чадър

МЗ даде «Майчин дом» на АДФИ

13-09-2022 15:34
Въпреки че има установени нарушения, от здравното ведомство отказват да кажат какви са, мотиви за мълчанието нямаМЗ даде «Майчин дом» на АДФИ
Clinica.bg

press@clinica.bg

Здравно министерство е изпратило одитният доклад на най-голямата държавна АГ-болница в страната - «Майчин дом», в Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ). Това съобщиха от здравното ведомство за clinica.bg. Оттам обаче отказват да съобщят за какви нарушения става дума, не посочват и мотиви за мълчанието си.

Одитният доклад в болницата бе назначен от бившия здравен министър проф. Асена Сербезова по «постъпили сигнали», резултатите от него обаче така и не станаха ясни. Първоначално здравните власти отказаха да оповестят резултатите с мотива, че по проверката още се работи. Сега, по времето на служебния здравен министър Асен Меджидиев, дори не се посочват мотиви за отказа да се съобщят констатираните нарушения.


Одитната проверка в СБАЛАГ „Майчин дом"

е изпратена по компетентност на Агенция за държавна финансова инспекция на основание чл.5, ал.1, т.1 и съгласно чл.2 от Закона за държавната финансова инспекция", се казва в отговора на МЗ. Това означава, че здравните власти са подали сигнал за нарушения в болницата на „бюджетната, финансово-стопанската или отчетната дейност".

«Майчин дом» не е единствената болница, за която здравните министри не смеят да говорят.

И към момента властите отказват да

кажат какви са установените нарушения в УМБАЛ „Александровска". Единствената информация по този случай е, че в болницата има три извършени проверки по времето на порф. Асена Сербезова, а цялата документация е изпратена на компетентните органи - Софийска градска прокуратура, Главна дирекция „Национална полиция" и Агенция за държавна финансова инспекция.


В същото време здравно министерство

щедро предостави информация за резултатите от проверките в други големи държавни болници, като Пирогов, СБАЛХЗ и УСБАЛО. От трите болници обаче на практика само в първата имаше установени сериозни финансови проблеми. Всичко това навежда на мисълта, че има двоен аршин в отношението на принципала към държавните болници, на каква база почива той е отделен въпрос.


Решението на КС обслужи икономически интереси

Решението на КС обслужи икономически интереси

Преди дни КС отмени лимитите на болниците по здравна каса. Какво следва оттук нататък, има ли рискове пред фонда и пациентите и кои са те, попитахме адвокат Мария Петрова.

Има ли чадър над (избрани) болници

Има ли чадър над (избрани) болници

Или защо МЗ и ИАМН отказват да кажат какви са потребностите от създаването на нови лечебни заведения в страната и има ли кадри за всички

Протест на зелените пред парламента

Протест на зелените пред парламента

Природозащитниците са срещу подготвяните процедури за ОВОЗ, които ще разрешават строеж без оценка, при изтичане на срок
Кадрови дефицит затрудни детските операции на сърце

Кадрови дефицит затрудни детските операции на сърце

Заради липсата на сестри те бяха временно спрени, започват на непълен оборот от понеделник, съобщиха от НКБ

Приеха здравната стратегия до 2030 г.

Приеха здравната стратегия до 2030 г.

Преработеният вариант се състои от малко над 50 страници общи насоки, той мина с гласовете на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС

Зъболекари се събират на конгрес в Пловдив

Зъболекари се събират на конгрес в Пловдив

Той ще се проведе в Медицинския университет в града на 19-20 април, в понеделник отново там ще се състои форум за ваксините
Слонът в стаята е липсата на превенция

Слонът в стаята е липсата на превенция

Тази седмица Дружеството на кардиолозите в България (ДКБ) навърши 50 години. Малко или много са те, какво бе постигнато за половин век и какво предстои. Това попитахме проф. Иван Груев. Той е научен секретар на дружеството.

Невъзможното обръщане на пирамидата

Невъзможното обръщане на пирамидата

Клиничните и амбулаторните процедури не намалиха дела на болничното лечение, само го дублираха

Проф. Момчил Мавров поема НЗОК

Проф. Момчил Мавров поема НЗОК

Депутатите гласуваха оставката на Станимир Михайлов, въпреки че той я оттегли

ИСУЛ иска безплатна генетична диагностика

ИСУЛ иска безплатна генетична диагностика

От нея се нуждаят деца с хематологични заболявания, сега тя струва 2000-4000 лв., малцина могат да си я позволят и това пречи на терапията, казват от болницата
1 2 3 4 5 ... 545 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Какво очаквате от новия здравен министър?

Април 2024 Предишен Следващ