агресия

Пиян преби медицинска сестра

20-09-2022 11:47
Жената е приета в Отделението по неврология на пернишката болница с комоцио и множество нараняванияПиян преби медицинска сестра
Clinica.bg

press@clinica.bg

Нов случай на насилие над медицински специалисти стана ясен днес. Пиян мъж е пребил медицинска сестра от Спешното приемно отделение на МБАЛ "Рахила Ангелова" в Перник. От Българската асоциация по здравни грижи (БАПЗГ) осъждат остро поведението му и настояват за строго наказание. От Българския лекарски съюз (БЛС) също осъдиха поредното нападение, а здравният министър д-р Асен Меджидиев, заяви, че са необходими бързи производства и сериозни законодателни промени, за да се защитят медиците.

Сестрата е пострадала, докато е била на работа. В спешния кабинет влязъл млад мъж в нетрезво състояние и с порезна рана на ръката. Малко след това се чули писъци.


„Сестрата е намерена повалена на

пода, ритана и удряна", каза пред Нова тв д-р Иво Велев, колега на нападнатата сестра. На място веднага са пристигнали екипи на полицията и са задържали нападателя за 24 часа. Причината за агресията тепърва ще се установява.


Медицинската сестра в момента

се намира в болницата с комоцио и множетсво травми, съобщиха междувременно от БАПЗГ. Оттам допълват, че тя работи повече от 20 години в Спешното отделение на Пернишката болница, а колегите ѝ споделят, че е изключително етична, търпелива и много добър професионалист. От асоциацията по здравни грижи обещават и да помогнат на пострадалата сестра, за да се възстанови по-бързо от шока и травмите.


Също така те настояват за бързо

и справедливо наказание, според предвиденото в закона. И призовават за адекватни защитни мерки за медицинските специалисти от спешните приемни отделения, центровете и филиалите за спешна медицинска помощ. Много специалисти напуснаха системата, след като станаха жертва на агресия, допълват още от БАПЗГ.

 

За необходимостта от бързи производства

 

и сериозни законодателни промени, които да защитят медиците, бе категоричен и здравният министър д-р Асен Меджидиев, който коментира поредния случай на агресия над медик в Добрич. Българският лекарски съюз също осъди поредното нападение над медик. "Подобно поведение е грозно, недостойно и крайно оскърбително. Агресията над медици е сред причините за острата кадровата криза в сектора, а при специалистите по здравни грижи тя е най-осезаема", казаха оттам.

 

Заради множеството случаи на агресия


сред медицинските специалисти пък Българският лекарски съюз възстанови кампанията си срещу насилието. От съсловната организация започнаха и курсове за обучение за справяне с агресията. Те са безплатни за медицинските специалисти и се водят от  психолози на ВМА. Повече информация за графика им може да се получи от централата на БЛС на телефон: 0898483597 или на имейла: pr@blsbg.com.

 

По-късно стана ясно, че по случая е образувано

 

досъдебно производство от Районна прокуратура-Перник, a мъжът нападнал медицинската сестра е привлечен за обвиняем. С постановление на наблюдаващия прокурор той е задържан за срок до 72 часа. Предстои внасяне в съда на искане за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража" спрямо него.


Съдят ускорено нападателя на сестрата

Съдят ускорено нападателя на сестрата

Такова уверение е получил здравният министър д-р Асен Меджидиев, казват от МЗ
Започнаха обученията за справяне с агресивни пациенти

Започнаха обученията за справяне с агресивни пациенти

Курсовете са безплатни за лекари и медицински специалисти и са разработени от психолози от Лаборатория за психично здраве на ВМА, казаха от БЛС
50% от лекарите - жертва на вербална агресия

50% от лекарите - жертва на вербална агресия

За да се реши проблема, от БЛС настояват за въвеждане на допълнителни часове в училище и разпространението на информация относно значението на уважението към здравните и социално-здравните специалисти
Съдят мъж за хулиганство в Спешна помощ

Съдят мъж за хулиганство в Спешна помощ

36-годишният радомирец е подведен под отговорност и за унищожаване и повреждане на имущество на ЦСМП в града
Арестуваха побойник на спешен медик

Арестуваха побойник на спешен медик

21-годишен е задържан в РУ-Момчилград, след като ударил няколко юмрука на лекарския асистент
Агресията показва недостиг на умения да се справяме

Агресията показва недостиг на умения да се справяме

Напоследък отново зачестиха проявите на агресия към медици, а и като цяло в обществото ни. Знак за какво е това, как може да се обяснят подобни действия и какъв е пътят да се ограничат, попитахме д-р Младен Пенчев. Той е специалист в Клиниката по Психиатрия на УМБАЛ "Александровска" в София.
Агресия и при спасителите

Агресия и при спасителите

До сблъсък с туристи се е стигнало на плажа на „Слънчев бряг" заради незачитането на червения флаг

Ние сме като гръмоотводи в системата

Ние сме като гръмоотводи в системата

При нас агресията е предимно вербална, хората протестират, че има грешка в документите им и не могат да получат лекарствата си на момента, казва магистър-фармацевт Димитър Маринов
Oще два случая на агресия над медици

Oще два случая на агресия над медици

В Гоце Делчев задържаха млад мъж отправял заплахи към медик, а лекарка от Казанлък е била обект на обиди и подигравки от страна на жена, потърсила помощ в спешното
Пак насилие срещу медик

Пак насилие срещу медик

Заради заплаха за убийство и опит за душене на д-р Айлин Ахмед, от БЛС сезираха Прокуратурата

1 2 3 4 5 »
Банер
Банер
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Септември 2022 Предишен Следващ