Календар

Фармацевти със съвети за добро здраве

16-05-2017 08:17
Инициативата ще се проведе на 27 и 28 май в БлагоевградФармацевти със съвети за добро здраве
Clinica.bg

press@clinica.bg
Фармацевти и медицински специалисти ще дават безплатни съвети за здраве на гражданите в Благоевград. Инициативата се нарича „Знание за здраве" и се организира от регионалната фармацевтична колегия. Тя ще се проведе на 27 и 28 май в Конферентен център към Община Благоевград, зала „22 септември".

В рамките на събитието жителите и гостите на града ще могат да проведат дискусии на тема здраве, да получат актуална информация по описаните здравословни теми, както и да намерят актуални отговори за своето здраве. Освен презентациите, посетителите ще имат възможност да си направят безплатни изследвания, да се запознаят лично с фармацевтите в града и областта и да получат консултации относно заболявания и медикаменти.


Основни теми:


Събота, 27 май


Първите дни на бебето – помощ при кърмене Хранене и диететика – как да изберем правилните храниСтрес – кое ще ни отдалечи от него?Силата да се движиш – историята на един алпинист, зоолог и пациент


Неделя, 28 май:


Какво е важно да знае фармацевтът за Вас преди да Ви консултира в аптеката? Затлъстяване, метаболитен синдром и диабетСърдечно-съдови заболяванияЛекарствени и билкови взаимодействия – кои комбинации на лекарства, билки и добавки са нежелателни Болести на костите и ставите


Някои от лекторите:


- Боян Петров – изследовател, зоолог, височинен алпинист и мотивационен лектор

Завършва Софийския университет „Св. Климент Охридски" със специалност „Екология. От 1998 г. насам работи в Националния природонаучен музей при БАН.

Боян е участвал в над 10 зоологични пътувания и 18 алпийски експедиции в Европа, Азия, Африка, Северна и Южна Америка. След като през юли 2016 г. достига Нанга Парбат, той става българският височинен алпинист с най-много изкачени върхове над 8000 м, общо осем.

Носител е на редица високи отличия, сред които Годишна награда на Българската федерация по катерене и алпинизъм (2014 г., 2015 г.), награда за цялостен принос от Българския хелзинкски комитет (2016 г.), награда за лидерство на Harvard Club of Bulgaria (2014 г.), медал „Алеко" на Българския туристически съюз (2014 г.), „Спортен Икар" за най-впечатляващо представяне (2014 г.), награда „Спортист на годината" (осмо място 2014 г., девето място 2015 г., седмо място 2016 г.), награда „Мъж на годината" (2016 г.) и други.


- Ирена Газиева – помощник-фармацевт и консултант по кърмене

През 2006 г. се дипломира като помощник-фармацевт към Медицински колеж – гр. Варна и единадесет години работи в сферата на фармацията.

През април 2016 г., след шестмесечно обучение, реализира мечтата си да бъда консултант по кърмене към Национална асоциация "Подкрепа за кърмене".

Майка е на две деца с общ кърмачески стаж над 3 години и половина.


- Д-р Мария Николова – диетолог

Завършва медицина през 2004 г. в Медицински Университет – София, като 2001 – 2002 година се е обучавала в Медицински Университет – Виена, Австрия. Специалност „Хранене и диететика" е защитила през 2008 г. в МУ – София. От 2005 г. работи в Катедра „Хигиена, Медицинска Екология и Хранене" към МУ – София като асистент, а от 2010 г. е старши асистент в същата катедра. Обучава студенти по медицина, дентална медицина и фармация по хранене и хигиена.

Има редица курсове и специализации и в чужбина (Холандия, Италия, Франция). Участвала е в редица научни форуми у нас и има няколко публикации.

Научните й интереси са в областта на новоразвиващото се направление от науката за хранене – нутригеномика и нутригенетика, а също така затлъстяване и свързаните с него метаболитни заболявания, хранене и имунитет, хранителни алергии и нетолерантност, детско хранене, оценка на хранителен прием и хранителен статус.


- Д-р Нейчо Тодоров – психиатър

Завършва медицина през 1996 г. в МУ – София и е специалист психиатър от 2007 г. Има над 25-годишен опит в различни сфери на психиатрията: ранен детски аутизъм, зависимости към вещества, депресия и тревожни разстройства, биполярно разстройство и в последните години в областта на паметовите нарушения. Има успешно завършили курсове по Добра клинична практика и Фармацевтична медицина.

Той е дипломиран треньор по Йошинкан айкидо, както и запален планински колоездач. Към момента работи като Медицински съветник в областта на вирусологията в MSD България.


- Проф. Георги Момеков, д.ф. – клиничен фармацевт

Председател е на Българското научно дружество по фармация и преподавател в катедра „Фармакология, фармакотерапия и токсикология" при Фармацевтичен факултет на МУ – София.

Има магистърска степен по фармация от 1998 г., а през 2003 г. придобива специалност по клинична фармация (ФФ, МУ-София). През 2007 г. защитава дисертационен труд за придобиване на ОНС "Доктор" по научна специалност: „Фармакология (вкл. фармакокинетика и химиотерапия)".

Преподава задължителните дисциплини: „Фармакология", „Фармакотерапия", „Проблемни случаи във фармакотерапията", както и свободно избирателните дисциплини: „Химиотерапия", „Клетъчна и молекулярна фармакология".


- Д-р Вера Карамфилова – ендокринолог

Завършва медицина през 1994 г. в МУ – София; 2000 г. – специалност по вътрешни болести; 2004 г. – специалност по ендокринология и болести на обмяната.

Д-р Карамфилова е асистент и докторант към клиника по ендокринология на Университетска болница „Александровска". Преподава на стажанти, специализанти и мед. сестри в клиниката по ендокринология и болести на обмяната към УМБАЛ "Александровска"

Научните й интереси са свързани с метаболитен синдром и затлъстяване, захарен диабет, преддиабетни състояния и техните усложнения.

Участва в множество лекции в цялата страна, във форумите за обучение на фондация „Академия кардиология" – Национална кампания за първична и вторична профилактика на сърдечно-съдовите заболявания. В седемте модула досега са преминали над 16 000 лекари.


Форум по токсикология и изгаряния

Форум по токсикология и изгаряния

Научната конференция ще се проведе в София, организира се по повод Световния ден на спешната медицина, съобщиха от "Пирогов"
Безплатни прегледи на деца в Пловдив

Безплатни прегледи на деца в Пловдив

Те ще бъдат в МБАЛ „Свети Мина" от 23 май до 1 юни, ще консултират петима лекари, съобщиха от лечебното заведение
Обучение по първа помощ в Бургас

Обучение по първа помощ в Бургас

То е насочено към широката общественост, ще се проведе на 31 май, организират го БЧК и д-р Светослав Тодоров
Мисис Бургас с кампания

Мисис Бургас с кампания "Нов живот"

Десислава Димитрова я е посветила на двойки с репродуктивни проблеми, съобщиха от общината
Епидемиолози се събират в Цигов чарк

Епидемиолози се събират в Цигов чарк

Национална конференция „ХИВ/СПИН. Екзотични инфекциозни и паразитни болести" ще се проведе от 30 май до 2 юни 2024 г., съобщи МУ-Пловдив
Уебинар за онкологични заболявания

Уебинар за онкологични заболявания

Той ще се проведе на 8 юни, предназначен е за общопрактикуващи лекари и специалисти, казват от СОНМ

Лекция за семейно планиране в Пловдив

Лекция за семейно планиране в Пловдив

Тя ще се проведе на 21 май, организира се от „Искам здраво дете" съвместно със Студентски съвет към ПУ „Паисий Хилендарски"
Безплатни кардиологични прегледи в София

Безплатни кардиологични прегледи в София

Те ще се проведат в ИСУЛ на 22 и 23 май и се организират по повод Международния ден за борба с артериалната хипертония
Деца ще бягат в благотворителен маратон

Деца ще бягат в благотворителен маратон

Избират кауза за подкрепа – апаратура за педиатричната болница в Бургас, лекции за здравето в страната или център за младежи
Бдение за хората със СПИН

Бдение за хората със СПИН

То ще се проведе на 19 май в неделя пред катедралния храм "Св. Ал. Невски"
1 2 3 4 5 ... 251 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Според вас в страната има ли нужда от още болници за активно лечение?

Май 2024 Предишен Следващ