чадър

МЗ даде «Майчин дом» на АДФИ

13-09-2022 15:34
Въпреки че има установени нарушения, от здравното ведомство отказват да кажат какви са, мотиви за мълчанието нямаМЗ даде «Майчин дом» на АДФИ
Clinica.bg

press@clinica.bg

Здравно министерство е изпратило одитният доклад на най-голямата държавна АГ-болница в страната - «Майчин дом», в Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ). Това съобщиха от здравното ведомство за clinica.bg. Оттам обаче отказват да съобщят за какви нарушения става дума, не посочват и мотиви за мълчанието си.

Одитният доклад в болницата бе назначен от бившия здравен министър проф. Асена Сербезова по «постъпили сигнали», резултатите от него обаче така и не станаха ясни. Първоначално здравните власти отказаха да оповестят резултатите с мотива, че по проверката още се работи. Сега, по времето на служебния здравен министър Асен Меджидиев, дори не се посочват мотиви за отказа да се съобщят констатираните нарушения.


Одитната проверка в СБАЛАГ „Майчин дом"

е изпратена по компетентност на Агенция за държавна финансова инспекция на основание чл.5, ал.1, т.1 и съгласно чл.2 от Закона за държавната финансова инспекция", се казва в отговора на МЗ. Това означава, че здравните власти са подали сигнал за нарушения в болницата на „бюджетната, финансово-стопанската или отчетната дейност".

«Майчин дом» не е единствената болница, за която здравните министри не смеят да говорят.

И към момента властите отказват да

кажат какви са установените нарушения в УМБАЛ „Александровска". Единствената информация по този случай е, че в болницата има три извършени проверки по времето на порф. Асена Сербезова, а цялата документация е изпратена на компетентните органи - Софийска градска прокуратура, Главна дирекция „Национална полиция" и Агенция за държавна финансова инспекция.


В същото време здравно министерство

щедро предостави информация за резултатите от проверките в други големи държавни болници, като Пирогов, СБАЛХЗ и УСБАЛО. От трите болници обаче на практика само в първата имаше установени сериозни финансови проблеми. Всичко това навежда на мисълта, че има двоен аршин в отношението на принципала към държавните болници, на каква база почива той е отделен въпрос.


14% от украинските бежанци у нас са медици

14% от украинските бежанци у нас са медици

Te имат желание да работят в България, но техните професионални права не са признати, обясни Седа Гузуджу от Върховния комисариат за бежанците на ООН
По-скъпи денталните услуги заради инфлацията

По-скъпи денталните услуги заради инфлацията

Преди броени дни на 20 март отбелязахме Световния ден на оралното здраве. Какво е то при българина, като цяло, ще започнат ли зъболекарите най-сетне да се отчитат електронно на НЗОК и не е ли време да се увеличи пакетът от дентални услуги за здравноосигурените, попитахмe д-р Николай Шарков.
Чакаме ХЕМС през юли

Чакаме ХЕМС през юли

Транспортното министерство обяви поръчката за наем на два хеликоптера с медицинско оборудване и обучени пилоти
Нов ръст на скарлатината

Нов ръст на скарлатината

През изминалата седмица са регистрирани 640 случая, те са с 154 повече от предходната, показват данните на Националния център за заразни и паразитни болести
Търсят кадри за спешната помощ по въздух

Търсят кадри за спешната помощ по въздух

МЗ набира кандидати за обучението, лекарите и медицинските сестри, които го преминат, ще бъдат включени в дежурства в базите на летищата „Враждебна" и „Долна Митрополия"
Сестрите в Шотландия с нови заплати

Сестрите в Шотландия с нови заплати

Профсъюзът им, както и този на акушерките приеха предложението на правителството за 6.5% увеличение на възнагражденията от април и така се прекратява заплахата от стачки
85 кандидати за стипендии от БЛС

85 кандидати за стипендии от БЛС

Сред тях са и двама братя – близнаци пълни отличници, продължава финансирането на проекти на млади лекари
Пролетни хирургични дни в Русе

Пролетни хирургични дни в Русе

Те ще се проведат в периода между 24 и 26 март, oчаква се над 200 специалисти от страната и чужбина да вземат участие
Бумът на скарлатината чак до май

Бумът на скарлатината чак до май

Тази година пикът й е по-висок заради заради отслабналата имунна система на децата, казва проф. Ива Христова
Прекратиха разследването за КОВИД тестовете за ученици

Прекратиха разследването за КОВИД тестовете за ученици

То касаеше данни за нарушения по времето, когато здравен министър бе д-р Стойчо Кацаров, но такива не са открити, гласи заключението на Софийската градска прокуратура
1 2 3 4 5 ... 450 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Очаквате ли партиите да изпълнят предизборните си обещания в сферата на здравеопазването, след като влязат в Парламента?

Март 2023 Предишен Следващ