязоха предупредителен протест. Какви точно провокира недоволството им попитахме Климент Милчев. Той е председател на местната синдикална структура на Центъра за спешна медицинска помощ (ЦСМП) към КНСБ.
Проблемите в Спешна помощ са от много време. Сегашният произтича от това, че на 12 април е направен един Отраслов трудов договор, в който е упоменато колко минимум трябва да са заплатите в центровете за спешна медицинска помощ. Парадокс е, че в таблицата в КТД, в която се определят възнагражденията, не фигурират фелдшерите, лекарските асистенти и парамедици. Другият парадокс е, че шофьорите са упоменати като оператори. Това е още една гавра. Ние сме шофьори с категория C, професионалисти, управляваме специализирани автомобили и да ни принизяват до нивото до една чистачка със заплата от 910 лв., мисля, че е много обидно.

 

Не е редно и медицинските сестри и фелдшерите

 

да се събират в една обща заплата, която е 1490 лв., при положение, че отговорностите, които носят двете длъжности са коренно различни. Отговорността на сестрата е да изпълнява това, което й каже лекарят, а фелдшерският – т.н. долекарски екип, сам носи отговорността. В него са само медицински фелдшер и шофьор, фелдшерът носи отговорност пациента да стигне жив до адреса. Нека всеки взима заплата, която е предвидена в Отрасловия трудов договор, но нека да се направи едно разграничаване на длъжностите медицинска сестра и лекарски асистент, както и на шофьор и чистачка.

 

Другият парадокс е при лекарят с една специалност

 

и лекарят без специалност. Не мога да се съглася, че разликата в заплащането им ще е 90 лв. Другият основен въпрос е свързан с ваучерите за храна. Има приети законови промени от март месец, че ваучерите за храна ще са от минимум 60 лв. до максимум 200 лв. Народното събрание го прие, Министерството не го изпълнява, вече станаха седем месеца. Седем месеца чакаме да се изпълни закона. И другият проблем е с категорията труд. Ние сме част от националната сигурност на държавата, в която влизат полиция, армия, пожарна, гражданска защита. Всички са втора категория труд, а ние сме трета.

 

Тези проблеми водят до обезлюдяването на Центъра

 

по спешна медицинска помощ. Нямаме кадри. Две години в ЦСМП-Бургас липсва и постъпила молба за работа. Имахме двама лекарски асистенти, които пристигнаха и те са на прага да си тръгнат, защото са огорчени, че в новия КТД те не са предвидени за ръст на заплатите. Парамедиците ни взимат по 1040 лв. заплата, а в частните болници им предлагат по 1300-1400 лв., как да ги задържим в Спешна помощ. Същото е положението и с лекари, медицински сестри, шофьори.

 

Вчера се събрахме пред нашия център,

 

може би около 2/3 от целия състав, като имаше хора от всички филиали. Те бяха решили да си подават колективно оставките, лично аз им казах, че това не е вариант. Аз моята молба съм я написал, ако всички подадат и аз ще подам. Но, решихме да дадем един срок на здравния министър да стопира това нещо и за 20 дни да се направят нови разчети и корекции. Нека се спазват КТД, но нека да има разграничаване на професиите, защото пак казвам обидно е да се събира чистачка с шофьор, медицинска сестра с фелдшер, и лекар със специалности и лекар без специалност. Отделно очакваме решение и за проблема с ваучерите, а за категориите труд, ни е ясно, че е необходимо да има Народно събрание.

 

Запазихме кадрите поне до 10 октомври.

 

Изпратили сме писмо до МЗ с приложена подписка и ще го пратим лично до министъра с копие до областна управа. В това писмо ясно и точно акцентираме на проблемите. А те са ЦСМП в цяла България. Тези, които изброих – заплатите, социални придобивки и категориите за труд. В писмото изрично упоменаваме, че срокът е до 10 октомври, след това отговорността си я носят те. Ножът е опрял до кокала, не можем повече да седим и търпим.

Искам да живея нормално в тази държава. Виждате какво се случва. Аз работя за един килограм кашкавал – 22 лв. ми е ваучерът на месец. Искаме нормални заплати, с нормални социални придобивки, за да можем да работим нормално.

 

Достатъчно ни е напрегна работата,

 

а през последните две години, никой не ни попита как прекарахме тази КОВИД вълна. На нас в Бургас ни беше изключително тежко, защото бяхме с намален състав, правихме по 19-20 дежурства на месец, като дежурството протичаше не по 12, а по 14-16 часа на смяна. Ние припадахме пред триажите и пред болниците, никой не ни донесе по едно шише вода. Няколко пъти излизахме по телевизията, алармирахме, че има нередности, че се чака, че линейките се бавят. Хората не викаха на болниците и отделенията, викаха на нас. Но, ние нямаше какво да направим, защото в Бургас сме с пет линейки. На кое да смогнем? Правили сме по 24 адреса на смяна. Лично аз съм стоял по три часа пред триажа, за да чакам да ни вземат пациент с КОВИД. Никой не попита мен и колегите ми, колко страшно беше за семействата ни, по колко пъти се заразяваха някои, а някои го изкараха прекалено тежко. Виждате колко колеги загинаха от КОВИД от Спешна помощ. Някой да направи нещо? И сега държавата се гаври с нас по този начин.


Къде е моралът в „Майчин дом“

Къде е моралът в „Майчин дом“

Въпросът не е политически, ние можем да напуснем и да емигрираме, но какво ще обяснят управляващите на данъкоплатците, от които се хранят, казва д-р Стефан Костов
Държавните болници с 563 млн. дългове

Държавните болници с 563 млн. дългове

Te намаляват спрямо първото тримесечие, просрочените задължения са близо 60 млн. лв., показват данните към края на юни 2023 г.
За 14 години се родиха над 15 000 деца ин витро

За 14 години се родиха над 15 000 деца ин витро

Тази година бюджетът на Центъра за асистирана репродукция бе увеличен. Защо се налага повишаването и достатъчно ли е то, колко бебета са родени досега, попитахме д-р Мария Георгиева.

Лимитите стигнаха до Конституционния съд

Лимитите стигнаха до Конституционния съд

Въпрос за тях е задал ВАС във връзка със заведени дела, съобщиха от институцията
Един на всеки 10 в Европа е увреден в болница

Един на всеки 10 в Европа е увреден в болница

В България се мълчи за инцидентите в лечебните заведения, предстои проучване за удовлетвореността на пациентите, съобщи зам.-министър доц. Михаил Околийски
Искат допълнително оборудване за Спешна помощ

Искат допълнително оборудване за Спешна помощ

То да е за вдигане и носене на пациенти, предлага Съюзът на парамедиците в писмо до здравния министър проф. Христо Хинков
Кметът спира парите на болницата в Белоградчик

Кметът спира парите на болницата в Белоградчик

Преди две години общинският съвет гласува да й бъдат привеждани по 300 хил. лв. годишно, той не изпълнява решението, казва Боян Минков
Окончателно НС избира и подуправителя на НЗОК

Окончателно НС избира и подуправителя на НЗОК

Промените в Закона за здравното осигуряване бяха одобрени на второ четене в пленарна зала с 94 гласа „за", 26 против и един въздържал се
„Сърце и мозък

„Сърце и мозък" във фокуса на депутатите

Здравният министър вече се обясни за Кърджали, но предстои да се отчита и за новите болници на Търговска лига във Враца и В. Търново

Парламентът ще избира подуправител на НЗОК

Парламентът ще избира подуправител на НЗОК

Мандатът му ще е пет години, а функциите му ще се припокриват с тези на управителя
1 2 3 4 5 ... 450 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Какви са очакванията ви от Методиката на МЗ за изработване на нова здравна карта?

Септември 2023 Предишен Следващ