отговор

ИАМН ще информира и за стволовите клетки

16-09-2022 14:55
Болниците сами решават дали да работят с публичната банка или не, припомнят още от здравното министерствоИАМН ще информира и за стволовите клетки
Clinica.bg

press@clinica.bg

Над 2000 единици кръв от пъпна връв всяка година се даряват у нас, но масово отиват в частни банки на стволови клетки. Както clinica писа, малко над 1000 са единиците, които се съхраняват в публичната ни банка в „Александровска" за над десет години. Причините за това са в липсата на мотивация в болниците да работят с нея, тъй като нямат финансиране на тази дейност. Затова попитахме здравните власти дали предвиждат промени, ето и отговорите, които получихме.

- Обмисля ли МЗ да въведе стимули за лечебните заведения, така че да искат да работят с обществената банка, тъй като в момента те не получават заплащане за подобна дейност, а частните банки им плащат? Ако да, какви?

- Даряването на тъкани и клетки, вкл. и даряването на кръв от пъпна връв, е доброволен акт, решение за който се взема от отделния индивид – в случая бременната жена. В тази връзка всяка бременна жена, която желае да дари кръв от пъпна връв на своето дете, има възможност да направи това като предварително се свърже с Националната публична донорска банка за кръв от пъпна връв, откъдето да бъдат предоставени съответни насоки и указания.

В случая следва да се има предвид, че дарената в УМБАЛ „Александровска" кръв от пъпна връв е предназначена за обществени ползи – съгласно чл. 10а, ал. 3 от Закона за трансплантация на органи, тъкани и клетки. В тази връзка тя осигурява при съвместимост стволови клетки и костен мозък в национален мащаб за трансплантация на лица, страдащи от заболявания, при които се налага трансплантация на стволови клетки, а не само за съответното лице, дарило кръвта от пъпна връв и неговото семейство.

- Обмисля ли МЗ да облекчи процедурата за сключване на договори между банката и болниците, която затруднява допълнително процеса в момента? Ако да, как?

- Въпросът за сключване на договор за дарение на кръв от пъпна връв между болниците, в които се осъществява раждане от една страна, и УМБАЛ „Александровска", съответно Клиника по клинична имунология с банка за стволови клетки от друга страна, е въпрос от компетентността на съответните лечебни заведения, съгласно чл. 95, ал. 1, т. 1 от Закона за лечебните заведения.

- Обмисля ли МЗ да се проведе информационна кампания по темата за донорство на стволови клетки в обществена полза? Ако да, кога?

- В Националната програма за насърчаване на донорството и трансплантацията в Република България (2019-2023 г.) и в приетата наскоро Национална здравна стратегия 2030 са предвидени дейности, свързани с провеждането на информационни кампании за образование на обществото с акцент върху темата за донорството, включително и за ползата от доброволно и безвъзмездно донорство на стволови клетки за лечение на болни с ракови заболявания на кръвта, първичните имунодефицитни състояния и други, в т.ч. и даряване на стволови клетки от пъпна връв.

ИАМН е планирала тази година да се проведе информационна седмица с фокус върху донорството на тъкани и клетки. Инициативата ще бъде съвместна – на ИАМН и Националната публична банка за стволови клетки и костен мозък, като същата е в изпълнение на Националната програма за насърчаване на донорството и трансплантацията в Република България (2019-2023 г.). ИАМН организира и обучения на медицински специалисти, с цел повишаване на квалификацията им за вземане, обработка и съхраняване на стволови клетки.


Дарихме черен дроб на Румъния

Дарихме черен дроб на Румъния

Успешната донорска ситуация е реализирана на 7 декември, а днес и самата трансплантация, съобщиха от МБАЛ-Силистра

Нова трансплантация на черен дроб

Нова трансплантация на черен дроб

Тя е извършена от специалистите на ВМА на 7 декември след донорска ситуация във Велико Търново
Докато сме живи, има шанс за поправителен

Докато сме живи, има шанс за поправителен

Не съм се отказал 30 години да „копая" за случване на трансплантациите и вече има една малка вдлъбнатина, в която нежеланията се спъват, казва проф. Вилиян Платиканов

Трябва да се говори повече за донорството

Трябва да се говори повече за донорството

Българинът не е склонен да дава, може би, защото е загубил реалната представа за добро и зло, казва д-р Николай Хубанов
Още две болници ще правят бъбречни трансплантации

Още две болници ще правят бъбречни трансплантации

Те са ВМА в София и УМБАЛ "Св. Марина" във Варна, очаква се това да стане до края на годината
Още петима души в Дървото на живота

Още петима души в Дървото на живота

На 12 октомври в централно фоайе на ВМА ще се проведе традиционното отбелязване на Европейския ден на донорството
Няма донори, няма трансплантации и страдат всички

Няма донори, няма трансплантации и страдат всички

Бъбречните трансплантации от жив донор у нас се възстановиха. На 9 септември в Александровска болница беше извършена първата успешна операция за годината. Защо те бяха прекъснати, от какво зависи да продължат и занапред, какви са проблемите в донорството и трансплантациите у нас, защо не успяваме да ги решим от години, попитахме проф. Маринчо Георгиев. 

Възстановиха бъбречните трансплантации от жив донор

Възстановиха бъбречните трансплантации от жив донор

Първата операция за годината извърши успешно екипът на проф. Маринчо Георгиев в Александровска болница

Стволови клетки в обществена полза

Стволови клетки в обществена полза

Над 2000 единици кръв от пъпна връв се даряват всяка година у нас, заради нерешени проблеми почти всички отиват в частните банки

Две бъбречни трансплантации в Александровска

Две бъбречни трансплантации в Александровска

Шанс за живот на болните пациенти даде 32-годишен мъж, донорската ситуация е реализирана в УМБАЛ «Св. Марина» във Варна

1 2 3 4 5 ... 25 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Февруари 2023 Предишен Следващ